6. května 2020

Napřímo TN.cz

(tn.cz) Chaotický, nekoncepční, nespravedlivý. Takový je podle předsedy ODS Petra Fialy harmonogram návratu studentů do škol. Nejen o něm diskutoval s moderátorkou Bárou Divišovou v internetovém pořadu Napřímo.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TN.cz.

Podle ODS by bylo nejlepší, kdyby se do školy vrátily najednou všechny děti. „Někde ředitelé uvažují o tom, že budou losovat děti, které budou chodit do školy, což je naprostý nesmysl. My navrhujeme, aby se vrátili všichni už 25. května, protože většina opatření bude rozvolněna," uvedl Petr Fiala.

Předseda ODS nechápe, proč mohou být po tomto termínu otevřena obchodní centra a povoleny akce pro 100 lidí, ale do škol budou moci děti maximálně po 15. „Kdyby ministerstvo doplnilo některá hygienická opatření a doporučení pro starší kantory, můžeme si to dovolit," prohlásil Fiala.

Vládě také vyčítá, že sice uvolňuje mimořádná opatření, ale nijak se nesnaží ochránit rizikové skupiny obyvatel. „Všude ve světě to tak funguje, jen u nás to není. (...) Je správné uvolňovat, ale musí být zajištěno bezpečí těch ohrožených skupin," žádá šéf ODS.

Fiala v pořadu Napřímo ale nebyl jen negativní. Ocenil učitele, žáky i rodiče, kteří velmi dobře zvládli dálkovou výuku. „Je skvělé, že nějakým způsobem školství fungovalo i v těchto těžkých podmínkách," pochválil. Dobře podle něj zareagovaly i vysoké školy, které stanovily jasná pravidla.

Šéf nejsilnější opoziční strany také zopakoval, že vláda postupně navrhla vše, co původně předložila ODS. „Měl bych být spokojený, ale nejsem, protože se to vše přijalo se zpožděním. (...) Zvýšení ošetřovného vláda odmítala, ale najednou to jde," doplnil.

Zdůraznil, že je nutné pomoci podnikatelům a firmám teď, což se podle něj neděje. „Navíc je to i levnější. Dát lidem peníze z rozpočtu teď, než potom řešit nefungující ekonomiku, nezaměstnané a zkrachovalé firmy," popsal Fiala.

Nápad na posílení pravomocí ministerstva zdravotnictví, které by mělo možnost vydávat krizová nařízení i po konci nouzového stavu, byl podle něj zcestný. „Jednali jsme s ministrem vnitra a výsledkem je, že nyní nepředloží žádnou změnu ústavního zákona a v rámci legislativní nouze se nebude projednávat ani žádná úprava stávajícího zákona," prozradil.

Vláda by opatření po skončení stavu nouze mohla řešit zbrusu novým zákonem, který bude jen dočasný. „Bude platit do konce roku, zpřesní a ne rozšíří pravomoci ministerstva. Projednávat by se měl zrychleně, abychom ho schválili do konce června," dodal Fiala.

Co se bude dít mezi 17. květnem, kdy má skončit nouzový stav, a koncem června, zatím není jasné. Podle předsedy ODS může vláda požádat o prodloužení stavu nouze. Zda to udělá, ale zatím není jasné.

Petr Fiala

předseda ODS