20. května 2014

ODS: Zapojte do tripartity živnostníky. Pak vláda nebude přicházet s nápady, jak je zlikvidovat

Levicová vláda ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL chce živnostníkům zvýšit daně o 24 840 Kč, varuje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany. Právě takový návrh připravil ministr financí. Živnostník, který využívá výdajový paušál, by už podle plánu Andreje Babiše totiž nemohl využít tzv. slevu na poplatníka.

 
„Paušály využívá polovina živnostníků. Pekaři, malíři, truhláři, majitelé večerek nebo třeba automechanici by návrhem ministra financí ročně přišli skoro o 25 tisíc korun. Občanská demokratická strana je rozhodně proti tomu, aby vláda útočila na živobytí malých podnikatelů, a budeme paušály v jejich stávající, tedy rozumné, podobě hájit nadále,“ říká Petr Fiala a varuje také před tím, že vláda chce zakázat používání výdajových paušálů řemeslníkům, které mají roční tržby vyšší než dva miliony korun. Nejsou to tedy zisky, ale tržby, do kterých je započítaná například nákupní cena materiálu, ze kterého vyrábějí pro své zákazníky. 
 
„Návrhům vlády se však není co divit, protože v zemi, kde má napříště podnikat jen Agrofert, jsou živnostníci nevítaná konkurence. Zároveň sociální demokraté si tím připravují nové klienty sociálního systému, které si před volbami budou moci „uplácet“ dalšími dávkami,“ zdůrazňuje Jan Skopeček, ekonomický expert ODS. „Je to další z dílčích návrhů, které zásadním způsobem otáčejí hospodářskou politiku vlády. Je jasné, že přichází období velkých zásahů vlády do hospodářství, většího státního přerozdělování a podpory velkých korporací na úkor malých podnikatelů. A to jsou recepty, které u nás i v zahraničí už selhaly a selžou znovu,“ zdůrazňuje Skopeček. 
 
„Ukazuje se, že vláda stále považuje živnostníky za „parazity“. Vláda spíše zastupuje velké podniky, nikoli malé a drobné firmy, které jsou základem hospodářství. Z tohoto důvodu, by vláda měla do tripartity přizvat i zástupce živnostníků, aby znala i názory drobných podnikatelů a nepředkládala plány na jejich likvidaci,“ zdůrazňuje Petr Fiala. „Vyzýváme proto vládu, aby k zasedáním tripartity pravidelně zvala zástupce malých podnikatelů, živnostníků. Tím by se předešlo tomu, aby levicová vláda přicházela s opatřeními na jejich likvidaci,“ dodává Fiala.