27. srpna 2023

Napřímo TN.cz

(tn.cz) Celé prázdniny jste mohli na obrazovce TV Nova sledovat bilanční rozhovory s šéfy jednotlivých politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Jako poslední s moderátorkou Bárou Divišovou mluvil premiér Petr Fiala (ODS). Společně hovořili o tom, jak se podle něj daří vládě plnit program, jak zpětně vnímá koalici SPOLU a jak vidí volby do Evropského parlamentu.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TN.cz.

Ze stran vládních kritiků mnohdy zaznívá, že Fialův kabinet porušil některé ze svých předvolebních slibů. Například to, že nebude zvyšovat daně. Podle Fialy to ale není pravda. „Já si úplně nemyslím, že bychom ten slib porušili,“ řekl premiér Petr Fiala.

„My jsme řekli, že nebudeme zvyšovat celkové daňové zatížení, a to nezvyšujeme. My jsme snížili daňové zatížení zhruba o 30 miliard v prvním roce. Ale saháme do některých daní, to nezpochybňuji,“ vysvětlil Petr Fiala.

Kdyby prý bylo po jeho a svět by byl ideální, žádné daně by se nezvyšovaly. „Ale jsme v situaci, kdy musíme investovat kvůli budoucnosti. A musíme investovat do zanedbaných věcí,“ vysvětlil Petr Fiala. Vláda prý dává rekordní investice do dopravní infrastruktury, investuje do vzdělání a bezpečnosti a obrany.

„Děláme to citlivě, aby to na žádnou sociální skupinu nedopadlo víc než na jinou, aby to nikoho existenčně neohrozilo,“ dodal premiér Fiala. Vláda prý především hledá úspory na výdajové straně.

Společností v poslední době otřásla kauza ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který se údajně náhodou potkal s bývalým poradcem Miloše Zemana Martinem Nejedlým. Piráti tak požadovali Blažkovu rezignaci.

Podle Fialy mělo Blažkovo chování dopad na důvěru nejen jeho osobnosti, ale i ODS a vlády. „Neuvědomil si všechny souvislosti, i symbolické, které ta věc má. Ano, byla to politická chyba,“ zhodnotil Fiala.

„Mně vadilo, že k té situaci došlo. Já chápu, že pan ministr potkal pana Nejedlého, kterého zná od mládí, v restauraci, ale že nevyhodnotil to, že si s ním nemá sednout ke stolu a nemá s ním sedět několik hodin. To je prostě politická chyba. Pan ministr Blažek to ví,“ uvedl Petr Fiala.

„Vím, že důvěra je otřesena, současně i já v sobě musím zvažovat všechny ty aspekty situace a nechovat se nespravedlivě. Znovu opakuji, že kdyby se jednalo o pracovní schůzku a pan Blažek se s panem Nejedlým potkal vědomě, pak není o čem mluvit. To, že k tomu došlo náhodně, to je jiná situace,“ dodal Petr Fiala.

Blažkovu výměnu ale neplánuje. Aktuálně tak nemá v plánu provádět změny ve vedení ministerstev. Nevyloučil ale, že k některým změnám během vlády ještě dojde.

​Občanskou demokratickou stranou v poslední době zamávala i takzvaná kauza bílý prášek brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS). Ta rozdmýchala debatu o tom, zda by se v Česku měly legalizovat omamné látky.

„Já pro to určitě nejsem,“ řekl jasně Fiala. Na místě je prý ale debata o legalizaci konopí. „Určitě nikdo nechce, abychom například postihovali manžele seniory, kteří si na zahrádce pěstují konopí a pak ho užívají pro svou potřebu,“ vysvětlil.

Bavit se ale o tom, jak by měl regulovaný trh s konopím vypadat, je otázka na experty. „Máme na to skupinu, která pod vedením národního protidrogového koordinátora pracuje, a věřím, že se dostaneme i k nějakému politickému rozhodování,“ dodal premiér Fiala.

​V červnu příštího roku čekají Českou republiku volby do Evropského parlamentu. Zda do nich koalice SPOLU půjde znovu společně, je ale otázkou. „To je diskuse, kterou nějakou dobu vedeme a postupně se dostáváme k nějakému závěru. Ten vám neřeknu, protože jsme se na něm ještě nedomluvili,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Vytvoření koalice byl podle něj ale dobrý tah. „Je to dobrý projekt, předpokládám, že spolu půjdeme do dalších parlamentních voleb. Už teď pracujeme na tom, abychom v řadě krajů vytvořili kandidátku na principu koalice SPOLU pro krajské volby,“ dodal Petr Fiala.

Situace ohledně evropských voleb je ale podle něj jiná. „Naši partneři TOP 09 a KDU-ČSL jsou v jiné evropské frakci, než je ODS,“ vysvětlil premiér Fiala. „A není to jen tak náhodou. ODS zakládala spolu s britskými konzervativci frakci evropských konzervativců a reformistů. Jsme s ní v mnoha směrech spojeni,“ dodal.

Právě rozdílné frakce jsou prý něco, co komplikuje přirozený pocit, že má jít koalice do voleb spolu. „Debatu vedeme, nechceme také mást voliče,“ dodal premiér Fiala. Sám by tomu byl ale nakloněn. „Já preferuji koalici SPOLU, ale poslouchám pečlivě argumenty, které říkají: pojďme zvlášť,“ dodal Petr Fiala.

Fiala se znovu pokusí obhájit post předsedy strany. „Budu chtít obhájit pozici předsedy ODS. Myslím, že je to i logické, jsem-li předsedou vlády, tak je správné, abych pokračoval i v čele ODS,“ dodal.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS