4. listopadu 2020

Interview ČRo Plus: Babiš a celá vláda prokázali, že nejsou schopni zemi ochránit

(ČRo Plus) Podle předsedy ODS Petra Fialy vláda v boji s koronavirem selhala, nepřipravila zemi na druhou vlnu pandemie a po skončení nouzového stavu by měla sněmovnu znovu požádat o důvěru. „Andrej Babiš a celá vláda prokázali, že nejsou schopni zemi ochránit,“ říká v Interview ČRo Plus.

Celý rozhovor s Petrem Fialou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Když jsem na lodi, která se řítí na útes a kapitán ji vede špatně, tak je logické, že dělám vše pro to, aby ta loď nenarazila, a zároveň volám po tom, aby se vyměnil kapitán,“ připodobňuje Petr Fiala.

Pozastavuje se i nad tím, jak spolu komunikují premiér Babiš (ANO) a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). Ten chce zřídit parlamentní vyšetřovací komisi, která by prověřila postup vlády v řešení pandemie.

„Mně to připadá vrcholně absurdní. Nevím, jestli to budeme podporovat, ani teď nechci řešit vyšetřovací komisi. Chci pomoci lidem, abychom si poradili s pandemií, přenesli se přes nouzový stav a zachránili pracovní místa,“ deklaruje Petr Fiala.

A dodává: „Příčina je v neschopnosti Andreje Babiše řídit vládu. Zabývá se micromanagementem, ale to nejsou úkoly předsedy vlády.“

Opozice ve sněmovně prosadila usnesení, že při opětovném hlasování o prodloužení nouzového stavu by vláda měla předložit nejen aktuální statistiky, ale i predikci dalšího vývoje a plánovaná opatření.

„Chtěl bych vidět data, na základě kterých vláda dělá rozhodnutí, která nemají epidemiologické zdůvodnění. Uzavření prvního stupně základních škol má obrovský dopad na vzdělávání i na ekonomiku. Řada zemí s velmi přísnými opatřeními školy udržuje v chodu,“ upozorňuje Petr Fiala.

Od vlády chce slyšet jasné slovo, za jakých okolností se děti do škol vrátí, a to především žáci 1. a 2. tříd. „Je to obrovská zátěž pro rodiče, ekonomiku i celou generaci, která nebude mít úplně odpovídající vzdělání. Nezapomeňme, že už to trvá skoro dvě pololetí,“ dodává exministr školství.

Měli jsme víc testovat

Česko se v minulých týdnech ocitlo mezi nejhoršími zeměmi v Evropě z hlediska šíření nákazy. Podle Fialy je to proto, že vláda dostatečně nezohlednila varovné signály a nepřipravila se na druhou vlnu.

„Kdybychom v létě více testovali a trasovali, tak bychom možná dříve viděli ty varovné signály a mohli jednat lépe a přiměřeněji. Teď se k tomu ale nechci vracet, čelíme obrovskému problému, čísla nejsou dobrá a v počtech na milion obyvatel je na tom hůř jen Belgie,“ podotýká.

„Od května jsme přišli s 22 konkrétními opatřeními, které stačilo schválit ve sněmovně. Že to vláda často nedělala, je pro mě nepochopitelné,“ říká Petr Fiala.

Jako příklad uvádí návrh na prodloužení platnosti programu Antivirus C, který spočívá v odpuštění plateb odvodů na sociální pojištění: „Skončilo to koncem srpna, chtěli jsme to prodloužit na konce roku. Je to nachystané, funguje to, udělejme to. Vláda to odmítla.“

Nová naděje?

Fiala spolu s lídry KDU-ČSL a TOP 09 podepsal memorandum o společné kandidatuře v příštích sněmovních volbách. Upřesňuje, že strany do nich půjdou v koalici, budou tedy muset překročit hranici 15 procent pro vstup do dolní komory.

„Je to vyjádření vůle, která je výsledkem několikaměsíčních jednání. Vůle, že chceme jít do voleb společně a přinést lidem naději, že tu lze dělat rozumnou politiku, která nahradí populismus, prázdný marketing, fráze a lži,“ zdůrazňuje.

Hnutí ANO podle profesora politologie sjednotilo levicové voliče, zatímco ti středopraví jsou rozptýleni mezi celou řadu subjektů, což není kvůli nastavení volebního systému výhodné. Cílit chce na lidi, kterým „záleží na demokratickém vývoji, respektování ústavy a ochraně svobody a chtějí rozumnou, odpovědnou a kompetentní politiku“.

„Tomuto voliči nabízíme silnou koalici, která je schopná ve volbách zvítězit. Chceme vyhrát a nabídnout něco, co překoná nevýhody volebního systému, rozptyl středopravé politiky a lidem přinese naději,“ uzavírá Petr Fiala.

Přepis rozhovoru:

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Za rok bude možná jedním z horkých adeptů na post premiéra a kritickými slovy na současný kabinet vskutku nešetří. V boji s covidem podle něj vláda selhala, nepřipravila zemi na druhou vlnu pandemie a po skončení nouzového stavu, až se situace uklidní, by měla požádat sněmovnu o důvěru. V čem vládu podpoří a v čem ne? Měly by podle něj školy zůstat zavřené, pokud nouzový stav potrvá třeba až do Vánoc? Jak by pomohl živnostníkům a podnikatelům? Jak si představuje spolupráci na pravici v nejbližších
parlamentních volbách? Od mikrofonu zdraví Lucie Vopálenská. Jak asi už tušíte, naším dnešním hostem není nikdo jiný než Petr Fiala předseda Občanské demokratické strany. Dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo, jsou teď po nástupu Jana Blatného na post ministra zdravotnictví pro vás vládní kroky v boji s pandemií covidu-19 na lepší trajektorii, než tomu bylo za jeho předchůdců?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Možná všechny překvapím, ale já bych v to chtěl doufat. Já prostě věřím, že v zájmu této země je, a to jsem i vlastně popřál panu Blatnému, když nastupoval do funkce ministra, aby ministr zdravotnictví teď uspěl, protože všichni to potřebujeme. Bohužel zatím se moc neukazuje, že by Andrej Babiš míval šťastnou ruku při výběru členů svého kabinetu. To, jak se tady mění ministr zdravotnictví, jak to nevyšlo s Romanem Prymulou, to je v době, kdy čelíme tak obrovským zdravotnickým problémům té pandemie prostě problém. Já doufám jenom, že pan Blatný se bude chovat rozumně a že v té funkci uspěje. Na hodnocení je ještě brzo, mně pořád řada věcí chybí, ale to, že chybí mně, nad tím bych mohl mávnout rukou, ale chybí občanům, chybí občanům.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
U toho bych se zastavila, vy jste totiž 22. října v České televizi podpořil prodloužení nouzového stavu a současně jste řekl, cituji: „Budeme po vládě chtít, aby nám představila ta konkrétní opatření, která chystá dále, aby nás seznámila s parametry na základě nějakých čísel, aby bylo jasné, kdy se budou opatření uvolňovat, za jakých podmínek a bez toho si myslím, že nelze jít dál. Předpokládám, že to vláda po všech těch přešlapech udělá.“ Konec citátu. Takže. Vláda už to teď podle vás dělá, nebo stále ještě nedělá?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Bohužel to nedělá. Když se teď hlasovalo o prodloužení nouzového stavu v
Poslanecké sněmovně, tak jsme prosadili usnesení, že když bude vláda znovu žádat, tak by měla předložit nejenom aktuální čísla, ale i predikci dalšího vývoje a plánovaná opatření. A co tím myslím. Když se podíváte třeba do zahraničí, tak v řadě zemí existuje taková jednoduchá tabulka, kde je napsáno, třeba školy toho a toho stupně se otevřou když, a teď jsou tam prostě nějaké parametry, na základě kterých lidé vědí, že když prostě číslo R bude v nějaké hodnotě, když počet nakažených 3 dny po sobě bude menší než, tak že se začnou ta opatření uvolňovat. Tohle my tady nemáme. Nebo když se třeba podíváte do sousedního Německa, tak když vláda přijímala poměrně razantní opatření, tak to udělala s několikadenním předstihem, aby se na to všichni mohli připravit. To se u nás prostě neděje, my místo toho tady nemáme data, nemáme parametry, ale za to slyšíme jednotlivé ministry, jak přicházejí s nějakými nápady.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Počkejte, pane Fialo, musím vám do toho skočit. Nemáte data, přece jen na tiskových konferencích zástupci kabinetu nebo zástupci ÚZIS, ministerstva zdravotnictví prezentují grafy, počty nově pozitivních, počty hospitalizovaných, vážně nemocných, zemřelých. To vám tedy nestačí, co se týče dat?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
S tím samozřejmě, s těmito daty pracuji. A já se třeba s panem prof. Duškem znám z univerzity velmi dobře a určitě je to skvělý odborník a s těmito daty se nějak pracovat dá. Ale já jsem třeba po vládě chtěl nějaká data, na základě kterých se rozhodla zavřít například základní školy na prvním stupni, mě by taková data zajímala.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
A ta jste nedostal?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne. Nebo by mě třeba zajímalo, na základě čeho vláda usoudila, že je lepší, když zkrátí dobu prodeje v obchodech, zavře obchody v neděli, omezí prodejní dobu i ve všední dny, když se vlastně zdá a epidemiologové to říkají, a vypadá to, že taková je zkušenost ze všech zemí na světě, že je lepší lidi rozptýlit, nemyslím jako pobavit, ale rozprostřít v čase a v prostoru tak, aby se jich méně a méně potkávalo. Nakupovat jít musíme, tak by třeba bylo logické, že máme na to delší čas. A já vlastně bych chtěl vidět ta data, a myslím, že to je odpovědná otázka, nebo otázka odpovědného politika, já bych chtěl vidět ta data, na základě kterých ta rozhodnutí, která třeba nemají úplně epidemiologické zdůvodnění, vláda dělá. Protože třeba, abych uvedl příklad, zavřít první stupeň základních škol je rozhodnutí, které má obrovský dopad na vzdělávání, na vlastně vzdělávání celé jedné generace, ale současně to má obrovské ekonomické dopady. A když se podívám do jiných zemí, tak vidím, že řada zemí s velmi přísnými opatřeními ty školy udržuje v chodu. Takže já bych třeba chtěl znát důvod, data, parametry, na základě kterých to vláda dělá.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Rozumím vám, ale na druhou stranu u těch základních škol, například doc. Konvalinka včera, myslím, v našem vysílání Českého rozhlasu Plus zmínil, že to bylo opravdu nutné uzavřít ty školy, i když si to asi nikdo nepřejeme, nebo Roman Chlíbek, vládní epidemiolog argumentoval, že zavření škol bylo jedno z celé řady opatření, kterým se může snížit to číslo R, jehož snížení zjevně nebo bylo a dosud je pořád vládní prioritou, takže tyto argumenty neberete?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já bych je bral, kdybych měl čísla. Já jsem vědec, já vlastně celý život pracuji s daty, fakty a já jsem tak zvyklý přemýšlet. A myslím si, že takhle se to dělá vlastně i v jiných zemích, tam se nestřílejí ta opatření, ale prostě nezkouší se, vychází se z nějakých faktů.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Byli jsme na tom v jednu chvíli nejhůř, byli jsme na tom v jednu chvíli nejhůř.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Proč jsme na tom byli nejhůř? Právě proto, že se nepracovalo dostatečným způsobem s varovnými signály, které tu byly a hlavně, že se vláda nepřipravila na případnou druhou vlnu, což jsme my vlastně požadovali. A kdybychom dělali včas to, co jsme dělat měli, teď už o tom nemluví, ale v té době to bylo důležité, třeba v létě, tedy dostatečně testovali a dostatečně trasovali, tak bychom třeba rychleji viděli ty varovné signály a mohli jsme jednat lépe a přiměřeněji. To se prostě nestalo. Vláda tedy zaspala. A já se teď k tomu nechci vracet. Teď čelíme obrovskému problému, ta čísla nejsou dobrá, když se podíváte na počty nakažených na 1 000 000 obyvatel, tak hůř je na tom pořád jenom Belgie, my patříme úplně k těm nejšpičkovějším zemím, bohužel, když se podíváte na celkový nárůst zemřelých za poslední 24 hodin, to jsou hrozná čísla. Čili teď se nebavme o tom, co se mohlo stát, ale prostě, bohužel vláda tady opakuje některé chyby, které prostě udělala v létě a kvůli nim jsme v této špatné situaci. Já vám řeknu jeden...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Vy jste řekl, že premiér ztratil schopnost řídit vládu i naši zemi, pak jste například 26. října na svém Twitteru napsal mimo jiné, že vláda už je zřejmě v absolutní panice. Mě zajímá, čím si to vysvětlujete, kdy, nebo jak k tomu vlastně došlo, je to tedy váš názor samozřejmě.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to můj názor, ale já vlastně, protože neustále mluvím s lidmi, tak je to i názor prakticky každého, kým se potkám. Tak jestliže prostě vláda přehlížela veškerou racionalitu, se kterou se měla připravovat na případnou druhou vlnu...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Jasně, ale jak se to stalo, jako čím to je, kde je ta příčina?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já tu příčinu vidím v neschopnosti, kterou teď vidí všichni v přímém přenosu Andreje Babiše tu vládu řídit, on se zabývá prostě mikromanagementem, támhle volá do nějaké firmy, jestli mu dodají postele, to prostě nejsou úkoly předsedy vlády. Předseda vlády má zařídit třeba zvýšení kapacit hygienických stanic, zajistit dostatečnou, nebo chtít to po členech vlády, zajistit dostatečné kapacity pro to, aby se mohly dělat věci, které by nás chránily před tou druhou vlnou, což bylo testování a trasování, měl zajistit prostě takovou přípravu, aby ve chvíli, kdy se musí přijímat opatření, tak se automaticky spustila třeba pomoc ekonomicky ohroženým skupinám. Nic z toho se vlastně nestalo. Takže my, když se mě ptáte, kde je příčina, no, příčina je v tom, jakým způsobem Andrej Babiš řídí vládu a prostě se ukázalo, že ten populismus, který mu funguje v době, kdy tady je ekonomická konjunktura, kdy prostě lidi odvádějí spoustu daní a kdy se tomu státu daří, tak ten prostě přestává fungovat při prvních vážných problémech. A na to teď narážíme.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Vy jste dokonce, nebo předsednictvo
ODS dokonce vyzvalo kabinet, aby po skončení nouzového stavu požádal o důvěru ve sněmovně. Vy jste asi nečekali, že tuto výzvu vláda vyslyší, tak nebylo to jen jakési líbivé gesto pro vaše voliče a fanoušky?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, to nebylo líbivé gesto, ono ani třeba nebylo úplně populární. Ale my jsme přesvědčeni, že to je správné. Andrej Babiš vlastně jednoznačně prokázal, Andrej Babiš, celá ta vláda, že není schopna zemi ochránit...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Jasně, to už jste říkal.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A to je důležité pro to pochopení toho našeho kroku. A já myslím, že přece je logické, když jedu na lodi a vidím, že se řítí na útes a že ji tam vede kapitán, který prostě řídí špatně, tak samozřejmě dělám všechno pro to, aby ta loď nenarazila, ale součástí toho musí být i zavolat pozor, toto je špatně řízené, vyměňme kapitána. Mně to nepřipadá nic divného. Ta důvěra je prostě normální ústavní nástroj a je to i věc, kterou má k dispozici opozice jako velmi silné sdělení, že něco není v pořádku. Tak my jsme vyzvali vládu, aby prostě po skončení nouzového stavu, až se pandemická situace zlepší, aby požádal vládu o důvěru. Mimochodem, když se podíváte třeba na to, jak dneska vypadá stav vlády, jakým způsobem spolu komunikuje předseda vlády a místopředseda vlády, pan Hamáček, tak každému musí být jasné, že něco není v pořádku.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Já se vás rovnou ptám, budete podporovat myšlenku vicepremiéra Jana Hamáčka na zřízení
parlamentní vyšetřovací komise, která by se zabývala chybami v postupu vlády proti koronavirové nákaze, nebude to zase nějaká další vyšetřovací komise, která nepřinese prakticky žádný výsledek.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem s tím nápadem nepřišel, a teď pozor...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Ale budete to podporovat...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Přišel s tím, a teď si uvědomme všichni tu absurditu, první místopředseda, ne, první místopředseda vlády přijde s tím, že má být vyšetřovací komise, jestli vláda něco zvládla nebo nezvládla, tak jestli to někomu nepřipadá absurdní, tak mně to připadá vrcholně absurdní. Já nevím, jestli to budeme podporovat, já teď ani nechci řešit vyšetřovací komisi, já teď chci pomoct lidem. Já teď prostě chci, abychom si poradili s nouzovým stavem, promiňte, ne s nouzovým stavem, s pandemií, abychom se přenesli přes nouzový stav, abychom zachránili lidem pracovní místa a existence a další věci, a to mě teď zajímá.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Říká náš dnešní host,
předseda ODS Petr Fiala. Když jste o tom začal, pane Fialo, pojďme se o tom chvilku pobavit. Jak dlouho by podle vás měl trvat ten nouzový stav, je jasné, že vláda jej z právního hlediska potřebuje, pokud se má omezovat podnikání, zavírat školy a podobně. Vy máte představu, jak dlouho by mohl trvat, když vicepremiér Jan Hamáček nevyloučil, že by to mohlo být až do Vánoc?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nouzový stav by měl trvat jen tak dlouho, dokud bude potřeba z epidemiologického hlediska, jestli...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
V zákoně je přímo na nezbytně dlouhou dobu, v nezbytně nutném rozsahu.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ono to možná není ani tolik potřeba pro omezování podnikání a ty školy, ale proč my jsme to podpořili, to je kvůli zdravotnické situaci, tam vlastně ve chvíli...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Já se ptám, jak dlouho by měl podle vás trvat.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A to je právě ono. Ve chvíli, kdy vlastně máme problémy se zdravotnickými kapacitami, tak je na místě ten nouzový stav. My jsme přišli s návrhem, aby trval 14 dní a pak vláda znovu požádala o prodloužení, vláda přišla s měsícem, nakonec se prosadil návrh také náš, který znamenal prodloužení nouzového stavu o 3 týdny, ale s tím usnesením, že vláda by pak měla předložit při žádosti o jeho prodloužení současně nějaké predikce dalšího vývoje, plánovaná opatření.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Ano, o tom už jsme mluvil. Mě by teď zajímalo tedy, za jakých okolností vy podpoříte nějaké další prodlužování.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Za těchto okolností, o kterých mluvím. To znamená, že to bude epidemiologicky nutné a že vláda přijde s jasnými parametry těch dalších opatření a predikcí dalšího vývoje, což pokládám za nicméně důležité.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
A když nepřijde, tak to nepodpoříte, chápu to dobře?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Budeme mít velký problém to podpořit. Ale tady nejde jako o nás, tady jde o lidi, tak občané prostě jsou vystaveni poměrně razantním opatřením, se kterými má každý problém a ta opatření musejí mít důvod, pokud mají zdravotnický důvod a pokud pro to existuje, řekněme, jsou pro to epidemiologické podklady, tak my nejsme ti, kteří by řekli, za žádnou cenu nemůže být nouzový stav, ale má být na dobu co nejkratší, protože je to vážný zásah do lidských svobod, je to vážný zásah do...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Na druhou stranu ta čísla u nás jsou pořád velmi vysoká, sám jste to potvrdil a všude, kde se shlukují lidé, tak je nějaké nebezpečí toho šíření, takže samozřejmě vláda sama je v situaci, kdy musí vážit na velmi jemných vahách, ale když tedy nevylučujete ani podporu, ale chcete nějaké podmínky, tak já se zeptám konkrétně na to školství, na které jste expert, jestliže se bude prodlužovat nouzový stav, tak měly by zůstat školy zavřené, nebo byste vy sám třeba ty první stupně základních škol otevřel?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vracím se k tomu, co jsem říkal, já i pro to zavření těch prvních stupňů základních škol jsem neslyšel dostatečné zdůvodnění. Když se podívám do jiných zemí s velmi složitou epidemiologickou situací, tak se ty školy nezavírají. Takže já bych jako jednu z prvních věcí po vládě chtěl parametry, za kterých se budou vracet žáci do škol, protože něco úplně jiného je zvládnout distanční výuku na vysoké škole nebo i na střední škole a něco jiného je ten první stupeň základních škol. A každý, kdo tam učí, tak vám potvrdí, že vlastně je to nesmírně složité, nenahradí to tu kontaktní výuku.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Rozumím. Já se zeptám trošku jinak, pane Fialo,...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
...ty problémy tam prostě budou.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Vy máte velké ambice, říkáte, že vláda by měla požádat o důvěru, jak byste to teď řešil, kdybyste byl ministrem školství nebo premiérem, řídil byste se opravdu podle těch dat, podle těch parametrů a pak byste postupoval plošně, nebo jak?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Data samozřejmě musí být podkladem pro to rozhodnutí, protože to politické rozhodnutí a ta politická odpovědnost, které se tady nevyhne ani ministr školství, ani premiér, tak tentokrát musí vycházet prostě u konkrétní situace, to je přece jasné. A jestliže dělám tak zásadní zásah, vlastně do ústavního pořádku, že zavírám školy, základní školy, tak musím pro to mít dobré zdůvodnění. Já se obávám, že to zdůvodnění není. Já jsem přicházel, nebo my jsme přicházeli s řadou návrhů, jak to řešit. Jedno z nich bylo právě nezavírat školy plošně. K tomu byste potřebovali už na začátku, byste k tomu potřebovali mít jasné parametry, za kterých ty školy třeba lokálně budete zavírat, to znamená třeba, když bude 30 % žáků v karanténě, nebo prostě nějaká čísla, která jsou podložena epidemiologickými...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Ale všechno je to takové uvažování, promiňte, z mého pohledu, jako že máme nějaká čísla, pak budeme postupovat tak a tak, ale je vůbec na místě právě takovýto jakoby technicistní postup, není třeba...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale to není technicistní postup, já se omlouvám, to je odpovědný postup. My máme teda se smířit tady s politikou, že se večer vyspím, anebo se podívám na nějaký průzkum, co si lidi myslí a pak budu politicky postupovat. Takovou politiku chceme? Já takovou politiku nechci.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Mě třeba napadá, jestli tedy ta řešení, jestli vy byste přijímal plošná řešení v tom smyslu, máme tady takové a takové parametry, uděláme to a to a všude, anebo jestli třeba není spíš na místě starat se cíleně o ty, kdo tu distanční výuku nezvládají, dělá jim problémy, že třeba na školách by nemusely být uzavřené celé stupně a celé třídy, ale mohla by tam zůstat třeba jedna třída pro děti, které zkrátka z těch rodin a z těch žáků, které to potřebují, nechat to na těch školách.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Oboje. Ale to, co vy navrhujete, bude velmi obtížně realizovatelné, protože my už dneska víme, že máme obrovské rozdíly v kvalitě výuky mezi jednotlivými regiony, do toho samozřejmě přistupuje ve chvíli, kdy máte distanční výuky obrovské rozdíly mezi účinností té výuky v závislosti na sociálně kulturním postavení těch rodin, a to, co se teď děje, že se nám prostě rozevírají nůžky mezi tou kvalitou vzdělání, a to je prostě špatné. Určit, které ty děti by do té školy měly jít a které by do ní neměly jít, to je opravdu nesmírně obtížné. Já bych byl daleko raději, kdybychom se chovali tak, jak se chovají prostě v Itálii, Španělsku, Německu a prostě ty děti do těch základních škol, aspoň do těch prvních tříd pustili, byť s přísnými...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
A kdy?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
...byť s přísnými epidemiologickými nebo zdravotnickými opatřeními. Já bych ty školy ani nezavíral, ale pokud už jsme je zavřeli, tak je tam prostě pusťme co nejdříve a hlavně řekněme nějaké...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Čili, bude to vaše podmínka pro prodloužení nouzového stavu po konci listopadu?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Takovou podmínku lze těžko dát, ale ano, tohle je jedna z věcí, které očekáváme v těch predikcích, za jakých podmínek se děti vrátí do škol. A mně připadá nejdůležitější, aby se do škol vrátili žáci prvních a druhých tříd a pak postupně ty další, protože je to obrovská zátěž pro rodiče, je to obrovská zátěž pro ekonomiku, ale je to taky obrovská zátěž pro celou generaci, která nebude mít úplně odpovídající vzdělání. Nezapomeňme, že ono už to trvá skoro vlastně dvě pololetí, a to je opravdu hrozně moc.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Říká
Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany a host dnešního Interview Plus. Ekonomické škody budou obrovské, pociťují to jednotlivci a rodiny, pocítí to celý stát, tedy my všichni. Jak hodnotíte tu dosavadní státní pomoc, tedy kompenzace právě směrem k firmám, směrem k podnikatelům a živnostníkům a hlavně, co, předpokládám totiž vaši kritiku, co byste dělal teď momentálně jinak, kam byste navrhoval upřít pozornost?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mě se samozřejmě novináři často ptají na to, co se mně nelíbí na tom, co dělá vláda a pak řeknou, no, tak vy jenom kritizujete. Ona to není prostě pravda, my jsme přišli od května s 22 opatřeními úplně konkrétními, které jsem prostě nachystali, napsali, předložili v
Poslanecké sněmovně a stačilo je schválit.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
A jaká byla reakce tedy vládních
poslanců a vlády...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To, že to vláda často nedělala, je prostě pro mě nepochopitelné. Já řeknu jeden příklad. Vláda měla s naší pomocí připravený program Antivirus C, který prostě znamená odpuštění sociálního pojištění nebo těch odvodů, které odvádí malé firmy, k tomu tady fungovalo i to, že nemuseli platit toto pojištění živnostníci. Skončilo to koncem srpna, my jsme říkali, je tu nová vlna prodlužme to do konce roku, je to nachystané, funguje to, udělejme to. Vláda to odmítla. Pro nás je to nepochopitelné, protože to je jednoduché opatření, lidé mají problémy, pomůže jim to, pomůže to těm malým, kteří vlastně nejobtížněji se vyrovnávají s tím zavření ekonomiky. Vláda to neudělá. Já to považuju za obrovskou chybu. Ale znovu říkám, my jsme vytrvalí, my přicházíme prostě s návrhy, 22, ono se to netýká jenom ekonomiky, týká se to i zdravotnictví, 22 od května, to opravdu není málo. A současně rozumná opatření vlády my prostě podporujeme. Takže děláme všechno pro to, abychom lidem pomohli, abychom zachránili ekonomicky ty, kteří mají obrovské problémy se s tou pandemií a opatřeními vlády v jejím důsledku vyrovnat. A myslím si, že tohle je odpovědná politika, je to politika konkrétní a je to politika, která přináší pro lidi řešení.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Rozumím. Vy jste nedávno spolu s Markétou Pekarovou Adamovou a Marianem Jurečkou oznámili dohodu nad memorandem o spolupráci mezi
ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, my jsme text memoranda nenašli. Předpokládám, že říká, jak bylo v ČTK, že ve sněmovních volbách příští rok budete kandidovat společně v koalici. Mám tomu rozumět tak, že počítáte s trojkoalicí a budete muset překročit kvórum 15 %.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To počítáte, ano, to interpretujete naprosto správně.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Jakou váhu tedy má ono memorandum. Je to už teď hotová věc. Ona trojkoalice, nebo jde spíš o deklaratorní záležitost, která se ještě třeba může změnit, přece jen je to určitý risk.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to vyjádření vůle. Vůle, která je výsledkem mnohaměsíčního jednání. Vůle, že chceme jít do těch voleb společně, že chceme lidem přinést naději, naději, že prostě se tu může dělat rozumná politika, která nahradí tady ten populismus a prázdný marketing, fráze a lži. A na té naději budeme dál pracovat. My velmi intenzivně jednáme o programových věcech, o složení kandidátek, o dalších věcech, které budou potom předmětem koaliční smlouvy. Ale v tuto chvíli je myslím důležité a vidím i ty reakce, že, že to lidé tak chápou, že to je prostě naděje, že se strany dokáží domluvit, strany, které jsou si názorově blízké, domluvit na tom, co je spojuje, přenese přes to, v čem jsou odlišné a přinést...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Je těch spojnic více, než těch odlišností?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, jinak bychom neměli to memorandum, a má to spoustu důvodů, jednak prostě vidíme, kam se ta země řítí tady pod tou populistickou vládou a tím nezvládáním té situaci Andreje Babiše...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Pardon, že vám skáču do řeči, už se blíží závěr našeho povídání. Když mluvíte o populismu, tak jaký elektorát, kromě vašich tradičních voličů, chcete oslovit, abyste se opravdu bezpečně přehoupli přes to potřebné kvórum, protože ty volby jsou ještě daleko, jinými slovy, jak chcete získávat nové voliče, třeba přetahovat voliče hnutí ANO.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Toho kvóra se vůbec nebojíme, ale já myslím, že ta otázka úplně nestojí přetahovat voliče hnutí ANO, protože hnutí ANO dneska...

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Tak oslovovat nové voliče.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Rozumím. Hnutí ANO dneska sjednotilo vlastně levicové voliče. A my tady čelíme problému dlouhodobému, že ti středopraví voliči jsou naopak rozptýleni, mají tu spoustu subjektů a ten volební systém je takový, že vlastně, i když získáte relativně hodně procent v těch jednotlivých stranách, tak dohromady nemáte dost mandátů a my tuto nevýhodu chceme překonat a chceme nabídnout středopravému voliči, voliči, kterému záleží na tom, aby se země vyvíjela demokraticky, aby se tu respektovala ústava, aby se udělala rozumná, odpovědná, kompetentní politika, aby se tu hájila lidská svoboda, to všechno, co prostě k tomu patří, tak my tomu voliči nabízíme spojení silnou koalici, která je schopna v těch volbách zvítězit, a to je důležité. My se tady nezabýváme překročením 15% vstupní klauzule, my chceme v těchto volbách vyhrát a chceme voliči nabídnout něco, co překoná nevýhody volebního systému, překoná ten rozptyl té středopravé politiky a přinese vlastně lidem naději.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
Říká závěrem dnešního Interview Plus náš dnešní host,
předseda občanských demokratů Petr Fiala. Díky za váš čas, že jste přišel k nám do studia. Na slyšenou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný den.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka:
A od mikrofonu se loučí Lucie Vopálenská.

Petr Fiala

předseda ODS