20. srpna 2013

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT 24 byla místopředsedkyně ODS a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Dobrý večer. 140:7 je poměr hlasů, kterým poslanci v podvečer schválili návrh na rozpuštění sněmovny. Z velkých stran jen ODS nehlasovala pro, její poslanci v naprosté většině odešli ze sálu. Přesto je výsledek prvním reálným krokem k předčasným sněmovním volbám. Jaké byly okolnosti a jaké bylo zákulisí tohoto rozhodnutí, co bude následovat v mezidobí do voleb a budou volby znamenat skutečný konec úpadku politiky a politické krize? Hostem dnešního Interview je předsedkyně Poslanecké sněmovny, místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Dobrý večer. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Pěkný večer přeji. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Jaké jsou pocity předsedkyně sněmovny, která právě schválila návrh na své vlastní rozpuštění? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Zajímavé je, že přesně na to se mě ptali redaktoři, novináři, když jsem vyšla z jednacího sálu hned pár minut po tom hlasování. A já jsem sama sebe překvapila, že nijak dramaticky vevnitř se u mě nic dramatického neodehrává. Asi je to tím, že jsem věděla, že k tomu rozpuštění dojde. Realisticky jsme počítali s tím, že tyto hlasy tady k dispozici budou. Takže spíš, spíš možná je to zjednodušení všech těch úvah jasné. Jdeme do předčasných voleb. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Pravda, čekalo se to. Ten poměr hlasů 140:7 vás něčím překvapil, to číslo 140? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Nepřekvapilo. Myslela jsem si, jestli to myslely Věci veřejné vážně s tím, že na tu listinu, která svolávala tu mimořádnou schůzi na rozpuštění, tak tam byli podepsáni všichni poslanci komunistické strany, sociálních demokratů, TOPky a jenom část těch poslanců Věcí veřejných. Takže jsem očekávala, že pokud se domluví a vyprávěli, že jsou domluveni, tak že tam ty hlasy přibydou a tím pádem se dostaneme na ten počet 140. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Vnímáte to jako selhání politiky a vrcholných politiků, mezi které i vy patříte, že museli sáhnout k tomuto kroku? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

V každém případě. V každém případě rozpuštění sněmovny je tak mimořádný akt, který musí znamenat nutně i selhání politiků. Nezvládli jsme ani možná teď ten poslední akt, tedy srovnat si v hlavě, co tím rozpuštěním vlastně způsobíme, co tím nezpůsobíme, jaké má kdo motivy, zda to skutečně dělá s ohledem na zem, což říká, ale zda tomu tak skutečně je. Takže tady bez pochyby ta selhání jsou. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Sociální demokracie za dané situace kompletně pro rozpuštění sněmovny, TOP 09, Starostové a nezávislí kompletně pro rozpuštění sněmovny, stejně tak KSČM, stejně tak přítomní poslanci Věcí veřejných, stejně tak národní socialisté LEV-21, reprezentovaní Jiřím Paroubkem, jen poslanci ODS při hlasování odešli ze sálu. Pravda, vy jste byla výjimka, hlasovala jste proti. Znamená to, že jste se neztotožnila s postojem své vlastní strany? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Ne, my jsme se o tom bavili na klubu dnes dopoledne o tomto postoji, že odejdeme ze sálu. Ale já jsem, tedy jednak jsem musela z toho klubu odejít o chvilku dřív, ale to na věci vůbec nic nemění. Já myslím, že je správné, že jsem tam zůstala, že předsedkyně sněmovny prostě má být i na to poslední hlasování, je to rozpuštění sněmovny, je to vážná věc. A myslím si, že je správné, že jsem tam byla. Určitě to neznamená jaksi opuštění mých kolegů, to, že jsme domluvili na nějakém postupu a já že jsem ho nedodržela. Já myslím, že s tím i vlastně počítali, že to takhle bude. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

A nebylo to skutečně zbabělé a nedůstojné, jak postoj ODS komentuje předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka? Není odchod ze sálu pohrdáním hlasy voličů? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Kdybych měla dát na slova Bohuslava Sobotky, tak když on nám řekne, že něco je negativní, tak já hned si říkám, dobře jsme to tak udělali, protože nedej bože, abychom si vysloužili jeho chválu. A když už chce mluvit o nás, vždycky je nejlepší, každý kdo mluví o tom druhém, aby se podíval na sebe a v tu chvíli měl pan Bohuslav Sobotka odvyprávět ty příběhy, kolikrát oni odcházeli ze sálu, jejich poslanecký klub a nezúčastnili se toho hlasování. Takže než spustím mandurskou kritiku, tak je lepší říct: no, já jsem to taky mnohokrát udělal a asi jsem to neudělal moc chytře, a proto teď, protože přiznávám, že jsem to moc neudělal chytře, tak můžu kritizovat toho, kdo to dělal také. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Myslíte si, že tento postoj vaši voliči ocení? Nechtějí vaši voliči a vůbec voliči, kteří se budou rozhodovat ve volbách, od takové velké a tradiční strany, jako je ODS, nechtějí vidět jednoznačný postoj při hlasování, jednoznačné ano nebo jednoznačné ne? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Ale oni ho viděli. V podstatě určitě viděli, že ta, že ta strana nesouhlasí s rozpuštěním Poslanecké sněmovny. Ten postoj je z toho zcela zřejmý. Nikdo z nich si z těch našich voličů, jsem přesvědčena, se nedomnívá, že jsme odešli proto, protože jsme chtěli hlasovat pro. Jestliže jsme proti rozpuštění sněmovny, tak i tato metoda je možná. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

A proč jste tedy nehlasovali proti? 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Byly tam návrhy tedy na ten poslanecký klub, kdy poslanci se rozhodli, že to chtějí vyřešit takhle. Já to respektuji a myslím, že to vůbec nebrání tomu, abychom naprosto sebevědomě dokázali obhájit svůj postoj i u našich voličů. Zatím ty zprávy, které mám, okamžitě poté, kdy se sněmovna rozpustila, je jasné, že mi píšou spíš naši příznivci než naši odpůrci, tak jsou všechny pozitivní. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Co jste tím voličům řekli, tím odchodem ze sálu? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Odchodem ze sálu jsme jim řekli, že se neztotožňujeme s tou skupinou, která tam honem rychle vyvolala volby. To znamená ty čtyři poslanecké skupiny - KSČM, TOP 09, socialisté a Věci veřejné, že s jejich postojem se neztotožňujeme. V průběhu toho, kdy byly tyto podpisy už známé, kdy bylo jasné, že bude svolána a posléze byla svolána ta schůze, tak jsme říkali své důvody. Říkali jsme ten věcný obsah, tedy to, že nebude dokončen legislativní proces u zákonů, u kterých všichni říkají: no, to vy jenom tak povídáme, to je jenom taková zástěrka. Vy vlastně to říkáte proto, že se nechcete rozpustit a nám věšíte bulíky na nos a říkáte nám, že to je proti tomu, že nechcete, aby tady platili občané drahou energii ve chvíli, kdy nebude schválena fotovoltaika, nechcete, aby byl vyřešen zákon o sociálních službách. Já jsem přesvědčena, že tohle to byla velká chyba. Dokonce, jestli mi dovolíte nějakou míru spekulace, jak sama je nemám ráda, tak teď řeknu, že si myslím, že právě jeden z těch motivů honem toho rychlého rozhodnutí rozpustit se dneska, nečekat na dokončení toho legislativního procesu, je právě fotovoltaika. Že ti solární baroni, kteří vlastně se pokoušeli všemi možnými způsoby, aby nebyl narušen jejich byznys a já jsem toho byla svědkem, kdy bohužel se nám stalo, že mezi sněmovnou a Senátem v zákoně o odpadech před několika měsíci byl konflikt právě kvůli fotovoltaice. Tak tehdy to nějak zkusili a teď to zkusili znovu. Je mi jasné, že první pozměňovací návrh v Senátu bude znamenat nedokončení legislativního procesu, rozpuštěná sněmovna už nic nenadělá a prostě tenhle ten byznys bude vzkvétat dál a my na to budeme všichni doplácet. Proti čemuž, já jsem teda přesvědčena, jsme měli zasáhnout. 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Čili vy jste přesvědčena, že sněmovna nestihla dokončit svoji práci. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Určitě. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Přestože to podstatné, zmiňovala jste omezení příspěvku na obnovitelné zdroje, doprovodné zákony k občanskému zákoníku, to vlastně sněmovna minulý týden stihla. A teď jde jenom o to, jestli to Senát schválí, nebo neschválí. A předseda Senátu Milan Štěch, ten už přece řekl, že v horní komoře je vůle tyto zákony podpořit i za cenu, že senátoři přivřou oči nad některými nedokonalosti, které by pak mohla formou novely opravit příští sněmovna. Takže svému kolegovi předsedovi horní parlamentní komory nevěříte? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Já to nestavím do polohy věřím - nevěřím. Já to stavím do polohy, že pan předseda Senátu může říct svoji představu, tak jako já jako předsedkyně sněmovny na různé dotazy, jak bude postupovat celá Poslanecká sněmovna, nikoli ODS v Poslanecké sněmovně, tak jsem vždycky odpovídala opatrně, protože já jsem jedna v případě sněmovny ze 200, pan předseda Senátu je jeden z 81, za prvé. Za druhé, vy jste řekl to slovo o tom, že vlastně už je dokončen ten proces. No, ano, kdyby Senát nedával pozměňovací návrhy, tak můžeme říci, že ta sněmovna udělala svou práci a může se tedy rozpustit. Ale proč jsme tedy tak fofrovali, proč jsme ještě minulý pátek honem rychle ve třetím čtení všechno tohle dělali? Přece kdybychom si řekli, že to nějak může udělat buďto zákonným opatřením vláda, která to dá Senátu, tak jsme nemuseli takhle kvaltovat. A když už jsme kvaltovali, tak jsme si měli dát pozor na to, abychom tu práci svoji dokončili. Já jsem přesvědčena, že dokončena nebude, že ty věty pana předsedy Senátu bez toho, že bych ho nějak chtěla shazovat, ale beru s velkou rezervou a obávám se, jak u doprovodných zákonů k občanskému zákoníku, o kterých už dneska čtu v novinách, že se tam připravují pozměňovací návrhy, a také u té fotovoltaiky už vím, že se tam připravují. Tak v tom případě všechny tyhle zákony spadnou pod stůl takzvaně a znamená to velký zmatek v občanském právu, od 1. ledna a dramaticky zase drahá energie, od 1. ledna pro každého občana a firmy. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Dobře, ale to omezení příspěvku na obnovitelné zdroje, když to považujete za takový problém, to je přece problém dlouhodobý. Tak proč to příslušný návrh, vláda premiéra Petra Nečase, ve které měla ODS určující slovo, proč ho tato vláda nepřipravila dřív, proč ho sněmovna neprojednala dřív? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Vláda ho připravila, vláda Petra Nečase tento návrh připravila a ten čas, nebyl důvod, kam bychom spěchali. My jsme nemohli tušit, že se budeme rozpouštět. Kdybychom tušili, že se budeme rozpouštět, tak jistě volíte jiné tempo své práce. Ve chvíli, kdy ten vládní návrh byl připraven a měl jít do sněmovny, tak jsme před sebou měli vlastně ještě téměř rok práce, což je velmi pohodlná doba na to, aby legislativní proces byl dokončen. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

A na druhou stranu není ta situace stejná, jako když běžně končí sněmovna v řádném termínu? Ta kontinuita mezi dosavadní a příští sněmovnou, jaký je teď rozdíl? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Teď je zásadní rozdíl. Když končí sněmovna normálními řádnými volbami, tak jeden den skončí sněmovna, potom jsou volby a hned krátce na to vzniká nebo složí poslanci mandát a okamžitě s velmi malou prodlevou se stávají poslanci, to je v řádu dnů. Zatímco teď bude, nevím kolik dnů, desítek dnů, dva měsíce téměř, bude sněmovna rozpuštěná a vzniká dvojí podle mě problém. První problém je ten, že přechází na Senát omezené pravomoci výkonu v oblasti legislativy. On může přijímat, říká se tomu zákonná opatření, a teď je otázka toho, zda si bude hrát na to, že bude zastupovat, nahrazovat Poslaneckou sněmovnu a velmi aktivisticky přistupovat k tvorbě zákonů, což je zčásti, přiznám, moje obava, neboť od toho také prezident republiky konstituoval bez ohledu na sněmovnu svoji vládu. Ta vláda bude plnit prezidentovy úkoly a k tomu teď má pohodlně k dispozici Senát s ústavní většinou komunistů a socialistů. Sněmovna je vyšachovaná ze hry, takže pokud si tahleta vláda naplánuje jakékoli změny, které bude chtít udělat, nic jí nestojí v cestě. To je přeci ten zásadní rozdíl. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Na druhou stranu všechna tato eventuální zákonná opatření Senátu musí schválit nová sněmovna, jinak platit nebudou. Takže v čem je problém? 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Ten vám popíšu velmi ráda, v čem je problém. Protože jestliže tenhleten Senát, jak jsem řekla, s ústavní většinou komunistů a socialistů schválí zákon, tak na své první schůzi Poslanecká sněmovna, nová Poslanecká sněmovna, schvaluje tato zákonná opatření přijatá Senátem. Na první schůzi ti noví poslanci vůbec neví, kde jsou a čí jsou. Tam není ten proces, že by mohli ten zákon projednávat ve výborech, aby mohli si říci, co k němu chtějí, nebo nechtějí, aby si jasně srovnali v hlavě, zda budou chtít hlasovat proti Senátu, anebo naopak souhlasně se Senátem. Tam je ta zrada, o které se nemluví. Tam se počítá s takovým automatickým odmávnutím. A já bych řekla, že to možná i svoji takovou správnou logiku má v tom, že se předpokládá, že ten Senát opravdu se bude chovat mravně a bude přijímat jenom naprosto nezpochybnitelná, výjimečná zákonná opatření vyvolaná nějakou mimořádnou nutností. Kdybych měla uvést negativní příklad, tak řeknu nějaká přírodní katastrofa, v tu chvíli Senát přijme nějaké zákonné opatření a já jsem si jista, že sněmovna takové opatření stvrdí. Jestliže ale slyším teď, že chtějí už mluvit o vojácích z povolání, že chtějí mluvit o tom, kdo bude jmenovat profesory pomocí zákonných opatření, podle mě k tomu se má sněmovna vyjádřit v normálním legislativním procesu. Takže v tu chvíli já vidím, že ten Senát se nechystá na tu mimořádnost, ale že se chystá na převzetí role sněmovny. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Čili z vašich slov máte informace nebo máte důvod se domnívat, že Senát se nebude chovat mravně? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Já jsem použila to slovo mravně, ke kterému je ovšem mnoho výkladů, ale nemyslela jsem to ve zlém. Myslela jsem to prostě tak, že si má být vědom toho, že má konat opravdu jenom v mimořádných okolnostech, že nemá být tou komorou, která běžně bude odhlasovávat všechno, co jí tato vláda přinese. Bohužel vláda avizuje, že už má několik těch zákonných opatření v šuplíku, ať už jsou z oblasti školství nebo z oblasti ministra obrany. Tak to se mi zdá, že je nebo ministra financí dokonce, to se mi zdá, že je vážné nepochopení role Senátu, ale též vlády, která notabene je bez důvěry sněmovny a je v demisi. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Jedno konkrétní zákonné opatření už je skutečně anoncované. Ministr financí v demisi Jan Fischer chce tímto způsobem zabránit zrušení daně z dividend, z akciových výnosů, což okamžitě prezident Miloš Zeman uvítal, stejně jako sociální demokracie. To vám vadí? 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Mě to překvapuje, protože sociální demokraté ve sněmovně pro toto zrušení hlasovali. Takže já si neumím srovnat v hlavě, co teď je to zase za přemet, který předvádějí pomocí Senátu. A vadí mi to, když bych řekla nikoli věcně, ano, takovou hru mohu prohrát. Já mohu ve sněmovně nějaké stanovisko zastávat a mohu být v menšině. Ale vadí mi to v případě, když pro to sociální demokraté ve sněmovně hlasují a nyní pomocí zákonného opatření, kde říkám, že to není ta mimořádnost vyvolaná něčím akutním, něčím zcela neočekávatelným, tak mi vadí, že už tohle naznačuje zneužití toho institutu zákonného opatření. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ještě k rozpravě, která hlasování o rozpuštění sněmovny předcházela. Vystoupení poslance ODS Pavla Béma například a jeho citace z Tibetské knihy mrtvých, emotivní citace s popisem rituálních sebevražd. Nemyslíte, že to byl přesně ten moment, kdy si divák u televize skutečně mohl říci: ano, už toho bylo dost, rozpusťte se? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Já si vzpomenu, já si vzpomenu na tolik momentů, já jsem 15 let poslankyní, tak si vzpomenu na tolik momentů, kdy tam někdo vyrukoval a četl různé knihy. Dokonce si vzpomínám, což bylo pro mě nejabsurdnější představení v době, kdy jsme schvalovali zákon o vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, kdy pan poslanec Babák tam začal předčítat starý zákon a pak tam byla paní poslankyně Bohdalová, která četla, nevím z jaké už knihy, a takže těchto absurdních situací určitě bylo hodně. Myslím, že často měl občan a divák pocit, že takhle sněmovnu vidět nechce. A já ji vždycky obhajuju a vždycky chodím a říkám: ale berte to, prosím, tak, že to je názorové pole, je to pole toho střetu, v době, kdy nebyly demokratické parlamenty, tak proti sobě nastoupilo jedno vojsko jednoho mocnáře, druhé vojsko. Pak spočítali mrtvé a podle toho se poznal vítěz. Tak buďme rádi, že je ten demokratický parlament, kde k těm mnohdy i nehezkým střetům docházet bude. Ale to k demokratickým parlamentům patří. Já jsem jich řadu projela, ještě se nefackujeme, jako jsem viděla v civilizovaných zemích, jako je třeba Itálie. Nebo jsme viděli z Koreje, z Japonska podobné emotivní scény. Takže já se pořád snažím ten parlament chránit. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Mluvíte o demokratickém parlamentu, vy jste na závěr všeobecné rozpravy vystoupila s projevem s historickými exkurzy o selhání parlamentní demokracie v československé minulosti. Bylo to namístě, myslíte, že to, čeho jsme svědky, je selháním parlamentním demokracie? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Jestliže jsme začali náš dnešní rozhovor tím, že jsme se bavili, jestli to je selhání i politiků, když se rozpouští sněmovna, tak určitě jsem přesvědčena, že to je také selhání demokracie, že když si budete dělit historii na to, co v dobách parlamentarismu bylo pozitivního, dobrého, co posouvalo tu společnost dopředu, tak já jsem tam ty příklady uváděla. Uváděla jsem období první republiky, uváděla jsem i ty negativní například rok 38., kdy sněmovna, parlament vůbec neprojednal mnichovskou dohodu, byl poté následně prezidentem Háchou rozpouštěn. Uváděla jsem ostudu, kterou do dneška si nechceme přiznat, protože žijí pamětníci a nechtějí si to přiznat, roku 68., kdy tehdy 242členný parlament hlasoval o té smlouvě o pobytu sovětských vojsk na našem území. A pouze 10 odvážných se zdrželo a 4 byli proti. Já myslím, že tehdy na ně byl extrémní tlak, byli nepřátelé společnosti, nevím, jak všichni nakonec asi ne dobře dopadli, a přesto měli pravdu. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ale přece to, co dnes sněmovna udělala, poslanci většinově s výjimkou poslanců ODS právě, tak neudělali přece nic jiného, než co jim ústava demokratického státu umožňuje, co jim umožňuje jako demokratický nástroj. 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:
 

To já nepopírám. Já jsem neřekla, že jsme v rozporu s ústavou. Já jsem řekla, že tohle to považuju za ty kroky, které budoucnost, teď to neumíme posoudit, každý krok je viděn z jiné perspektivy s odstupem 2, 5, 10 let. A já jsem přesvědčena, že tento krok nebude vnímán jako správný krok Parlamentu a nebude to posílení demokracie. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Teď se společně podíváme na některé reakce, které naši reportéři natočili po hlasování. První je reakce předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky. 



Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/ (záznam): 

Já bych rád vyzval pana prezidenta, aby co nejdříve uskutečnil schůzku s předsedy parlamentních stran, aby co nejdříve jsme mohli vést diskusi o reálném termínu voleb do Poslanecké sněmovny. Platí, že sociální demokracie preferuje co možná nejdřívější termín voleb. Termín 25. a 26. října, je termín, který si sociální demokracie velmi dobře dokáže představit. Dnes se tady řečníci zejména z řad ODS snažili vytvořit dojem, že dnešním rozpuštěním Poslanecké sněmovny snad nastává konec světa nebo alespoň konec demokracie v České republice. To je samozřejmě obrovský nesmysl. My jsme dnes postupovali striktně na základě novely ústavy, která byla přijata v minulém volebním období Poslanecké sněmovny. Postupovali jsme právě v zájmu toho, aby bylo možné uplatnit ten klíčový demokratický institut, od kterého se odvozuje legitimita a mandát všech poslanců v Poslanecké sněmovně. To znamená institut svobodných demokratických voleb. A skutečně dovolte mi, abych vyjádřil velké uspokojení a velkou radost sociální demokracie, že se nám podařilo najít cestu z politické krize, prosadit cestu z politické krize, kterou budou nové volby, předčasné volby do Poslanecké sněmovny. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Názor předsedy sociální demokracie. Konec světa nenastává, otvírá se cesta z politické krize. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

To jsme nikdo ani neříkali. Nikdo z nás nemluvil o konci světa. Já nevěřím, že se otvírá cesta z politické krize. Rozumím slovům Bohuslava Sobotky, protože pro ně to byl skutečný cíl rozpoutat nebo mít sněmovnu mimo scénu, mít ji rozpuštěnou, dostat se v době, kdy jejich preference jsou na vysoké úrovni, tak honem rychle je zúročit v předčasných volbách. Já to nepovažuji za správný krok. Je samozřejmě stranicky velmi výhodný, stranicky je dobře zkalkulovaný, stranicky je dobře prosazený, ale o tom, jestli tedy slouží České republice, o tom já mám velké pochybnosti. O konci světa nemluvím, to prostě na to jsem příliš velký optimista i navzdory tomu, že mám za sebou dneska všechna ta vystoupení v Poslanecké sněmovně. Ale dovolte mi, prosím, ten názor, že já jsem přesvědčena, že ani pravicovým voličům, ale ani, ani lidem, kteří prostě si nepřejí, aby tady byla nestabilita, že ty nové volby nic zázračného nepřinesou. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Reakce místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. 

 


Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/ (záznam): 

Je to premiéra, co byl použit tento ústavní instrument. Tak jak jsme řekli, všech 42 poslanců TOP 09 hlasovalo pro rozpuštění, neboť při hlasování o Rusnokově vládě se ukázalo, že díky postoji dvou poslancům ODS a paní poslankyně Peake neexistuje politická většina pro podporu jakékoliv funkční vlády. Potom předčasné volby jsou jediným legitimním řešením, jak ukončit politickou krizi. 




redaktorka:

Co teď čekáte od pana prezidenta? 



Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/ (záznam): 

Očekáváme, že pan prezident bez zbytečných průtahů vyhlásí, rozpustí sněmovnu k datu, které si určí a vyhlásí volby v termínu, který má právo opět určit si on sám. 



redaktorka:

Občanští demokraté tady vyjadřovali obavy o osud těch klíčových zákonů v Senátu, o tom, že Senát zneužije zákonná opatření a bude prosazovat levicové návrhy. Jak to vidíte vy? 



Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/ (záznam): 

Ty obavy jsou samozřejmě legitimní, ale bylo věcí občanských demokratů udržet většinu v Poslanecké sněmovně. Potom bylo možné svést politický zápas, a úspěšný politický zápas jak o principy parlamentní demokracie, tak o legitimní vládu. Nicméně není možné takový zápas vést a v takovém zápasu zvítězit, máte-li v týmu hráče, kteří prodávají zápasy. A neprodal ty zápasy nikdo z TOP 09, tak to přece víme, jak probíhalo hlasování o Rusnokově vládě. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

ODS, hráč, který prodává zápasy, říká místopředseda TOP 09. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

ODS není hráč, který prodává zápasy. My jsme měli dva poslance, kteří, když přijmu tuto sportovní terminologii, tak ten zápas prodali, to je pravda. Ale nebyla to ODS. Nás to mrzí, my nekličkujeme, nechodíme a neříkáme, že za to může někdo jiný. Toto jsme od první chvíle, kdy jsme zjistili, že naši poslanci postupují úplně jinak, než jak nám všem tvrdili, než jak se podepsali, tak jsme říkali: ano, je to pochybení, které jde za ODS, je to něco, co prostě jsme zavinili my. Ale nebyla to celá ODS. Na margo toho, co říkal Miroslav Kalousek, já si myslím, že je potřeba také být konzistentní v tom, že když jsme říkali, že chceme neumožnit vládu Miloše Zemana a teď ji umožníme bez kontroly, teď ji prostě... sněmovna se rozpustí a ta vláda, teď to řeknu možná ne moc pěkně, má úplně volno, má pré, může si dělat úplně, co chce. Mně se nezdá, že toto je ten správný krok, který jsme měli udělat. A nechat jí úplně vyklizené pole. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Ale přece vláda, kterou vy neuznáváte, kterou považujete za nelegitimní, tak jak co nejdříve dospět k vládě politické, k vládě s politickým mandátem? Jen na základě co nejdřívějších sněmovních voleb. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

To jistě je varianta nejdřívější sněmovní volby. Ale druhá věc, kterou nemáme opouštět, je přece to, že ji nemáme nechat bez kontroly. Já jsem o tom v tom svém projevu mluvila. Řada těch selhání parlamentu v minulosti byla, že nedomyslela, co vlastně spouští, možná zatím ani nebyl zlý úmysl, jenom něco udělali a potom se lekli, co z toho vzešlo. My máme příklad z naší sněmovny, přímá volba prezidenta, kdy některé izolované hlasy říkaly: já bych to nedělal, mně se to zdá špatně. Možná dost lidí se i z politické scény leklo toho, že je ten tlak veřejnosti, tlak médií je tak ohromný, že to máme udělat. A teď zrovna tak čteme o tom, jak jsme pochybili, proč jsme to dopustili. Já jsem přesvědčena, že i v tuto chvíli jsme měli postupovat tak, aby se odkrylo to, že ta vláda je opravdu nelegitimní. Prostě tlačit na to, aby odešla, aby prezident Zeman ji odvolal. Tohleto přece byly kroky, které ústava předjímá a teprve nakonec si myslí, že když už všechny kroky jsou vyčerpány, pak nastává ta chvíle rozpuštění. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Třetí reakce, do třetice premiér této vlády, vlády v demisi Jiří Rusnok. 



Jiří RUSNOK, premiér v demisi /nestraník/ (záznam): 

Budeme normálně dál fungovat tak, aby fungoval stát v těch hlavních funkcích, aby ty resorty normálně pracovaly. A naším úkolem je to zabezpečit. Takže pro nás to je očekávaná změna, nic nového to pro nás neznamená. Samozřejmě to znamená, že naše legislativní aktivita bude minimální, protože není pro to prostředí. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Avizuje legislativní aktivitu minimální. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

To já přesně nevím, jak si mám vysvětlit, protože ta vláda bude muset připravovat zákon země a tím je státní rozpočet. To, jestliže budou volby koncem října, jak to tak zatím vypadá podle vyhlášení pana prezidenta, tak tento zákon musí být do sněmovny doručen do 30. září. Vláda má povinnost doručit zákon o státním rozpočtu, návrh na rok 2014 do 30. září. Jestli tomu pan premiér říká nulová legislativní aktivita, tak to já už nevím, fakt to já už přestávám rozumět všemu. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Premiér říkal, že půjde jenom o technický návrh rozpočtu. Nějaké základní parametry jako podklad pro politickou vládu. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

To prostě není možné, protože on musí předložit celý zákon. Tam není možné, že předloží nějaké technické parametry a dá nějaký podklad příští vládě. Zákon musí být ve sněmovně do 30. září, přes to nejede vlak. Bude dobře, když si to pan premiér přečte, možná teď, co si vzali dovolenou, poté, co sotva dva týdny byli v úřadě a všichni odjeli na dovolenou, tak možná jsou odpočinutí, takže si to i stihnout přečíst. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Avizovaný pravděpodobný termín předčasných sněmovních voleb, 25. a 26. říjen je zajímavý tím, že půjde o prodloužený víkend, že bude následovat pondělí, státní svátek 28. října. Prodloužený víkend, lidé odjíždějí na chalupy a jinam. Vidíte to jako problém? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Ale víte, že ani ne. Já prostě vždycky čtu po volbách nebo před volbami, co všechno je spjato s komplikacemi s tím termínem. Vždycky si říkám, když to je v létě, tak ti budou na dovolené, když to je někdy na jaře, tak se dělají různé práce na zahrádkách, všichni jedou na chalupy. Prostě já v tomhle jsem taková klidná. Říkám si, že kdo chce jít k volbám, tak k nim půjde a nijak mě to nezneklidňuje. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Paní předsedkyně, já vám děkuji, přeji vám hezký večer. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Také děkuji za pozvání, hezký večer. 


Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR