9. září 2020

ODS: K aktivaci krizového štábu jsme vyzývali už před měsícem, nyní všichni sklízíme plody vládní neaktivity a amatérismu

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté kritizují neaktivitu a amatérismus vlády při řešení koronavirové krize. Podle předsedy ODS vláda měla více naslouchat opozici. Například předseda Senátu Miloš Vystrčil vyzýval před více než měsícem k opětovné aktivaci ústředního krizového štábu.

„Vláda promarnila měsíce, které jsme měli na přípravu očekávaného zhoršení koronavirové situace a druhou vlnu. Místo konkrétních plánů se ministři předháněli v tom, kdo se více vychválí, jak COVID skvěle zvládáme. Nyní máme jedny z nejvyšších nárůstů případů v EU. Německo, Belgie, a očekává se, že i další země, nás dávají na seznam rizikových států. Hygiena nemá kapacity na trasování, chytrá karanténa nefunguje a ministr Vojtěch s premiérem Babišem se tváří, jako by se COVID objevil před týdnem. Vláda situaci nezvládla, naše podněty opět ignorovala. Například Miloš Vystrčil navrhoval aktivaci krizového štábu před více než měsícem. Co od té doby udělala vláda? V podstatě nic. Vyhlašovala bez vysvětlení opatření, aby je za chvíli zrušila. Nyní sklízíme plody neaktivity a amatérismu úplně všichni. Znovu tu máme plošná opatření, opět špatně připravená a chaotická,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Ústřední krizový štáb měl mít v koordinaci vládních kroků a přípravě na případné zhoršení koronavirové situace klíčovou roli. Přesně pro tyto příležitosti byl celý institut zřízen. Významně jsem po jeho aktivaci volal už na začátku srpna (konkrétně 4. 8. v Interview ČT24), kdy se počty potvrzených případů začaly pozvolně zvyšovat. Jen tím bychom byli schopni zajistit, že budou situaci řešit lidé, kteří jsou na ni vyškoleni a opatření a jejich rozsah se nebudou tahat jako králíci z klobouku. Vysokých nárůstů potvrzených případů si samozřejmě všímají i evropské státy, které nás postupně řadí na červený seznam nebezpečných zemí a vinu za to nenese nikdo jiný než vláda,“ říká předseda Senátu za ODS Miloš Vystrčil.