26. srpna 2016

Atmosférické a volební jevy

Oblaka na Vysočině jsou nejkrásnější. Jsou tak zvláštně, jakoby nízko, jako kdyby si na ně mohl člověk sáhnout. Plastické a obrazotvorné. Zvláště v srpnu, když zlátne obilí a jeřabiny se červenají, jako ve znaku našeho Kraje.

Tam, kde já v plujícím mraku rozeznávám siluetu hradu Trosky, druhý by viděl dromedára a třetí by spatřil pečenou kachnu. To je přirozené, jinak voní seno koním, jinak zamilovaným. Seriosní klasifikace jistěže existuje i když např. vzácně se vyskytující bouřkové oblaka se nazývají mammáty, protože mají tvar ženských prsů. Z toho usuzuji, že i vědečtí pracovníci mohou trpět mukami obraznosti.

S obavami očekávám, co přinesou stahující se černá mračna nad našimi nemocnicemi. Ekonomicky a personálně se sotva drží nad hladinou, i s dopingem provozních, nikoli investičních dotací a kontokorentních úvěrů v řádech desítek milionů. V letech 2008 až 2015 se podařilo levicovému vedení Kraje navýšit kumulovanou ztrátu - dluhy našich nemocnic - o dalších 65 milionů. Za poslední 4 roky ubylo v našich nemocnicích 194 lůžek akutní péče. Přibylo byrokracie, kontroly kontrol a audity auditů. Hejtman Běhounek, v jedné osobě i radní pro zdravotnictví, poslanec – člen zdravotního výboru a člen podvýboru pro oblast zdravotní péče, předseda Správní rady VZP, místopředseda Asociace krajských nemocnic, ambulantní ortoped,… (vyjmenovat všechny funkce zde není opravdu možné) opakovaně slíbil, že konečně od roku 2007 budeme mít aktuální strategický plán rozvoje našich nemocnic. Vize, středně a dlouhodobé plány, definované cíle a promyšlené kroky, jak jich dosáhnout. Slovo nedodržel, protože jasné a konkrétní zadání by bylo politicky-volebně riskantní, i když veškeré prostředky, možnosti i čas dvou volebních období měl. Krajské zdravotnictví na Vysočině, by si zasloužilo větší soustředění, pozornost a politickou odvahu.

Oblaka na Vysočině jsou nejkrásnější. Můžeme v nich najít ledacos. I vzdušné zámky, stejně jako v předvolebních slibech.

Text byl napsán a publikován v srpnovém čísle Novin Kraje Vysočina.

Celý výtisk je k dispozici na adrese: 
http://extranet.kr-vysocina.cz/download/pdf/noviny/noviny-08-16.pdf 

MUDr. Radek Černý

místopředseda místního sdružení
člen oblastní rady
zastupitel