18. ledna 2020

Cesta pro zemi, která vítězí

(www.ods.cz) Dnes začal v Praze 29. kongres ODS, který zahájil svým nominačním projevem předseda ODS Petr Fiala. V projevu připomněl úspěchy občanských demokratů v posledních dvou letech, zaměřil se ale především na to, kam by měla strana po kongresu směřovat. Ve svém projevu mj. představil v pěti základních krocích i cestu, která by měla vést na podzim 2021 ke změně v čele České republiky.

Celý text projevu Petra Fialy je k dispozici zde.

Děkuji svým kolegům a přátelům z vedení ODS, za jejich práci, za jejich podporu a za to, jak dokázali být skutečným týmem. Není to samozřejmé a vážím si toho.

Milé voličky, milí voliči, my vám děkujeme, ODS si vaší rostoucí podpory váží a můžete se spolehnout, že vás nezklameme! Byli jste to vy, kteří jste rozhodli o tom, že ODS zase dokázala vyhrát volby. Volby do Senátu. Díky vám jsme udělali ze Senátu silnou pojistku naší demokracie,“ zahájil svůj projev obhajující předseda ODS.

Petr Fiala poukázal na nereálné sliby premiéra: Od premiéra slyším husákovštinu 70. a 80. let. Jen plno řečí, papírové plány a pětiletky, které se nikdy neuskuteční, protože jsou nereálné, a to, co je reálné, je odfláknuté, tak to nakonec taky dobře nefunguje. Já ale nechci prožívat žádné nové mininormalizace.“

Představil cíle občanských demokratů v dalším volebním období a zrekapituloval jejich úspěchy: Vláda ODS v příštím volebním období zdvojnásobí investice do dopravní infrastruktury. Do vzdělání chceme poslat za 4 roky o 300 miliard korun více, než jsou rozpočtové plány současné vlády. To je 5 procent HDP. A budeme vydávat 2 procenta HDP na obranu.“

„Jsou za námi výsledky: Zvýšení limitů výdajových paušálů pro milion aktivních živnostníků. Zastavení snahy zdanit církevní restituce. Konkrétní návrhy, jak dosáhnout vyrovnaný rozpočet. Návrhy na snížení nebo zrušení některých daní. Návrhy, kde škrtat nesmyslné dotace. Omezení legislativního eldoráda, zpřehlednění povinností pro občany a firmy a redukce účinnosti zákonů na dvě data v roce. Zákon o právu na digitální službu. Nebo podpora spojeneckých závazků, na kterou současná vláda nemá vlastní většinu v parlamentu. A leccos dalšího.“

Petr Fiala zdůraznil také nezpochybnitelnou prozápadní orientaci ODS a klíčovou roli některých institucí: „Na progresivních liberálech mně nepřijde nejhorší jejich požadavek slabé legalizace konopí, to chce i plno našich lidí, jsou horší věci. Třeba když někdo napadá a ničí princip institucí a loajality k nim – pak je mi úplně jedno, jaké má politické přesvědčení. Jedná špatně.“

„Pro skutečného konzervativce Západ není jedna z možností, ale kotva – a to bez ohledu na větší nebo menší omyly, jichž se dopouští. Skutečný konzervativec z Česka ví, že Evropskou unii neničí myšlenka čtyř svobod, ale ambiciózní političtí inženýři v Evropské komisi nebo v čele některých států. Socialisté deklarovaní nebo přesvědčení. Skutečný konzervativec z Česka jim nedovolí zničit spolupráci evropských zemí a západní struktury. Protože si na tomto území a v naší republice dokáže představit mnohem vážnější hrozby pro svou svobodu a pro demokracii.

Pojďme za lidmi – a nabídněme jim smlouvu. Můj návrh alternativní smlouvy zní: zlepšeme si přítomnost, protože se to dá, a mysleme na budoucnost, protože to se musí.“

V druhé části projevu se předseda ODS zaměřil na budoucnost České republiky: Vláda neudělala nic pro lidi, kteří potřebují bydlení. My posuneme Českou republiku o sto míst nahoru v žebříčku délky stavebního řízení a zrušíme zbytečnou daň z nabytí nemovitosti. Prostě to uděláme, aby lidé měli kde bydlet.

Vláda nesnížila byrokracii, jak slibovala, o 10 procent, ale naopak každoročně počet úředníků zvyšuje. My nabízíme reformu státu, do které patří i značný právní úklid: budeme prostě škrtat zákony. Zmenšíme stát, byrokracii i počet úředníků. Ano, nabízíme levnější a efektivnější stát. Aby si lidé z domova mohli snadno vyřídit, co potřebují.“ 

Předseda ODS ve svém projevu představil v pěti základních krocích cestu, která by měla vést na podzim 2021 ke změně v čele České republiky: Krok první: Pokud mi dáte důvěru, tak hned v únoru vyrazím na cesty. Tak, jak jsem to dělal během minulého roku. V letošním roce objedu do krajských a senátních voleb dvakrát celou republiku a uvidíte mě v každém okrese. Nebudu sám, mnozí členové a kandidáti se ke mně přidají. Nebudeme si stěžovat na nepřízeň médií ani omezené finanční možnosti, budeme zase mluvit s lidmi přímo a získáme zase mnohem více voličů.

Krok druhý. Do konce května budeme mít pohromadě formace do krajských a senátních voleb. Silné a důvěryhodné kandidáty a jasnou představu o tom, co regionům a voličům v senátních obvodech nabídneme. V květnu budeme stát dobře připraveni ve startovních blocích tak, abychom měli šanci na podzim vítězit.

Krok třetí. V říjnu ve volbách potvrdíme svoji lídrovskou pozici v Senátu, celostátně oslabíme hnutí ANO a ODS získá pozice v krajských vládách. Chceme i vítězství a vítězství znamená mít krajské hejtmany. Nyní nemáme ani jednoho, a to musíme změnit. Máme ale už dnes několik špičkových kandidátů s takovými ambicemi. A já věřím, že vytvoříme pro oba cíle, tam, kde je to vhodné, i rozumná spojenectví. Je to důležité. Protože čím silnější vyjde pravicová politika, a zvláště ODS z těchto voleb, tím větší bude předpoklad úspěšného utkání s hnutím ANO a účtování s jeho polokomunistickou vládou v roce 2021.

Krok čtvrtý. Do Vánoc tohoto roku musí být jasná formace do parlamentních voleb. Jaká bude? Já říkám, že je důležité, aby nepropadly středopravé hlasy. To je základní podmínka úspěchu a změny. Budoucnost nikdo nezná, ale můžeme ji ovlivnit. Předpokládám, že namísto dnešních 5 stran demokratické politické opozice půjdou do voleb subjekty 3. Jestli ODS bude sama tvořit jeden z těch tří subjektů, nebo to bude jinak, to uvidíme. Myslím ale, že tento počet je dostatečný na to, aby se zde neformovali a nekandidovali kočkopsi. A současně, aby hlasy nepropadly. Budu tvrdě pracovat na našem vítězství a jsem otevřen různým variantám, které nás posílí a přinesou politickou změnu.

Krok pátý: V říjnu 2021 nastane konec první – a doufám, že na dlouhou dobu i poslední – polokomunistické a nevýkonné vlády v České republice. ODS vstoupí do vlády v takové pozici, kterou bych nazval, velmi pomocně, seniorní. Prostě budeme rozdávat karty. A připravíme nový vládní program, například s názvem: pro zemi, která opět vítězí.”

Petr Fiala

předseda ODS