19. června 2013

Proslov k nominaci na premiérku České republiky

Dobrý den dámy a pánové,

věřím, že mě znáte a tušíte, že pro mě osobně to nebylo jednoduché rozhodování.

Vnímám velmi dobře v jaké kritické, složité situaci se nachází Česká republika. Vnímám samozřejmě, že tato situace se promítá do dění uvnitř Občanské demokratické strany.

Dnes jsem si rekapitulovala svůj politický život ve vrcholné politice, a tak snad jenom připomenu, že v této době by to bylo patnáct let, kdy jsem se stala poslankyní Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Za těch patnáct let jsem prošla čtyřmi parlamentními volbami. Získávala jsem v nich průběžně podporu od členů Občanské demokratické strany, kteří mě nejprve nominovali, a také jsem získávala podporu od voličů Občanské demokratické strany, od občanů České republiky.

V životě přijde okamžik, kdy si musíte sečíst podporu, která vám byla dávána, a zjistíte, že také musíte něco vracet. Že nelze jenom přijímat podporu, jakkoli jsem si ji vždy vážila, ale že když přijde velmi těžká chvíle, tak člověk nese odpovědnost a má co vracet.

Pan úřadující předseda Občanské demokratické strany to řekl jasně – je to první krok. Myslím, že je to pozitivní první krok, a to v tom, že jsme nalezli řešení rychle. Že jsme se shodli jednomyslně. Že jsme mezi sebou nalezli překvapivě snadno shodu, které já si nesmírně vážím, vítám ji a všem svým kolegům chci po dnešních a včerejších jednáních poděkovat.

V žádném případě to pro nás nebylo jednoduché. Ale řekli jsme si, že naše zájmy musí jít stranou, protože Česká republika nečeká na to, zda se politické scéně podaří se bavit čtrnáct dní nebo tři týdny, ale že potřebujeme řešení rychlé. Že naše země právem očekává, aby vláda pracovala plnohodnotně, zdatně, rychle a aby svoji běžnou agendu rychle zvládala.

Je tu jediná věc, ve které bych si dovolila opravit pana úřadujícího předsedu Martina Kubu. Po celou dobu mluvil o tom, že Občanská demokratická strana mě nominuje na funkci premiéra vlády České republiky. Chtěla bych říci, že se budu cítit premiérkou.

Děkuji.

Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR

Štítky:
projev