1. února 2021

Pandemie tvrdě postihuje vzdělávání dětí a mládeže

(www.zdeneknytra.cz) Dopad koronaviru na oblast školství je v tuto chvíli jedním z nežhavějších problémů. Zatímco podnikatelům ušlé náklady za dobu pandemie částečně umíme kompenzovat, ve školství se dá hovořit o celém školním roce, přeneseně řečeno, "na odepsání". Uzavřené školy zároveň znamenají, že velké procento rodičů je dlouhodobě doma na ošetřovném.

Žáci se musí co nejdříve vrátit do škol! Kromě standardní výuky jsou letos už podruhé ohroženy maturity, státnice a přijímací řízení na všechny typy škol.

Ministerstvo přesto stále nepředstavilo žádný plán, jak studenty do škol co nejdříve vrátit. Obnova vzdělávání dětí a mládeže ve všech vzdělávacích zařízeních, tedy i v lidových školách umění a dalších volnočasových oborech, by teď měla být prioritou vlády. Zatím ale není pořád jasné ani to, zda se letos například zkrátí, nebo přesunou letní prázdniny, či jarní prázdniny.

Prioritní příprava návratu žáků a studentů do škol by měla obsahovat v prvé řadě očkování učitelů, respektive jejich zařazení do očkovací skupiny s nejvyšší prioritou. Tím bude docíleno, že učitelé budou zdraví. Negativní hladinu koronaviru ve školách by pak mělo zajistit pravidelné testování žáků přímo ve vzdělávacích institucích.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09