12. prosince 2013

Je jak je, bude jak bude

Domnívám se, že už bylo dost řečí o tom, jak mizerného výsledku ODS v mimořádných volbách dosáhla. Poněkud mě irituje též množství obecných vyjádření (přesněji řečeno tlachů) o potřebě změny, znovuzískaní důvěry voličů a návratu k pravicovým ideálům. Spousta prázdných floskulí, žádný rozumný nápad nebo koncepce.

Dovolím si tedy formulovat několik myšlenek, které by možná mohly pomoci rozproudit diskusi k věci.

V lednu proběhne kongres, od kterého se očekává, ze zvolí nové vedeni ODS. Spekuluje se tedy, kdo má být tím správným předsedou či předsedkyní a jaké bude celé vedení. Domnívám se, že právě tento předpoklad je zásadně mylný.

Kongres by se měl soustředit spíše na definování nových priorit a předestřít zásadní programový koncept. Samozřejmě také schválit výrazné úpravy stanov, které budou reflektovat současné podmínky.

Při diskusi o zásadním programovém konceptu se mohou představit právě ti, kteří by měli být v budoucnosti jejich nositeli a tvářemi ODS.

Kongres také musí připravit podmínky, které umožní férovou soutěž myšlenek a osobností. Jsem přesvědčen, že k volbě nového vedení by mělo dojit až po kongresu. Nositelé programu, nové osobnosti ODS, by se měly rozjet po všech regionech a představit sebe, svoje nápady a detailně připravené kroky, které hodlají prosazovat. Všichni členové ODS by tak dostali příležitost efektivně ovlivňovat programové priority. Tento postup má více pozitivních efektů, nicméně faktor motivace každého člena podílet se na budoucím směřování ODS je primární.

Po ukončení oněch spanilých jízd (řekneme ke konci dubna 2014) může o novém vedeni rozhodnout hlasováním celá členská základna. Vhodnou formu určitě nebude obtížné najít.

Kongres by měl podle mého názoru stanovit okruhy a témata, kterými se budou jednotliví členové vedení ODS zabývat a především za ně budou zodpovědní.

Základní okruhy a témata:

  1. Ekonomika a hospodářství 
  2. Vzdělávání a  veřejná správa
  3. Rodinná a sociální politika

Každé téma by mělo mít svého mluvčího, příslušného místopředsedu ODS. Dalšího, čtvrtého místopředsedu by kongres měl pověřit vedením strany.

Pak už zbývá najít lídra - předsedu strany, který bude každý den vize a program efektivně prezentovat a bude zásadní autoritou. Bude to sice velmi obtížné hledání, ale možná se ten správný člověk objeví úplně samozřejmě.

Kongres se bude určitě věnovat i vnitřním mechanismům, fungování strany a zde se nabízí hned několik témat - výkonná rada, oblastní sdružení, kontrolní a revizní komise, fungování manažerské sítě a Hlavní kanceláře ODS.

Jsem v ODS spoustu let a vím, že máme hluboce zakořeněné sebedestruktivní procesy. Jedním z nich je proces vytváření koalic sloužících k prosazeni určitých lidí do určitých funkcí, slušně řečeno.

Pokud bude kongres také volební, nevyhneme se tomu, aby nás tento syndrom postihnul. Výše uvedený postup možná pomůže vyhnout se definitivní ztrátě důvěry členů ODS a našich potencionálních voličů. 

P.S. Nadpis textu jsem si bez dovolení vypůjčil z románu švédského spisovatele Jonase Jonassona Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Toto úsloví (v románu velice často používané) není podle mého názoru stoickým přijetím nevyhnutelnosti osudu, ale pochopením toho, že život se nedá naplánovat. I se složitými okolnostmi se však dá aktivně vyrovnávat.

Štítky:
kultura a média