14. října 2020

ODS se v Senátu spojila s TOP 09. Společný klub povede Nytra, prvním místopředsedou bude Czernin

(www.ods.cz) Senátorský klub ODS se rozroste o čtyři senátory TOP 09 Tomáše Czernina, Herberta Paveru, Tomáše Třetinu a Jana Grulicha. Do klubu vstoupí také nezávislý senátor Jaroslav Chalupský. Klub nově ponese jméno Senátorský klub ODS a TOP 09 a se 27 členy se stane nejsilnějším uskupením v Senátu. Předsedou klubu byl zvolen Zdeněk Nytra za ODS, prvním místopředsedou Tomáš Czernin, další členové vedení budou dovoleni později.

„Senátoři ODS a TOP 09 v Senátu dlouhodobě spolupracují. Společně jsme také postavili řadu kandidátů v letošních volbách. Společný senátorský klub vidím jako logické vyústění této spolupráce. Věřím, že společně budeme lépe chránit principy právního státu a demokracie,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Dosavadní předseda klubu Martin Červíček rezignoval na svoji funkci, aby se mohl více věnovat práci v Královéhradeckém kraji, novým předsedou byl zvolen Zdeněk Nytra. „Vytvoření společného klubu ODS a TOP 09 je výsledkem dlouhodobého průniku názorů senátorů ODS a TOP 09. Jedná se také o potvrzení sbližování obou stran a spolupráce, naposledy v krajských a senátních volbách,“ uvedl Zdeněk Nytra, nově zvolený předseda společného klubu ODS a TOP 09.

Prvním místopředsedou klubu je Tomáš Czernin, 1. místopředseda TOP 09. „Se senátory z klubu ODS máme dlouhodobě podobné názory na celou řadu věcí projednávaných v Senátu a zároveň nám záleží na tom, aby horní komora dbala na svou pozici ochránce ústavnosti a demokratických principů. Proto jsme se rozhodli spolu s kolegy senátory za TOP 09 posílit klub ODS a vytvořit společný klub ODS a TOP 09,“ řekl Czernin.