22. února 2018

Protikuřácký zákon by se měl zmírnit

(Deník) Písecko – Pracovní cestu po Písecku absolvoval v úterý jihočeský poslanec Jan Bauer (na snímku). Žije v Prachaticích a postupně poznává blíže i další místa jižních Čech. Na Písecku si vybral Lety, Písek a Protivín. Zajímal se o podnikatelskou až sociální oblast. Písecký deník zastihl Jana Bauera v areálu Kulturní památky Lety, která připomíná romský holocaust.


Jak vnímáte současnou situaci kolem památníku i odstranění vepřína?

Byl jsem tady už před lety. Je to velmi důstojné místo, které připomíná, co se tu před mnoha lety stalo. Co mě hodně v poslední době pohoršilo, je snaha zpochybňovat a zmenšovat utrpení lidí, které tu bylo. Jednání ze strany Tomia Okamury je pro mě naprosto nepřijatelné a odsuzuji ho. Pokud se objeví na schůzi poslanecké sněmovny návrh na jeho odvolání z pozice místopředsedy sněmovny, tak budu hlasovat pro jeho odvolání. Jsem docela rád, že po mnoha letech nečinnosti a diskuzí ohledně vepřína se něco vykonalo. Chápu krok minulé vlády, že s tím chtěla něco udělat, ale veliké rozpaky ve mně vzbuzuje cena, za kterou stát tento areál vykupuje. Není to jen o ceně, kterou zaplatí stát, ale my všichni daňoví poplatníci, v řádech stovek milionů korun. Jedná se samozřejmě i o náklady, které tu vzniknou v rámci demolice i udržování. Myslím si, že se o tom ještě bude diskutovat.

V Letech ale míříte především do společnosti Celia – cz. Proč právě tam?

Protože se zabývají odpady, jejich řešením a skládkováním. Je to velké téma a myslím si, že bude i v tomto volebním období.

Na programu máte i návštěvu protivínského pivovaru. S pivem jsou spojené hospody. Co si myslíte o tom, jak protikuřácký zákon a zavedení EET ovlivnilo jejich existenci?

Jsem ze Šumavy, mám tam chalupu a jsem mezi lidmi, proto vím dobře, jaký dopad má byrokracie i velmi přísný protikuřácký zákon na vesnice. Nelíbí se mi to. Drobné podnikání na vsích je podrobováno ohromné byrokracii. Mluvili jsme o tom i se starostkou Letů Blankou Hlavínovou. V blízké době se na programu poslanecké sněmovny objeví i návrh, který má přísný protikuřácký zákon zmírnit. Zdůrazňuji, že to není o tom, zda kouření je, nebo není škodlivé. Všichni víme, že je. Ale je to o svobodě rozhodování a podnikání.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení