22. dubna 2016

Diskuse o politice, médiích a migraci se týkala i prezidentské volby

Pelhřimov – Andrej Babiš a Miloš Zeman jako výrazné figury polistopadového vývoje české politiky, stav českých médií a řešení migrační krize – to byla hlavní témata besedy s politologem Bohumilem Doležalem a novinářkou Lenkou Zlámalovou.

Akce se konala 20. dubna v pelhřimovské knihovně a spolupořádaly ji místní KDU-ČSL a ODS. Přišlo asi 45 lidí, kteří se v diskusi ptali mj. na příští prezidentskou volbu, příčiny jednání kancléřky Merkelové v migrační krizi nebo na chování prezidenta Zemana.

Bohumil Doležal vysvětlil, proč namísto standardních stran dnes české politice dominují mj. Babiš a Zeman. „První příčinou bylo asi 20leté pojetí naší politiky jako třídního boje s cílem získat monopol na vládnutí. Druhým důvodem pak protikorupční hysterie, která vedla ke vzniku fenoménu Babiš. Jediným řešením je dnes to, aby se demokratické strany (ČSSD, OSD, KDU-ČSL a TOP 09) spolupracovaly – například při příští volbě prezidenta,“ řekl Doležal.

Lenka Zlámalová se zamyslela nad vývojem českým médií v posledních pěti letech. „Zhruba před osmi lety se sešel razantní nástup internetu s ekonomickou krizí, kdy nastal útlum inzerce v novinách. Němečtí vlastníci se rozhodli českých novin zbavit a objevili se nejprve Bakala a pak Babiš, kteří si stagnující noviny koupili hlavně pro svůj vliv. A následovaly je další,“ vysvětlila analytička internetového deníku Echo 24.

Co se týká migrační krize, Doležal uvedl, že Evropa by měla pomáhat potřebným, ale účinně tak, aby nepoškodila sama sebe, nerozložila se a nestala se mj. kořistí pro Rusko. Zlámalová doplnila, že modely integrace selhaly, že suverénní celek se pozná podle schopnosti ochrany svých hranic. Také označila „pozvání“ Syřanů Angelou Merkelovou - bez konzultace s ostatními – za nehumanistickou politiku. Oba hosté potvrdili názor jednoho z diskutujících, Igora Vrubela, že z migrační krize zmizelo racionální jádro, zlatý střed mezi „sluníčkáři“ a xenofoby.

Závěrečná diskuse se točila mj. kolem přímé prezidentské volby. Podle Doležala se stala přímá volba spíš estrádní záležitostí, přitom prezident by neměl být celebrita, ale politik, který umí v krizových situacích vyrovnávat napětí ve společnosti. Padala jména soudce Baxy, politologa Robejška, generála Pavla nebo psychiatra Höschla. Podle obou hostů není Zeman s malými pravomoci tak „nebezpečný“, jak si třeba pražští intelektuálové myslí, spíš „zapleveluje prostor podružnými tématy neexistujících článků a je problémem estetickým“.

Více informací:

Jaroslav Makovec
manažer RS ODS Vysočina
tel. 777119220
jaroslav.makovec@ods.cz