11. září 2019

Chceme napravit nespravedlnost. Ženy, které vychovaly děti v socialismu, mají nárok na vyšší důchody

(www.ods.cz) Při očekávaném hlasování Poslanecké sněmovny o novele zákona o důchodovém pojištění podpoří občanští demokraté její senátní verzi. Do té senátoři zahrnuli původní návrh ODS, podle kterého by nárok na zvýšení důchodu o tisíc korun vedle lidí nad 85 let získali všichni senioři, kteří jsou v důchodu 25 let a déle. V praxi by to pomohlo především více než 140 tisícům seniorek, které vychovávaly děti v době socialismu, odcházely do důchodu dříve a jejich celkově nízké výdělky jim neumožnily dosáhnout na důstojné penze.

„Děkuji senátorům za věcný přístup a podporu. Vláda sice v poslední novele nahodile stanovenou věkovou hranicí zvýšila důchod nejstarším seniorům, zapomněla ale na znevýhodněnou skupinu žen, které stanovenou věkovou hranici nepřesáhly, v důchodu jsou ale delší dobu než pětaosmdesátníci a pobírají velmi nízké penze. Na plénu proto budeme apelovat na kolegy napříč politickým spektrem, aby navrženou úpravu jako rozumný kompromis podpořili,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku a poslanec ODS Jan Bauer. Upozorňuje přitom, že na rozdíl od dlouhodobých plánů ministerstva práce a sociálních věcí může toto opatření zlepšit situaci těch nejpotřebnějších téměř okamžitě.

Jan Bauer současně připomíná, že aktuální návrh schválený Senátem byl konzultován s resortem práce a sociálních věcí a ministryně Maláčová s ním principiálně vyslovila souhlas, oficiální negativní stanovisko však opřela o argument chybějících financí ve státním rozpočtu.

„Je věcí vlády, jak si zorganizuje státní finance. A pokud miliardami dotuje lidi, kteří pomoc nepotřebují, měla by umět najít dvě miliardy pro lidi, kteří si sami pomoci nemohou,“ doplňuje Bauer. Podle ODS vláda může například zrušit plošné slevy na jízdném.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení