24. července 2023

CNN Prima News: Česko může patřit mezi nejúspěšnější státy světa

(CNN Prima News) Česko se může stát jedním z nejvíce prosperujících států na světě. V souvislosti s nadcházející transformací spojenou s klimatickými změnami a Green Dealem to řekl premiér Petr Fiala (ODS) v letním speciálu 360° na CNN Prima NEWS. Pomoci by nám v tom podle něj mohly velké zásoby lithia a úspěšné dokončení strategického projektu na výstavbu továrny na baterie do elektromobilů.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Zkušenost Evropy s energetickou krizí přinesla podle Fialy do Evropy vyšší racionalitu. „Pro Českou republiku je to šance (transformace v důsledku klimatické změny a s ní spojeného Green Dealu, pozn. red.), jak změnit energetickou politiku, na kterou získáme finanční prostředky,“ řekl Fiala s tím, že se podařilo vyjednat bilion korun od EU určených na ekologickou politiku.

Za klíčové předseda vlády považuje, abychom tyto prostředky využili a nedívali se na globální oteplování ideologicky. „V Evropě je stále mnoho lidí, kteří se na klimatickou změnu dívají ideologicky, a to je vždycky nebezpečné,“ uvedl premiér Petr Fiala s tím, že pokud se Česku podaří zachytit nástup nových technologií, může se stát jednou z nejúspěšnějších zemí světa.

Příkladem transformace je podle Fialy automobilový průmysl přecházející na elektromobilitu. Lithium, které představuje klíčovou surovinu při výrobě baterií, se tak může stát podobně cennou surovinou jako ropa. „Česko má největší naleziště lithia v Evropě. Pokud jej začneme brzy těžit a podaří se nám uskutečnit velký strategický projekt v podobě výstavby gigafactory (továrny na výrobu baterií, pozn. red.), budeme mít obrovskou konkurenční výhodu,“ řekl premiér Petr Fiala a zdůraznil, že Česko by v takové situaci disponovalo klíčovými komponenty pro moderní automobilový průmysl.

Volby do Evropského parlamentu jsou podle ministerského předsedy odlišné od těch domácích. „SPOLU je úspěšný projekt a do příštích parlamentních voleb nepochybně budeme kandidovat opět v tomto uskupení,“ řekl Petr Fiala s tím, že společnou kandidaturu v evropských volbách strany nadále zvažují.

„Strany, které tvoří koalici SPOLU jsou ve dvou různých frakcích v EU (TOP 09 a KDU-ČSL jsou členy Evropské lidové strany, ODS se zapojila do frakce Evropských konzervativců a reformistů, pozn. red.). Sice to není nepřekonatelná překážka, ale přece jen tam je nějaký rozdíl,“ doplnil Fiala s tím, že jasno bude na podzim.

Hlavní tváří občanských demokratů v evropských volbách by podle Fialy měl být bývalý disident a současný europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Konec Jana Zahradila (ODS) v Evropském parlamentu vnímá předseda strany jako velkou změnu a odchod silné a politicky vyprofilované osobnosti. „O místě na domácí scéně jsme se s Janem Zahradilem zatím nebavili,“ nevyloučil Fiala zapojení bývalého předsedy frakce Evropských konzervativců do politického dění v Česku.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS