27. září 2021

Předvolební rozhovor Blesk.cz: S ANO by to nešlo

(www.blesk.cz) Předvolební rozhovor Blesk.cz s předsedou ODS Petrem Fialou, který navazuje na další pondělní rozhovory s lídry stran, hnutí a koalic, které mají největší šanci na to prorazit ve sněmovních volbách 8. a 9. října.

Pane předsedo, pokud vaše koalice uspěje a budete skládat vládu, jaké první kroky uděláte?

Prvním krokem musí být zkrotit dluh a dostat pod kontrolu rozpočtový deficit. Rychlost zadlužení tady máme jednu z nejrychlejších v Evropě. Každý občan po ekonomické krizi v roce 2013 dlužil přes 160 tisíc korun a teď dluží 220 tisíc. To je strašně vážné a ohrožuje to budoucnost. Také je potřeba co nejrychleji rozhýbat výstavbu silnic, ale hlavně bytů. A je potřeba něco udělat i se vzděláním. Miliony lidí viděly, co se jejich děti a vnuci učí ve školách v době covidu a trochu zpozorněly. S tím musíme taky pohnout. Je samozřejmě potřeba modernizovat stát, zbavit se právní džungle, a aby občan neběhal po úřadech a vyřídil si věci z domova. Prostě aby mezi úřady běhala data. Zároveň chceme dosáhnout toho, abychom dávali dvě procenta HDP na obranu. Není to kvůli někomu, ale kvůli nám a naší bezpečnosti. V neposlední řadě se musíme začít věnovat zanedbanému předsednictví EU, které nás čeká, protože jde o příležitost, jak ukázat a prosazovat naše zájmy.

Vaši kritici často namítají, že váš program je ekonomicky nereálný. Kde chcete tedy ušetřit?

To říkají ti, kteří nás do toho dluhu zavedli a nejsou schopni s tím nic udělat. Zrovna ANO a ČSSD zvýšili výdaje státu za poslední čtyři roky o 600 miliard korun, to je skoro o 50 procent víc. Zakopaný pes není na příjmové straně, ale na výdajové straně. Tam se musí sáhnout. Jsme připraveni ušetřit 100 miliard ročně tak, že to lidé nepoznají. Nebude se šetřit na lidech, ale na státu a jeho běžném provozu. A slibujeme, že se to dá zvládnout bez navyšování daní.

Jak to chcete udělat?

Už v rozpočtu na letošní rok jsme našli na konkrétních položkách 82 miliard, takže není problém najít miliard sto. To je necelých šest procent výdajů státu, takže se to dokázat dá.

Ušetřit chceme hlavně na neinvestičních dotacích podnikatelským subjektům, protože ty desítky miliard stejně dostávají velké firmy, které ty peníze ani nepotřebují. Dá se ušetřit na zefektivnění činnosti státní správy, ale i tak, že stát se bude chovat jako normální hospodář. Když si přečtu, že třeba Národní sportovní agentura za přezutí pneumatik u jednoho auta platila čtyřicet tisíc, tak každý, kdo má auto, ví, že takhle se hospodařit nemá. Těmito kroky se peníze dají ušetřit, aniž by to lidé poznali.

Opravdu si myslíte, že kontrolou institucí najdete 100 miliard?

Ano. Máme to spočítáno. Tyto úspory jsme dokázali najít i z opozičních lavic, aniž bychom měli k dispozici aparáty ministerstev.

Mluvíte také o tom, že nebudete zvyšovat daně, ale to v roce 2010 ODS také slibovala a nakonec některé daně zvýšila.

Nemohu mluvit za minulost. Já jsem lidem slíbil, že zrušíme superhrubou mzdu a snížíme daň z příjmů. A udělali jsme to i z opozice, takže každý ví, že to ODS splnila. V programu máme, že zavedeme nový nástroj, kterému říkáme daňová brzda. To znamená, že když by složená daňová kvóta dosáhla určité výše, tak by žádná vláda nemohla některé daně zvýšit, aniž by některé snížila. To bude velká ochrana lidí a firem, aby si někdo populisticky nevzpomněl, že mu vyhovuje zrovna něco zvýšit.

Zároveň ale mluvíte o zavedení digitální daně.

To je jediná daň, o které můžeme debatovat. Ale smysl bude mít, až se o tom začneme bavit na evropské úrovni. Jinak podnikatelské prostředí v tomto odvětví nesrovnáme.

Máte také nějakou pojistku, aby se daně často neměnily?

Představujeme si, že pokud se nějaké daně budou upravovat, tak aby se to dělo jen jednou za volební období. Když mluvím s lidmi v ulicích, tak pro většinu podnikatelů je horší než výše daně horší, že se pořád mění. Čím je živnostník menší, tak tím je v tomhle zranitelnější.

Současná vláda nestihla schválit důchodovou reformu, o které se mluví už několik let. Jak to tohle téma chcete vyřešit?

Mě hrozně mrzí, že se propáslo sedm let ekonomického růstu, kdy jsme i my vládě podali ruku a spolupracovali s ní na přípravě důchodové reformy. A neudělalo se vůbec nic. Ať bude ve vládě kdokoliv, tak se ta reforma musí udělat, jinak to špatně dopadne. Jsme ale poučeni, kdy předchozí reformu dělala pravicová vláda, aby se našla shoda napříč politickým spektrem. Není možné, abychom to protlačili pár hlasy a za dva roky to další vláda shodila.

Na čem se tedy chcete shodnout?

Parametry musí být trvalé. Máme představu takovou, že by měl být minimální důchod, který by měl být napojen na vývoj průměrné mzdy. To by měl být jeden ze základních kamenů. Pak prosazujeme prvky mezigenerační solidarity, aby člověk, který pracuje, mohl jedno procento z důchodového pojištění dávat přímo svým rodičům. Chceme zvýšit důchody hlavně lidem, kteří jsou více jak dvacet let v penzi. Protože jde hlavně o matky, které měly více dětí a teď kvůli tomu mají extrémně nízké důchody.

Nebojíte se, že případná vláda s vámi a Piráty se Starosty byla křehká a domluva velice složitá?

Bude to složité. S Piráty a Starosty je to pět stran, ale takhle to v české politice bylo skoro vždycky. Dá se to překonat.

Sestavili jste koalici ze tří tradičních stran. Necítíte u některých vašich kolegů obavy z vykroužkování?

To k tomu asi patří. Nějakou větší obavu ale od stranických kolegů neslyším.

Kolik poslanců jako ODS chcete?

Chceme jako koalice SPOLU vyhrát volby. To je pro mě podstatná informace. Poslance nepočítáme a mimochodem i proto, že se změnil volební systém, tak k tomu přepočítání nikdo ani nedojde. Byli bychom rádi, kdyby ty volební subjekty, které nabízejí změnu, měly většinu. Pokud vyhraje hnutí ANO a s ním extrémisté jako SPD a SKČM, tak se nemáme o čem bavit. Oni sestaví vládu a je hotovo.

Co je podle vás hlavním tématem letošních voleb?

Zabránit další vládě populistů. Máme za sebou osm let populistické vlády. Máme tady rozdělenou společnost, obrovský dluh, o kterém i Nejvyšší kontrolní úřad mluví tak, že není spojen s covidem. Máme nedostavěné silnice a dálnice. Nemáme ani zmodernizované školství, aby odpovídalo 21. století. Prostě se nepohnulo s ničím. A taky je tu střet zájmů, pokřivená politika a takhle to dál nejde. Jsme na křižovatce.

Ve středu jste byl u prezidenta Zemana. Mluvili jste spolu o tom, jestli by vás pověřil sestavením vlády?

Pokud jde o volby, tak pan prezident zastává stále své názory a já zase zastávám názor, že sestavením vlády by měl být pověřen ten, kdo sežene většinu ve Sněmovně. Tak to v parlamentní demokracii má být. O tom probíhala normální debata. Co ale vidím jako důležité, je to, že lídr opozice dokáže s prezidentem komunikovat i přesto, že nemáme na všechno stejný názor.

Takže vám prezident zopakoval, že sestavením vlády pověří pana Babiše? Neztrácíte tedy naději na změnu?

Nejsem jeho mluvčí, ale řekl jsem vám zhruba obsah toho, o čem jsme se bavili a výroky pana prezidenta nechám na něm. Naději neztrácím a myslím si, že pan prezident sám patří k lidem, kteří říkají, že lidé by své názory měnit měli. Věřím, že ho v případě našeho dobrého výsledku přesvědčíme.

Máte připravený plán B, pokud byste s druhou koalicí neměli většinu?

Já mám tak silný plán A, že žádný plán B není potřeba. Ale vážně. Opravdu se teď soustředím na to, abychom ty volby vyhráli.

Kde se podle vás vzaly spekulace, že někteří členové ODS by rádi vládli s ANO. Vy to stále odmítáte, ale někteří členové to připouští.

Občas se stane, že někdo z našich členů odpoví po páté na otázku, co by bylo, kdyby třeba ANO nevedl Babiš. A někdo to od nás řekne nešťastným způsobem, že to vyzní tak, že by to s ANO šlo. Ale to je nepředstavitelné. ANO je Babiš. Tyto spekulace proti nám rozehrávají naši soupeři jako třeba ČSSD, což je legrační, když s ním sedí už osmým rokem ve vládě. Jejich cílem je nás rozeštvat, ale nemají šanci.

Opravdu jde o nešťastná vyjádření? Mám pocit, že někteří se občas vyjadřují celkem jasně.

Ale tahle otázka není jen o Petru Fialovi nebo vedení strany. Tohle je vůle ODS jako celku. Stačí jít na ulici a bavit se s našimi voliči. Ti do nás vkládají naději, abychom se zbavili vlády Babiše a aby už to skončilo. Oni nemají žádnou touhu vládnout s hnutím ANO. A je to tak, jak to říkám.

Můžete nějak zaručit, že se vaše koalice pár týdnů po volbách nerozpadne? Máte s ní nějaké plány do budoucna?

Koalice nevznikla z ničeho nic. Zkusili jsme si spolupráci v různých podobách třeba na úrovni krajů. Máme uzavřenou koaliční smlouvu, že v povolebním vyjednávání budeme jednat společně a to i při sestavování orgánů Sněmovny. Asi největší zárukou je, že lidi vidí, jak nám to funguje. Setkávám se se spoustou reakcí, kdy mi lidé říkají, že nám zpočátku nevěřili, ale že je překvapilo, jak nám ta spolupráce jde. A tohle se podle mě nedá zahrát. V tom vidím tu záruku.

Přece jenom třeba lidovci už s Andrejem Babišem byli ve vládě. Nebojíte se, že by se mohli nechat zlákat i podruhé?

Nebojím. Nic tomu nenasvědčuje. Naše spolupráce je pevná a jsme schopni překonat i věci, které nás rozdělují. Každá ze stran máme svoji historii a oceňuji, že jsme se dokázali povznést i nad osobními křivdami.

Co bylo největší překážkou v ODS, kterou jste dokázali překonat v rámci koalice SPOLU?

Na přípravě koalice se podílelo dohromady sto lidí a ukázalo se, že vlastně faktické programové rozdíly nemáme tak velké, jak jsme zpočátku mysleli. Máme třeba rozdílný pohled na rychlost evropské integrace, ale to fakt nehraje nějakou podstatnou roli.

Do povolebního vyjednávání se určitě projeví příprava evropského předsednictví, které nás čeká v druhé půlce příštího roku.

V roce 2009 padla vláda uprostřed předsednictví a bylo to pro Evropu naprosto nepochopitelné. Já doufám, že v té době už budeme mít stabilní vládu, a že se předsednictví ujmeme tak, aby sloužilo v zájmu českých občanů.

Máte konkrétní představy?

Čeká nás velká debata naplňování tzv. green dealu. Premiér Babiš bohužel nedokázal prosadit naše zájmy při tom původním schvalování a kvůli tomu se jádro nestalo čistým zdrojem energie. Takže na nás teď ta opatření dopadají. Teď například přicházejí i návrhy na zákaz aut se spalovacími motory, což by pro nás byl velký problém. Znamenalo by to, že by se auto stalo nedostupným luxusem. To nelze připustit a musíme se o tom aktivně bavit.

Budete tedy chtít, aby se přechod na zelenou ekonomiku zpomalil?

S ekologickými cíly problém nemáme. Ale budeme mít problém rychlostí a ideologickým utahováním šroubů, které pro průmyslovou zemi, jako je ta naše, která nemá dostatečné přírodní kapacity pro obnovitelné zdroje, není možná. My potřebujeme jádro, které v našem energetickém mixu musí být čistý zdroj. V našem zájmu je, aby ten přechod třeba na auta jiného typu byl cenově dostupný.

Rozhovor vyšel na serveru Blesk.cz.

Petr Fiala

předseda ODS