1. prosince 2017

70 tisíc kontrol, 36 mil. korun na pokutách a zavřené hospody, obchody a ordinace. Smutné výročí s EET

(www.ods.cz) Komentář 1. místopředsedkyně ODS Alexandry Udženija k ročnímu výročí od spuštění EET.

 
„Už rok musí celá řada českých podniků snášet neustálý dohled státu, vysoké náklady a pokuty kvůli EET, které dnes slaví smutné první narozeniny,“ uvedla 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.
 
Evidence tržeb mimo jiné přinesla 70 tisíc kontrol, pokuty za 35,6 milionů korun a náklady státu placené z kapes daňových poplatníků ve výši 370 milionů. Dalších 310 milionů bude utraceno.
 
„Kromě finančních dopadů evidence tržeb nebývale rozdělila českou společnost. Na živnostníky a drobné podnikatele začala řada občanů pohlížet jako na podvodníky, na zloděje a na ty, jejichž jediným smyslem existence je okrádání státu. Zapomíná se na to, že živnostníci zaměstnávají stovky tisíc zaměstnanců a poskytují služby i na odlehlých místech České republiky, které velkým firmám nestojí za pozornost.“
 
„Během roku se ukázala řada problémů, které EET způsobuje, a ministerstvo financí neustále přichází s návrhy na její úpravy. Protože ODS plní svůj program, tak jsme již v Poslanecké sněmovně navrhli úplné zrušení EET. To je nejlepší řešení. Jakákoli jiná úprava může vést pouze ke kategorizaci podnikatelů na ty lepší a na ty horší,“ dodala Alexandra Udženija.
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí