7. června 2019

Politickou krizí se nelze promlčet. ODS nabízí změnu. Chceme znát názory stran, které drží u moci premiéra Babiše

(www.ods.cz/os) Komentář předsedy ODS k aktuální politické situaci.

Petr Fiala: „Náš soustředěný tlak v parlamentu, stejně jako tlak lidí na náměstích už přinesl výsledky a některé dotace pro Agrofert byly zastaveny. Je to zatím dílčí výsledek, ale důležitý: podařilo se zabránit ještě větším škodám. V Senátu vznikla díky iniciativě senátorů ODS senátní komise k vyjasnění souvislostí se zveřejněním předběžné auditní zprávy Evropské komise.

Zároveň ale vidím u části Sněmovny a politických stran snahu promlčet se hlubokou krizí kolem osoby předsedy vlády. Nedovolíme jim to. Jsou zde nejméně 3 závažné skutečnosti: na ministerstvech leží nepříznivé audity Evropské komise, které konstatují střet zájmů premiéra a neoprávněné čerpání dotací jeho firem. Na státním zastupitelství leží návrh na obžalobu premiéra, na náměstí chodí statisíce lidí.

Chci se zeptat ČSSD s SPD, zda bezvýhradně podporují premiéra, který se ocitl v závažných problémech, nebo zda uvažují o výměně premiéra nebo předčasných volbách. Ne-řešení nestačí a není to odpověď.

Protože dnes ČSSD a SPD představují pevnou součást vládní koalice a mocensky drží předsedu vlády a je jasné, že bez jejich hlasů můžeme udělat jen morálně politické gesto, ale nemůžeme dosáhnout změny. V ODS jsme připraveni udělat i morální politické gesto, ale dáváme přednost změně, dáváme přednost řešení, po kterém volá každý soudný člověk a po kterém volá i veřejnost.“

Petr Fiala

předseda ODS