28. dubna 2020

Ukazujeme odpovědnost, navzdory vládní neschopnosti podpoříme prodloužení nouzového stavu o týden

(www.ods.cz) Občanští demokraté nepodpoří žádost vlády o prodloužení nouzového stavu do 25. května, vláda podle nich svoji žádost nijak nezdůvodnila. ODS bude v zájmu ochrany zdraví občanů hlasovat pro prodloužení nouzového stavu do 7. května, řekl to předseda strany Petr Fiala.

Petr Fiala: „ODS nepodpoří žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Vláda svou žádost nijak nezdůvodnila a není to poprvé. ODS se v krizových okamžicích posledních měsíců chovala konstruktivně, pomáhala vládě nejen s přijetím restriktivních opatření, která pomohla pandemii zastavit, ale i s návrhy a řešeními, jak čelit jejím dopadům na občany, podnikatele či živnostníky. Proto se zachováme odpovědně i nyní, přestože se nám za to vláda ničím neodvděčuje, naopak nás premiér vlády ještě uráží. V zájmu ochrany zdraví občanů země je ODS připravena podpořit prodloužení nouzového stavu do konání příští schůze Poslanecké sněmovny, která proběhne příští týden. Pokud chce vláda znovu přijít do Sněmovny žádat o prodloužení nouzového stavu, musí předložit: Podrobný plán restartu ekonomiky, podrobný plán ochrany rizikových skupin, garantovaný dodávkami ochranných prostředků i financí pro domovy seniorů, domovy sociálních služeb. Vláda a její premiér musí přestat zneužívat nouzový stav a postavení vlády na zbytečné útoky na opozici a konečně, vláda musí zahájit opravdovou odbornou diskusi o tom, jak obnovíme ekonomiku. To je 4bodový návrh našich podmínek.

Chceme lidem ukázat, že dobrá vůle není jen slovo v cynickém marketingu. A že se mohou stále spoléhat na to, že některé věci jsou v demokratické společnosti stále svaté každému – bez ohledu na jeho politické přesvědčení, osobní zájmy nebo minulost.

Proto ODS podpoří prodloužení nouzového stavu o jeden týden. Jak už jsem řekl, děláme to kvůli občanům této země, děláme to, aby se znovu ze dne na den nezměnila všechna opatření a čeští občané nebyli ohroženi chybami vlády a jejím nezákonným a chaotickým jednáním.“

Petr Fiala

předseda ODS