2. června 2014

Senát přijal k projednávání Petici pro korunu

Senát přijal Petici pro korunu, pod kterou se vlastnoručně podepsalo 42 380 lidí z celé České republiky. Jan Zahradil, člen petičního výboru, obdržel oficiální dopis Senátu z Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Ten petici projedná na svém nejbližším zasedání. Spolu s elektronickými podpisy na www.peticeprokorunu.cz. Petici pro korunu podpořilo 65 843 lidí a 66 184 občanů ji podpořilo na Facebooku. 

„Pro ODS nebyla Petice pro korunu pouhou předvolební akcí. Jsme si dobře vědomi, že 75 % občanů České republiky nechce přijmout euro a ODS udělá vše, co bude v jejích silách, aby došlo k vyjednání výjimky z přijetí eura. Pro ODS je to principiální věc, která je součástí jejího dlouhodobého postoje,“ zdůrazňuje Jan Zahradil, 1. místopředseda občanských demokratů.
 
Petici do Senátu přinesl průvod ve středu 21. května. Senát musí projednat na svém zasedání každou petici, kterou podepíše 10 000 signatářů, což je počet, který Petice pro korunu několikanásobně převyšuje. Při předání symbolické makety české koruny navíc předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček přislíbil, že se peticí budou zabývat na své schůzi i poslanci.
 
V petičním výboru Petice pro korunu je vedle Jana Zahradila také Filip Humplík, nový předseda pražské organizace ODS, a Tamara Korešová, místopředsedkyně sdružení Mladí konzervativci. Petice volá po tom, aby vláda vyjednala trvalou výjimku, která umožní nepřijmout euro, pokud s tím nebudou občané souhlasit v jednorázovém speciálním referendu.