20. června 2013

Ukázalo se jako výhoda nebýt v žádném z bloků v ODS

Nečekali jste, že ODS přijde s jménem tak rychle, žertovala včera večer Miroslava Němcová s novináři poté, co občanští demokraté oznámili její nominaci na premiérku. Na tom, že do čela vlády postaví současnou předsedkyni sněmovny, se vedení strany shodlo po pouhých třech dnech od chvíle, kdy Petr Nečas ohlásil rezignaci. "Moje podpora byla absolutně jednomyslná, bez jakýchkoliv výhrad," říká Miroslava Němcová.

 

Řekla jste, že konečné rozhodnutí bylo na vás. Hrálo roli i vaše někdejší odmítnutí prezidentské kandidatury? 

Myslíte, že když jsem jednou odmítla kandidovat, bylo to nyní nutné vybalancovat? Takhle ta úvaha nebyla. Tehdy jsme byli v ODS v podstatně jednodušší situaci. Nepadala nám vláda, nebyla tady strašlivě těžká situace vzhledem k tomu, že je řada obviněných a tak dál. V této chvíli jsou prostě jiná kritéria pro rozhodování. Odpovědnost jsem teď cítila enormní. 

Z předchozích rozhovorů s vašimi koaličními partnery vyplývalo, že vás považují za vhodný symbol. Nejste spojena se skandály a republika nyní takovou tvář v čele vlády potřebuje. Lze váš výběr chápat i jako takový vzkaz? 

Byla bych ráda, kdybych takovým vzkazem byla. A těší mě, co říkáte. Domnívám se, že jsem měla u kolegů z TOP 09 i ze strany LIDEM vždycky dobrou pozici. Ale také oni měli dobrou pozici u mě. Vždycky jsme si sedli, rozuměli jsme si. Přátelské vztahy mezi námi fungovaly, nikdy se nijak nezadrhly. Takže v tomto ohledu bych řekla, že je to docela hezká podpora, která člověku pomáhá v rozhodování. 

HN: Jako premiérce by vám mohl podporu vyjádřit i Václav Klaus. Mohlo by to hrát roli v rozhodování Miloše Zemana, na kterém nyní je, zda vás jmenuje? 

To opravdu netuším. Ale domnívám se, že to nebude tak, že by současný pan prezident potřeboval nějaké rady od bývalého pana prezidenta. Jedna věc je, že Václav Klaus určitě bude komentovat jakékoliv dění na politické scéně. Ostatně jsme toho byli svědky v uplynulých týdnech a měsících. On své názory říkal bez toho, že by byla vládní krize. Zcela přirozeně je bude říkat i k této volbě ODS. Nemyslím si ale, že to bude nějak konzultovat se současným prezidentem Zemanem. 

Co váš výběr znamená pro ODS? 

Mohlo by to přinést zklidnění, protože ta podpora byla absolutně jednomyslná, bez jakýchkoliv výhrad. Dokonce se mi zdálo, že se mým kolegům ulevilo: šlo to až nečekaně snadno, řešení jsme našli rychle. Takže jestliže na tomto vzorku deseti patnácti lidí jsem zaznamenala jednomyslnost, tak i dovnitř ODS by to mohlo přinést uvolnění situace. 

Není to i tím, že nejste součástí nějakého křídla v OdS, takže si všichni oddychli, že byl vybrán kompromisní člověk? 

Vždycky se o mně psalo, že to mám těžké, protože za sebou nemám žádnou sešikovanou skupinu lidí, kteří by mi pomáhali nebo mi nějak vyjednávali podporu. No a teď se ukázalo, že když přijde těžká chvíle, tak je možná právě výhodou, že člověk nepatří do nějakého z bloků, které přirozeně v každé politické straně existují. 

Předpokládejme, že volby budou za rok v květnu. Měl by volebním lídrem OdS být její předseda, kterého budete volit na podzim? 

Je to otázka, kterou ODS nemá rozlousknutou a bude se jí muset zabývat. Neměli jsme na to vůbec žádný čas, protože všechno jsme od chvíle, kdy v neděli padla vláda, věnovali tomuto okamžiku. 

Zřejmě vás čeká nominace ministrů. Lze očekávat nějaké změny kromě ministerstva kultury, na jehož vedení Alena Hanáková z TOP 09 rezignovala již dříve? 

O žádných návrzích jsem ani od mých kolegů neslyšela, nikdo takové věci nezmiňuje. Nevidím v tom žádný problém. Situace paní Hanákové je odlišná, ale TOP 09 určitě přinese nějaký návrh, který budeme muset projednat. 

Pokud tedy vaši koaliční partneři a prezident nebudou mít problém s vámi coby premiérkou, kdy by mohla vláda požádat sněmovnu o důvěru? 

Kdyby bylo po mém, přála bych si, aby to bylo velmi rychle, třeba do čtrnácti dnů. Čím dříve budeme mít vládu s důvěrou sněmovny, tím lépe. Země nebude stát, nebude čekat na to, jak se politici dohodnou nebo nedohodnou, kdo se na koho mračí. Je tady spousta věcí, které se musí řešit. Akutní jsou povodně. Další věcí je legislativa, která je ve sněmovně. Prostě si nesmíme kvůli našemu dohadování dopřát luxus ztráty času. 

Jako premiérka budete řídit zkušené politiky, jako je třeba ministr Miroslav Kalousek. Jak si s tím poradíte? 

Nejsem krotitel a myslím, že to zvládneme. 

 
(Autor: Aleš Měřička)

Miroslava Němcová

1. místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR