9. června 2015

Státním úředníkům hodně cukru (jako v Řecku), na živnostníky velký bič

Vláda přeje státním úředníkům. Navrhuje pro ně bonusy, které nemají běžní zaměstnanci, o podnikatelích nemluvě. Kdo z nich by mohl čerpat placené volno na svatbu svého sourozence či vnoučete, na promoci dítěte, sourozence nebo vnoučete, na doprovod dítěte v jeho první školní den, nebo na zařizování osobních záležitostí? Takové návrhy připravilo ministerstvo vnitra a týkají se 70 tisíc státních úředníků.

 
 
Už dnes mají státní úředníci řadu výhod. Při výpovědi mohou dostat odbytné až ve výši ročního platu. Vláda jim chce už druhý rok po sobě zvýšit platy nad rámec vývoje v podnikatelské sféře, což vyžaduje miliardové náklady navíc. Jejich počet se nesnižuje, ministerstva naopak bobtnají. Ve většině resortů došlo k personálním čistkám, do úřadů nastoupily stovky exponentů současné koalice. Požadavek nestrannosti státních úředníků dostává na frak.
 
Přístup vlády ke státním úředníkům příkře kontrastuje s jejím postojem k živnostníkům. Andrej Babiš prohlásil, že „malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl“. Ministr průmyslu Jan Mládek mluvil o živnostnících parazitujících na zaměstnancích. Sociální demokraté se tehdy hodně lekli, ale brzy jim otrnulo. Mládek se omluvil a potírání živnostníků se souhlasem lidovců bylo svěřeno Babišovi. Zřejmě jen málokdo z malých podnikatelů předpokládal, že se Babišovy a Mládkovy představy tak rychle promění ve skutečnost.
 
Likvidace živnostníků ve čtyřech krocích
 
1. Uvalit na drobné podnikání narůstající byrokracii (splněno).
 
2. Přesvědčit občany, že živnostníci jsou největší „škodná“(průběžně se plní).
 
3. Vytvořit v zákoně o elektronické evidenci tržeb systém udavačství (navrženo, připraveno).
 
4. Na vzpurné živnostníky, kteří se zatím nebojí ozvat, posílat šikanózní kontroly (děje se).

 
Stále se musíme ptát, proč to vláda dělá. Na jedné straně se diskusí o evidenci tržeb překrývá neschopnost ministra financí vybírat daně. Sliboval 200 miliard navíc a vybírá méně daní než loni. Na druhé straně je tu socialisticko-oligarchistická potřeba likvidovat tu část společnosti, která je na státu nejméně závislá. Nemá výhody dané zákoníkem práce, stará se sama o sebe. A za třetí: Agrofert ministra financí čerpá nejnovější dotace ze státního rozpočtu ve výši 2,5 miliardy korun ročně. Přestože Andrej Babiš říká, že jsou to pro něj drobné, někdo to zaplatit musí. Ten někdo mají být živnostníci. Tak vypadá podpora velkého průmyslu v praxi.
 
Přitom se ukazuje, že systém evidence tržeb, který chce Babiš přenést z Balkánu, zatím nepřináší odpovídající výsledky. Podle Eurostatu v Chorvatsku nevybírají více daní, citelně klesl počet podnikatelů a zvýšila se nezaměstnanost. A to je v této zemi šedá ekonomika proti České republice dvojnásobná.
 
Atmosféra strachu
 
Co je však horší, šíří se atmosféra strachu. Lidé se bojí veřejně kritizovat vrchnost, aby na ně nepřišla „náhodná“ kontrola. Však ono se vždycky něco najde, když se chce. Ministr financí už prokázal, že tento styl mu není cizí, když daňovou kontrolou vyhrožoval internetovému deníku Echo24. Ostatně, pustil se i do České televize, TV Barrandov, či do Svobodného fóra. Nezávislost médií, která mu nepatří a nemá je pod kontrolou, mu velmi vadí.
 
Je to obdoba tlaku na živnostníky. V České televizi oponovali návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb dva z nich, majitelka a majitel obchodu. Nátlak na ně připomíná tažení komunistů proti živnostníkům po roce 1948. Podnikatelka byla druhý den tajně kontrolována správou sociálního zabezpečení, podnikatel byl před pořadem zastrašován.
 
Další likvidační nástroj se skrývá v zákoně o elektronické evidenci tržeb. Vláda vyzývá občany k udávání, pokud si budou myslet, že živnostník tržbu do systému nenahlásil. Toto „zdání“ podvodu vyvolá kontroly, které mohou libovolně pokračovat až do samého zániku živnosti. Bude záležet pouze na tom, kolik skutečných udavačů či konkurentů či závistivců bude svá podezření opakovaně hlásit. Připomíná to praktiky tajné policie. Pouze s tím rozdílem, že „oznamovatelé“ nebudou anonymní, budou se muset identifikovat. Vznikne tak vedlejší produkt: Pěkný seznam osob k pozdějšímu využití i pro jiné důležité státní potřeby.
 
Za této situace přichází ministr vnitra s benefity pro státní úředníky, které připomínají situaci v Řecku. Tamní podpora státních zaměstnanců byla absurdní. Příplatky za plnění normálních pracovních povinností, dědičné důchody, odchodné ve výši několika ročních platů apod.
 
Současná vládní koalice jde podobnou cestou. Přidala k ní však útok na živnostníky. Proto posiluje státní aparát, proto připravila nesmyslné výhody pro své úředníky. Za peníze daňových poplatníků si „kupuje“ přízeň 70 tisíc státních úředníků, která se jí bude hodit. A to nejen ve volbách. Pro státní úředníky připravuje cukr, zato na malé podnikatele chystá bič. 
 
Miroslava Němcová

předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR
poslankyně PČR