16. července 2013

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byla předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Petr Tluchoř, Marek Šnajdr, Ivan Fuksa nebudou stíháni pro korupci kvůli funkcím, které dostali po odchodu ze sněmovny. Rozhodl tak Nejvyšší soud. Měla by tedy teď dosavadní vládní koalice vládnout ještě dál, anebo korupce zůstane korupcí, i když se třeba schová za poslaneckou imunitu? Nejenom o tom v Interview ČT24. V Interview s předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou. Dobrý večer, paní předsedkyně. 




Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Dobrý večer přeji. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ta první otázka se samozřejmě nabízí, nejaktuálnější situace, rozhodnutí Nejvyššího soudu vynětí z trestního stíhání, pokud jde o exposlance Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu. Co tomu říkáte? 




Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Každý tu informaci známe několik minut, možná desítky minut, dvě desítky minut a nějak si rovnáme v hlavě. To první, co mě napadlo, první věta, kterou bych to mohla komentovat, tak samozřejmě s jistou mírou opatrnosti, protože nikdo z nás nečetl to zdůvodnění, takže tam se teprve dozvíme, na základě čeho tedy Nejvyšší soud dospěl ke svému rozhodnutí. Ale to první, co mě napadá, že pakliže takovýto rozsudek tedy Nejvyšší soud učinil, tak že zde muselo jít o asi poměrně závažné pochybení tedy orgánů činných v trestním řízení doposud těch úkonech, které konaly. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pochybení v jakém smyslu? Protože jsou tady například stanoviska pana Tejce, která jsme mohli slyšet v našem vysílání. To nic nemění na tom, že to je korupční vláda, že tady korupce byla, akorát je to schováno za tu imunitu. Takže patrně trestní stíhání neproběhne, ale na podstatě věci to nic nemění. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Ne, tak my se musíme podívat na to, co tam skutečně bude napsáno, co je tou příčinou. To je první věta, druhá věta je, že samozřejmě že Jeroným Tejc nemůže říkat nic jiného, protože jako opoziční poslanec se jako ten, jehož zájmem je, aby neexistovala pravicová vláda, tak musí komentovat tímto způsobem každý krok, který by i vláda udělala, i ten, který neudělala. Takže to já beru s velkou rezervou. Ale to, co je podstatné, je, že nejsnadnější je udělat sám ze sebe soudce, pasovat se do role soudce. My jsme byli poměrně zdrženliví ODS po celý ten měsíc, kdy ta kauza vypukla vlastně 13. června, čekali jsme každý den, kdy už konečně budou jakoby vyfutrovanější ty argumenty státních zástupců nebo policie. Čekali jsme na nové informace. A pořád jsme říkali: tak jaká je souvislost mezi těmi nalezenými penězi nebo tím zlatem, jaká je souvislost mezi vojenským zpravodajstvím, jaká je souvislost mezi těmi exposlanci, a nedozvěděli jsme se vůbec nic. Vždycky jsme byli odkázáni na to, my vám nebudeme nic sdělovat, to je taktika šetření a jak to máte potom uchopit. Ve chvíli, kdy nemáte přístup k těm informacím, tak se nutně pohybujete na takové hraně žiletky, kde nechcete přestřelit a dávat nějaké tvrdé soudy na stranu tedy těch orgánů činných v trestním řízení. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Teď jde ale jenom tu část, řekněme, o tom, ne ani tak ty peníze, které se někdy našly, zlato a tak dále. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

No jo, je to taková bramboračka, která vytváří dojem, bůhví co se všecko stalo. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Dobře, ale teď už není bramboračka, teď se bavíme o jedné konkrétní věci, nebude tady s největší pravděpodobností trestní stíhání za tu část, kdy poslanci odešli ze sněmovny a dostali za to nějakou funkci. Ta druhá část je navíc s otazníkem ještě. 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:
 

A to je s otazníkem, a jak já to mám komentovat. Já si myslím, že platí to, co jsem řekla v úvodu. Musíme si to za prvé přečíst to zdůvodnění, za druhé, já z toho vyvozuji, že tedy Ivo Ištvan a jeho tým nekonali správně, že když si to domyslíme úplně do všeho, co vlastně bylo způsobeno, padla vláda, otřesy na politické scéně, jmenována vláda mužů Miloše Zemana a jedné dámy. To jsou nevratné kroky, které se staly, a jestliže se staly na tom tenkém ledě takovýchto pochybení, tak potom tedy to je tak závažná situace, že musíme si na to sednout a zhodnotit ji, jak s tím dál. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Neměl by to dál pokračovat v práci na tomto případu pan Ištvan? Petr Nečas k tomu vyzval před chvílí. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

To já neumím vůbec se do tohohle nějak rozumně vmísit, protože... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Říkáte, že pochybil a patrně že to byla závažná pochybení. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Já si myslím, že pochybil, ale nejsem ten, kdo... až si přečteme, říkám, až si přečteme tedy to, ten nález nebo to rozhodnutí soudu, zjistíme, co všechno vytýká Ivo Ištvanovi, co vytýká jeho týmu, tak potom se můžeme bavit nebo vám budu snad lépe schopna odpovědět vaši otázku. Já chápu, že je správná v tuhle chvíli, ale bavíme o situaci, o které víme velmi málo. Každý o tom by mohl mluvit dlouho, ale dokud neznáte fakta, tak jste pořád trochu na vodě. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pocitově, vracím se k tomu, co říkal pan Tejc, byla to korupce, ale nebude stíhána, protože poslanec je kryt imunitou za to, jaký projev učiní na půdě Poslanecké sněmovny?

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Ne, já jsem přesvědčena, že toto korupce nebyla. Pokud tam není nic dalšího, což bychom se měli dozvědět například z toho spisu, který si může vyžádat mandátový a imunitní výbor, ten ostatně zasedne zítra ráno, tak z toho, co bylo ve veřejných zdrojích, z toho, co jsem přečetla já, tak jde o možná tedy ty dohody, které mnohým nevoní, kterou pro mě za třeba etickou nějakou hranicí. Ale rozhodně jsem nikdy o nich neuvažovala jako o korupci. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Mluvíte o té etice, vy jste kritizovala, pravda, v té době, kdy se to stalo, tedy kdy ještě žádné trestní stíhání tady nebylo. Změní se tedy nějak praxe v tomto smyslu? Protože ta obrana řady koaličních nebo exkoaličních, abych tak řekl, představitelů, momentálně koaliční vláda neexistuje, tak jsou v tom právě, že to je pouze etický problém. Měla by se tedy ta praxe nějak změnit? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Já si myslím, že tohle změnit to, že bude vždycky vyjednávání na komunální úrovni, na krajské úrovni, ve sněmovně, v Senátu, v koalici vládní, vždycky bude vyjednávání, dokonce ve sněmovně vyjednávání o tom, co se po volbách stane, jak se ustaví sněmovna, jak bude složena vláda, s jakým programem v poměrném volebním systému, kdy se musí tedy skládat na základě poměrně širokých kompromisů, personálních i programových, tak nevěřím, že na tom se může něco změnit. To je esence, podstata politiky, vždycky je otázkou toho individuálního posouzení, co ještě někomu voní a co už někomu nevoní. Ale že by se obešla politika nebo mohla dít v nějakém přímém přenosu bez toho, že by se vyjednávalo, bez toho, že by se hledal onen kompromis, který někdy opravdu člověka tíží hodně, tak bez toho se neobejdeme. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A vy tedy vždycky skončíte u toho, že vám to nevoní, ale vlak jede dál nebo karavana jde dál, se říká, nedá se s tím nic dělat? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


To bychom se museli zastavit u toho, co opravdu je trestné a co není trestné. To, co je pojímatelné trestním právem, nechť tedy je posouzeno, nechť je vynesen ortel a to je přece jasná hranice, tam se vůbec nikdo za ni nevlamuje, nechceme ji nikam posouvat, v úvodu jsme řekli, řekl premiér, když byla ta razie na úřadu vlády v noci toho 13. června, tak řekl těm lidem, kteří tam přišli: dělejte svou práci. Okamžitě jsme řekli, že nechceme bránit jakémukoli vyšetřování, čili ta hranice z naší strany je úplně jasná. To, co musí zůstat ale podstatou politiky, že nebudou orgány činné v trestním řízení říkat, jestli se smí někdo s někým dohadovat o tom, jakou vládu stvoří, s jakým programem ji stvoří, no, to jsem přesvědčena, že teda to nám orgány činné v trestním řízení říkat nemohou. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Možná to konstatování Nejvyššího soudu, ostatně mnozí to srovnávají s případem pana Bárty, kde už tedy tu podstatu znáte navíc, tam už jsou ta rozhodnutí Nejvyššího soudu známa. Tak to obecné konstatování, že jakýkoliv projev poslance na půdě Poslanecké sněmovny nemůže být trestně stíhán. Můžeme to možná ad absurdum dovést, a taková stanoviska už se objevila, když převezmete na půdě Poslanecké sněmovny igelitku s penězi za to, že odejdete ze sněmovny, tak to bude v pořádku, protože politicky řeknete: já si tady přebírám peníze za to, že odcházím ze sněmovny, říkám to na půdě Poslanecké sněmovny, a teď končím svůj mandát? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Víte, vy mluvíte o stavu, sám jste ji nazval ad absurdum. A já prostě si nemohu připouštět, že by se takovéhle absurdity děly. Nakonec kdybychom si chtěli říct, že nakonec nějaké zúčtování vždycky přijde, pokud ne jiné, tak přijde zúčtování ve volbách, kdy ti voliči prostě přísně vyhodnotí, jestli ten, koho si vybrali, ať už stranu nebo individuálně, jestli prostě chtějí, aby je zastupoval, nebo ne. Může se to někomu zdát... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ten už tam není, ten má tu trafiku. 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Může se to někomu zdát málo. No, tak ale ta strana, jejímž byl členem, tak ta určitě na tom účtu to pocítí, to zase tak snadno z toho nikdo nevyvázne. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Jsme tady v nějaké nové situaci, je to pro vás nový argument, že ještě o to víc budete chtít sestavovat vládu? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Já jsem před chvilinkou vám řekla, co se všechno nevratného stalo, že padla dokonce vláda na něčem, co teď vypadá velmi vachrlaté. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale tam je i ta druhá část zneužití vojenského zpravodajství. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Dobře, připusťme to, že ještě nemáme všechno pohromadě tak, abychom mohli rezolutně vynést soud nad tím, co se stalo a co se nestalo. Ale... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

 

Prosím, pojďte do té nové situace. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ale pro mě určitě se nezměnilo ani tímhle tím krokem, naopak posílilo sebevědomí v tom, že máme usilovat o složení té stojedničkové vlády. Jsem přesvědčena, že to je legitimní požadavek to, co jsme říkali celé tři týdny o tom, že má být respektována sněmovna, sněmovní většina, že tedy prezidenta jsme vyzývali k takovémuto konání, protože to dává smysl ve vztahu k ústavě, dává to smysl ve vztahu k minulosti, též ve vztahu k budoucnosti, protože od všeho, co jednou uděláme, se budou odvozovat kroky těch, kteří přijdou po nás. Takže z tohoto pohledu jsem si jista, že máme usilovat o vládu tedy mojí. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Jak to posílení toho, těchto argumentů, říkala jste, že to je posílení pro vás, dáte najevo prezidentovi republiky třeba? 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Pan prezident od nás, myslím, že ten nejsilnější důkaz dostal. Říkali jsme mu to, už když jsme u něj byli na tom jednání, kde... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Myslíte tu stojedničku? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Myslím tu stojedničku, kterou... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Kterou nikdo neviděl pořád. 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Tak ale vy ji chcete vidět. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Přiznávám, chtěl jsem ji vidět. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Tak já vám ji tady přinesu. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili opravdu ty podpisy existují, máte je k dispozici. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Tady je na této listině je 50 podpisů členů poslaneckého klubu ODS a jeden podpis pana poslance Michala Doktora, který tedy není členem poslaneckého klubu ODS. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Včetně pana Béma, to tam máte tedy? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Všech 50 poslanců. Na této listině je 42 podpisů poslankyň a poslanců TOP 09 a Starostové. A tady na téhle té listině je 8 podpisů zástupců strany LIDEM. A to není listina nová, my jsme ji měli v podstatě v den, kdy  prezident rozhodl, teď si to přesně vybavuji. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ty dvě hodiny předtím. 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ne, my jsme prezidentovi v pátek předtím říkali, že ta stojednička existuje, když si nás pozval na to první jednání do Lán, to já chci upřesnit, žádné řeči o tom, že kdybychom bývali řekli dřív...

 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ty podpisy byly už v pátek? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ty podpisy nebyly v pátek, ale my jsme je panu prezidentovi nabízeli. Říkali jsme: jestli chcete, my vám ty podpisy dáme nás, my tady reprezentujeme stanoviska ODS, TOP 09, LIDEM, ty podpisy vám dáme. Pan prezident říkal, že je nepotřebuje. Z dalších událostí potom bylo zřejmé, že ať už mu říkal v Lánech v ten pátek a v sobotu kdokoli cokoli, tak on už měl předjednáno s panem Rusnokem stejně vznik této vlády, tedy Rusnokovy vlády a že už ta jednání byla tak jako trochu naoko. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pojďme ale k tomu, kde jsme začali. Ten silnější argument nebo ta silnější výzva vůči panu prezidentovi, tohle už jste říkali. Tak jak silněji to dáte najevo, když říkáte, že ta nová situace vám dává podle vás  silnější právo znovu vládnout? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Například tím, dneska proběhlo docela zásadní jednání mezi zástupci ODS, TOP 09 a LIDEM. Bavili jsme se o tom, že chceme vytvořit i společné programové prohlášení, které by okamžitě poté, co vláda nezíská důvěru a jsme přesvědčeni, všichni znovu zopakovali, že nikdo z poslanců našich klubů nedá důvěru Rusnokově vládě, což je další velmi silný argument pro pana prezidenta. Možná se spoléhá, že když se zítra nerozpustíme, tak že potom teda i různé vlivové skupiny začnou rozebírat poslance jednotlivých stran tak, aby nakonec to na tu Rusnokovu vládu dopadlo. Tak my opakujeme, že po dnešním jednání všechny ty tři strany nedají ani hlas Rusnokově vládě. Jsou připraveny probrat spolu programové priority, které by se daly zvládnout a také je oznámíme. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Oznámíte je kdy? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Oznámíme je ve vhodnou chvíli, myslím si, že určitě to nebude zítra, protože to je jiný typ schůze, ale v horizontu dvou, tří týdnů. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili vy budete tedy schopni i sestavit dokument, který jste teď asi půldruhého roku neměli jakožto vládní koalice, tak teď bude i programové prohlášení, tohle všechno představíte? 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Určitě budeme schopni předstoupit s dokumentem toho, co jsme schopni udělat do případného termínu řádných voleb. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pořád trváte na tom, že vláda Jiřího Rusnoka je jedovatá, vy jste řekla toxická tedy. 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Já jsem řekla toxická, trvám... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To je v zásadě spíš. 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Trvám na tom a myslím si, že se čím dál více potvrzuje tato teze. Já jsem mluvila o panu ministrovi financí. Všechny ty kroky, které on činí teď, jenom potvrzují to, že peníze vzal od někoho a ani neví od koho, neví, jaký vlastně původ těch peněz je. Teď tvrdí, že by je případně vrátil. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale vyzval k vysvětlení. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ale dobře, tak teď si tady řekněme v tom studiu, jestli by přišel někdo za vámi, že vám dá milion nebo dva, tak vy byste se nestaral, co to je za peníze, vy byste ani jednou větou se nezeptal: a to jsou tedy tvoje peníze a mám být zavázán tobě, protože kdyby to byly přátelské vztahy, o jakých oni tvrdí, tak já se představuju, že kdyby mně někdo daroval milion korun, tak že prostě celý život mu budu nějak zavázaná, vděčná, vytáhl mi trn z paty nebo mě podpořil, dal mi prostě nějakou sílu do mého dalšího konání, tak já bych se velmi zajímala o to. Mně nepřijde, mně vůbec nepřijde možné, že by se nezajímal Jan Fischer o to, kdo to za ním přichází, proč mu ty peníze dává, jaké jsou to peníze, zda jsou to firemní peníze nebo osobní peníze a tak dál. Přece takhle by se zeptal úplně každý. Nemyslím si, že takhle se nemá v prvé řadě ptát ministr financí. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Nicméně ta vláda vznikla v nějaké situaci, situaci pádu vlády, o tom jsme tady mluvili, že tam je ještě ta část, u níž definitivní stanovisko udělat nemůžeme. Je tady ústava, která dává jisté pravomoci prezidentovi republiky, nutný souhlas s případnou vládou dopředu před jmenováním není, slova Miloše Zemana z dnešního dne z Červeného Kostelce. Navíc už se to tady stalo, že byla vláda bez většiny, první vláda Mirka Topolánka, ta neměla zajištěnou většinou v Poslanecké sněmovně. Takže vlastně nic nového se nestalo. Máme prezidenta... 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


To se stalo. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


... který rozhodl. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ne, to se stalo hodně nového. Stalo se oproti Topolánkově nového to, že Topolánkova vláda pořád vycházela z lidí, kteří byli zvoleni do Poslanecké sněmovny a i když neměla většinu ve sněmovně, to je pravda, to byla ta patová situace po roce 2006, kdy pravice nebo nazvěme to tedy pravicí, měla 100 hlasů a levice 100 hlasů. Za této patové situace ano, Mirek Topolánek byl pověřen a jmenován předsedou vlády. Ale byla to vláda vzešlá z poslanců, kteří byli zvoleni do sněmovny. Tohle je přece flagrantní obejití sněmovny ve chvíli, kdy se tady rýsuje sněmovní řešení. Nemyslím si, že je dobré pro život v parlamentní republice, že je dobré, aby prezident jako nejvyšší ústavní činitel právě parlament obcházel. To já považuju za velkou chybu. A není s ničím srovnatelná v minulosti. 

 

 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Prezident ale říkal, že tomu tak úplně nevěří těm podpisům. A na papíře nebyly třeba v tom, kdy on se rozhodl. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

My jsme mu je nabízeli. Já to zopakuji, my jsme mu je nabízeli hned v těch Lánech. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale neukázali. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ale víte co, tak i když sedíte s prezidentem u jednacího stolu, když mu řeknete: pane prezidente, přicházíme s potvrzením 101 hlasu, máme zde souhlas s tím, že Miroslava Němcová má stát v čele stojedničkové vlády, chcete podpisy? A on řekne: ne, já je nepotřebuji. Tak přece musí platit něco normálního ve světě, kdy vy řeknete: vy je sice nepotřebujeme, ale my předpokládáme, že z toho bude nějaká šlamastyka, začne se tu jak vařit v médiích nebo v politice, tak my vám je sem v každém případě dodáme. Já myslím, že takhle svět nemá fungovat, že obzvlášť mezi lidmi, kteří jsou na vysokých funkcích, musí platit také to, že se něco mezi sebou řeknou. To je pro mě dokonce cennější než to, že si to vynucují nějakým písemným závazkem. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Mimochodem kde berete tu jistotu, že ta stojednička je i pro tu nedůvěru vládě Jiřího Rusnoka? Karolína Peake, ta ostatně v ten den už, a já jsem s ní o tom mluvil, říkala, že to je důvěra pro vás jako pro kandidátku na premiérku. Za prvé to není důvěra pro vládu a už vůbec z toho tedy nevyplývá nedůvěra pro Jiřího Rusnoka. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Já to mohu upřesnit. My jsme právě na tom dnešním jednání, protože tohle to jsme zaznamenali ty různé pochybnosti v médiích, pro koho tedy ta podpora je, pro koho není. Tak znovu ráda zopakuji, že to dnešní jednání jednoznačně vede k tomu, že ta stojedničková koalice trvá, trvá pro vládu, ne pouze jakoby pro mě v jejím čele. Trvá také proto, že nebude vyslovena vláda Jiřího Rusnoka. To jsou jednoznačné závěry z toho dnešního jednání. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pokud vláda Jiřího Rusnoka důvěru získá, co budete dělat? Pokusíte se stojedničkou vyslovit jí nedůvěru? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Tak to nedává... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Když tu stojedničku máte. 

 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Když tu stojedničku máme, tak platí, že ji nezíská a dál o tom vůbec nepřemýšlím. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Nicméně jsou tady možná tady jednání, například Michal Hašek i dále chce jednat o rozpuštění sněmovny potom, pokud by vláda Jiřího Rusnoka důvěru získala. V tom případě byste se přidali jako ODS? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ne, já nevěřím, že vláda Rusnokova důvěru získá. Já chápu pozice sociálních demokratů, kteří jsou těmi prvními, které se pan prezident rozebírá jednotlivě, vytváří si tam bloky svých oblíbenců a svých neoblíbenců a chápu, že oni jsou v tak těžké šlamastyce, že prostě musí hledat nějaký bod, ke kterému se mohou sjednotit. A tím bodem, ke kterému se mohou sjednotit, je opětovné vyzývání o rozpuštění sněmovny. Ale my tvrdíme, že prostě tohle to nedává žádnou logiku, stojednička tady existuje a tady tahle ta věc, to si budou muset řešit sociální demokraté sami a přijít s něčím rozumnějším. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A máte i doslovný příslib třeba TOP 09, o těch se taky hodně mluví, že pro ně by předčasné volby mohly být víceméně výhodné, sice nedopadnou asi úplně nejlépe, ale rozhodně lépe než vy? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Já bych vždycky počkala na to, jak ty volby nakonec dopadnou. Já už jsem slyšela vždycky tolik předzvěstí, kdo je outsider a četla všechny možné rozklady, kdo bude jasným vítězem a pak se to vyvrbilo zase ještě jinak. Tak to je první věc. Druhá věc je, ano, i dnes na tom jednání jednoznačná podpora těm krokům, které tady oznamujeme, tedy nebudeme hlasovat pro rozpuštění sněmovny, máme stojedničku pro sestavení vlády, nebudeme hlasovat pro vládu Jiřího Rusnoka, trvá ze všech stran, jak z ODS, tak z TOP 09, tak ze strany LIDEM. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čímž se vlastně dostáváme k tomu zítřejšímu hlasování, my jsme tou vládou Jiřího Rusnoka trochu přeskočili zítřek, to předchází ještě rozpuštění sněmovny. Je to poprvé, nikdy jste to nedělali. Máte formálně všechno připraveno, abyste se nezasekli na nějakém formálním problému a dospělo se k rozhodnutí? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Máte pravdu, že toto volební období je docela specifické v tom, že se dějí věci, které se nikdy předtím neodehrály. Tak teď poprvé si vyzkoušíme rozpouštění sněmovny. Pokoušeli jsme se dát dohromady i taková pravidla, nepamatuje jednací řád na úplně všechno, ale ve spolupráci s legislativou sněmovní, s institutem parlamentním, s doktorkou Syllovou, doktorem Kymličkou jsme dávali dohromady všechny možnosti, které vyplývají z toho jednání. Takže si myslím, že by se to nemuselo zadrhnout, že jsme na to připraveni. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A nezadrhne se to, a takové spekulace běží, hned na začátku, abyste se vlastně vůbec nemuseli jako poslanci vyjadřovat k tomu, jestli rozpustit, nebo nerozpustit, že se prostě neschválí program takové schůze? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


I tohle to byla součást těch dotazů, které jsem měla směrem k legislativcům, když jsme tu schůzi připravovali. A jak tedy parlamentní institut, tak sněmovní legislativa se kloní k tomu, že o programu by se v tomto případě nemělo hlasovat, že to je... 

 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili stejně jako jednání o vládě? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


... trochu podobná schůze, spíš ještě vyššího typu, protože přeci jenom rozpuštění sněmovny je závažnější z hlediska ústavního závažnější krok, než teď řeknu "pouze" vyslovení nebo nevyslovení důvěru vládě. A z toho pohledu, jestliže se nehlasuje o programu těchto schůzí, tak z toho vyplývá i pro ty právníky návrh dalšího postupu pro nás, abychom tedy nehlasovali o programu ani u té schůze, která bude zítra. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Je na tom shoda, to znamená, o programu se nebude hlasovat zítra. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:
Já zítra takhle, protože teprve zítra se sejde vedení sněmovny a sejdou se předsedové poslaneckých klubů, já jim to chci takhle navrhnout a očekávám, že by na tom měla být shoda. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Teď přišla informace, že všichni tři bývalí poslanci budou propuštěni z vazby. První reakce vaše prosím. Je to zase další posílení toho argumentu, o čemž jsme se bavili. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Myslím, že propuštění vazby vyplývalo z toho rozhodnutí Nejvyššího soudu, že nebylo myslitelné, aby byly o minutu déle ve vazbě po tomto rozhodnutí. Čili to jsem očekávala a teď už jenom budeme čekat na to, na to sdělení soudu, abychom si v tom udělali více jasno. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Dříve či později volby budou, ať už se zítra rozpustíte nebo to nějakým způsobem dospěje k volbám jiným předčasným nebo řádným. Vy máte být lídryní Občanské demokratické strany, budete? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Byla bych ráda, ale musíme se o tom ještě bavit, protože jsme na začátku, tomu my jsme věnovali hodně energie a času na řešení té krize, která byla kolem pádu vlády, kolem toho, co se týkalo našich exposlanců, kolem toho, co se týkalo jmenování prezidentské vlády. Takže na to, abychom se soustředili na jednání uvnitř ODS, ne že bychom neměli čas, ale nebylo ho tolik. Objeli jsme už některé kraje, včerejškem jsou to celkem 4 ze 14 a tuto debatu vedeme. Nemohu říci, rozhodně budu lídrem, protože to musí vyplynout z toho, že si to také ta ODS bude přát. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Proč byste to ale vůbec měla být vy. Tady je přece Martin Kuba, první muž Občanské demokratické strany v tuto chvíli podle stávající hierarchie. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ale budeme se bavit o tom, co bude pro nás nejlepší možné řešení tak, abychom... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Takže se třeba trochu bojíte pana Kuby, že by mohl poškozovat ODS? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:
Ne. Tak to já vám řeknu, že já se nebojím vůbec nikoho, to bych v politice nemohla být tak dlouho, jak jsem. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ne, že by pan Kuba poškozoval ODS, to nemusí být osobní strach, ale můžete se bát, že to poškodí stranu, kterou chcete reprezentovat. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ne, já si myslím, že tuhle úvahu by nám velmi rychle všichni prokoukli a že kdybychom si mysleli, že takhle obejdeme jaksi mysl našich voličů či podporovatelů, tak to bychom ji určitě neobešli. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Tenhle argument tedy ve vašem rozhodování, například jestli to případně vzít, či nevzít, nebude hrát roli? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Můj argument hrál silnou roli, jeden argument, který hrál velmi silnou roli, byl ten, že jsem byla jednomyslně všemi orgány ODS nominována do pozice možné premiérky. To už z toho logicky vyplývá, že tedy jsem osobou, kterou by si přáli vidět v té pozici lídra někoho, kdo je v čele, někoho, kdo je prvním, tak z toho jsem odvozovala i tedy tady to lídrovství v těch případných volbách. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Víte, jestli to nebyl jenom ten prvotní šok, teď rychle musíme něco dělat, jmenujeme Miroslavu Němcovou. 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Tak šokovaní... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Jestli už se to nerozleželo do těch dalších... 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Tak šokovaná ta ODS není. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Je to prozíravé vzhledem k tomu, jak si teď ODS stojí u veřejnosti? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Jak to myslíte? 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

U veřejnosti, jaké máte preference, jestli to je prozíravé jít v tuto chvíli do toho, když bude, navíc máte toho prvního člověka před sebou? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Já jsem to říkala ve chvíli, kdy sem přijímala tu nominaci i od těch ostatních poslaneckých klubů, LIDEM a TOP 09 na pozici premiérky, tak jsem tam říkala, že jsem dlouhá léta podporu dostávala a že je potřeba ji vracet. To je úplně stejná teze, kterou mám teď. Takže s tímto bych do toho velmi ráda šla. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Paní předsedkyně, děkuju za rozhovor v Interview ČT24. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Já vám také děkuji. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Na shledanou. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Na shledanou. 

 

Miroslava Němcová

předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR
místopředsedkyně strany