18. března 2013

Protestuji proti útoku ČSSD na živnostníky a drobné podnikatele

Stanovisko Ivo Strejčka k obsahu vystoupení stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka

  1. Považuji za mimořádně varovné a otřesně drzé stanovisko stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka, kterým označil drobné živnostníky a osoby samostatně výdělečně činné za ty, „kteří parazitují na zaměstnancích“.
  2. Jde o výraz typicky levicového smýšlení, které nahlíží na jakoukoliv svobodnou aktivitu nezávislých lidí s nedůvěrou či dokonce nepřátelsky.
     
  3. Takový postoj bohužel dnes není v Evropské unii nijak výjimečný. Francouzský prezident Francois Hollande či slovenský ministerský předseda Robert Fico postupují ve svých zemích vůči svobodnému podnikání stejně agresivně. Dá se proto předpokládat, že sociální demokraté v ČR, pokud zvítězí v parlamentních volbách 2014, budou postupovat stejně. Pan Mládek nám to řekl zcela jasně.
  4. Považuji drobné podnikatele za praktické lidi, kteří mají odvahu převzít osud svůj (a s tím mnohdy i osud celé své rodiny) plně do svých rukou.
  5. Na rozdíl od zaměstnanců jsou živnostníci lidmi, kteří se musí sami o svoji práci postarat, což je v současné obtížné ekonomické situaci mimořádně složité.
  6. Na rozdíl od zaměstnanců nevzniká drobným živnostníkům automatický nárok na placenou dovolenou či na obvyklé zaměstnanecké benefity.
  7. Považuji za lež tvrzení, že živnostníci „na rozdíl od zaměstnanců“ nemusí platit daně či se mohou jejich placení vyhýbat. Pokud stát ve výběru daní selhává, pak je to zpráva o jeho neschopnosti, jednak podnikatelům nabídnout srozumitelné a pokud možno na dlouhou dobu neměnné zákony, které vymezují jejich povinnosti, jednak zpráva o neschopnosti státu zaručit všem občanům rovnost před zákonem.
  8. Namísto toho jsou živnostníci, kteří nemají k dispozici servis specializovaných daňových poradců či právníků, vystavováni nestabilnímu a proměnlivému právnímu prostředí, které mimo předmět svého podnikání nemohou průběžně a detailně sledovat. Je běžnou praxí, že sami státní úředníci, kteří mají zajišťovat daňovým poplatníkům servis rovnosti před zákonem, nejsou sami schopni sledovat změny zákonů vztahující se na podnikatele a živnostníky v ČR.
  9. Tzv. „švarcsystém“ považuji za legální podnikatelskou činnost, pokud k ní dochází na základě svobodného rozhodnutí toho, kdo službu nabízí, a toho, kdo ji poptává, přičemž současně obě strany plní všechny své zákonné povinnosti. Snahy zrušit „švarcsystém“ jsem kritizoval u současné české vlády, záměr zrušit jej sociálními demokraty považuji za stejně mylný. 
  10. Ve stylu nahlížení českých sociálních demokratů na drobné živnostníky vidím snahy, které povedou k dalšímu posílení role státu, k omezení prostoru pro spontánní, na státu nezávislém rozhodnutí a ohrožení nedotknutelnosti práva vlastnit a svobodně hledat vlastní úspěch a štěstí.