1. června 2018

ODS: Spojenecké závazky jsou klíčové. Proto jsme zahraniční mise podpořili

(www.ods.cz) ODS chtěla schvalování misí rozdělit na ty, které nesnesou odkladu a na ty ostatní, které by měla předkládat až vláda s důvěrou. Na tento návrh vládní koalice bohužel nepřistoupila. Protože ODS mise dlouhodobě podporuje, nebude měnit názor ani nyní a mise jako celek podpoří. Severoatlantická vazba a závazky z ní vyplývající jsou pro ODS klíčové. Obzvlášť ve chvíli, kdy roste vliv KSČM.

 
„Návrh na podporu vojenských misí předložila vláda v demisi a bez důvěry, která na takové věci nemá mandát a která se v Poslanecké sněmovně opírá o tekutou většinu s extrémy z obou stran. Pro ODS je ale zahraničně politický zájem státu nad vším, ctíme zájmy ČR, jejích občanů a spojenecké závazky. Proto jsme se rozhodli pro mise hlasovat. Nechtěli jsme vyvíjet žádný nátlak, vydírat ani dělat z věci politikum. Předložili jsme kompromisní návrh na schvalování pouze bezodkladných misí, hnutí ANO ale naši vstřícnost a zásadovost pochopilo tak, že nemusí vyjednávat a hledat dohodu. Hluboce nás znepokojuje, kam až nechalo hnutí ANO dospět stav politických věcí v ČR a skutečnost, že si komunisté začali osobovat právo mluvit do zahraniční politiky,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„ODS sehrává od vzniku České republiky konstruktivní roli, naše ukotvení v Severoatlantické alianci vnímáme jako zcela klíčové. Stejně jako udržování silné transatlantické linky. Jsme hluboce přesvědčeni, že působení našich vojáků v zahraničí má velký přínos hned v několika úrovních. Zvyšuje se tím naše váha, posilují se spojenecké linky, na nichž jsme životně závislí. Každé nasazení zvyšuje schopnosti naší armády, jednotlivých vojáků i celku. A konečně, díky boji proti zlu, i daleko od našich hranic jsme bezpečnější. Považujeme za principiálně špatné, že klíčový návrh navýšení naší účasti v zahraničních operacích předkládá vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny. Přesto jsme se rozhodli setrvat na svých dlouhodobých principech, v zájmu udržení dobrého jména naší země, v zájmu udržení našich spojeneckých vazeb a v zájmu naší bezpečnosti,“ doplnila předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová.