3. prosince 2018

Babiš není úspěšný. Porazíme ho!

(Týden) ODS v příštích sněmovních volbách smete Andreje Babiše, tvrdí její předseda Petr Fiala. Podle něho se premiérovi připisuje příliš velký význam a úspěchy, které nemá. Šéf občanských demokratů mluví i o cestě strany zpět na politický vrchol, o neomluvitelném projídání státního rozpočtu nebo o tom, proč nikdy nebude dělat politickou reality show.

Neříkají vám někdy kolegové nebo poradci, abyste se více usmíval, nebo naopak bouchl do stolu? Prostě abyste více projevil emoce?

Ne, to mi nikdo neříká. A ani nechápu, k čemu vaše otázka směřuje.

K jednání sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. Měl jste velmi dobrý projev, což mi ale došlo až poté, co jsem si ho zpětně znovu prošel. Během schůze samé nevzbudil takovou pozornost. Zvláště když po vás nastoupil emotivní Andrej Babiš…

Nemám zájem rozebírat své mediální výstupy, myslím si, že to nikoho nezajímá. Jezdím po České republice, mluvím s lidmi a oni přesně vědí, co říkám a proč to tak říkám. A právě na tento projev jsem měl neuvěřitelné množství pozitivních reakcí. Že projevu nerozuměli a museli si ho číst, to jsou jen hloupé řeči některých pražských novinářů. Pokud jde o emoce, s nimiž pracují populističtí politici, podívejte se na výsledky, jak ti lidé dopadají. Já dělám politiku založenou na argumentech a serióznosti, ne na divadle. Politická reality show ve sněmovně byla. Tu předváděl Andrej Babiš, který nedokázal odpovědět na jedinou otázku, kterou jsem mu položil. Nedokázal reagovat na střet zájmů, místo toho četl zdravotní diagnózy svých dětí. Jeho projev byl špatný a vidí to i lidé. Moji voliči a lidé, k nimž mluvím, oceňují politiku, kterou dělám. A kterou se liším od Andreje Babiše. Já nabízím alternativu.

K tomu se ještě dostaneme. Vy jste v projevu nemluvil konkrétně o Andreji Babišovi, spíše o tom, jestli člověk, který má za sebou takové množství tak závažných kauz, je vůbec schopen vykonávat post premiéra. Proč?

Protože právě to je podstatné. Chtěl jsem veřejnost vysvobodit z té myšlenkové pasti, kterou představuje Babiš a Antibabiš. Mě Andrej Babiš nezajímá. Přisuzuje se mu příliš velký význam a příliš velké úspěchy, ale on je fakticky nemá. Pro část mediální obce zaplňuje Andrej Babiš celý obzor. A to já odmítám. On je teď předsedou vlády a má obrovské problémy. Já bych podobný projev přednesl o komkoli v jeho situaci. Není možné, aby premiér, který je obviněn a jehož děti jsou obviněny spolu s ním a jenž zcela logicky musí uplatňovat nějakou strategii, jak obhájit sebe a minimalizovat riziko odsouzení svých dětí, byl nadále souběžně předsedou vlády. Protože tento střet v sobě nikdo nedokáže vyřešit. A my nikdy nevíme, jestli k nám mluví předseda vlády, otec bránící děti, nebo člověk kryjící vlastní obvinění. Vznikají tu navíc pochybnosti o vyšetřování. To jsou všechno věci, které brání tomu, aby byl takový člověk předsedou vlády. A já jsem chtěl ukázat, že současný premiér znamená pro tu ústavní funkci nebezpečí. Pro mě Andrej Babiš nepředstavuje celý obzor. Je to politický soupeř, jenž má určitou politickou sílu – i když zdaleka ne takovou, jak si on sám ještě nedávno představoval a jaká se mu přisuzuje. A proto je porazitelný. A proto ho také s ODS v příštích volbách porazíme.

Jak se na celé dění kolem Babiše vlastně díváte jako politolog? Dovedl byste si dříve představit, že bude v Česku dlouhodobě vládnout obviněný premiér, a nic se nestane?

Já si dovedu představit leccos a znám i různé příklady ze zahraničí, ale říkám upřímně, že toto bych si představit nedovedl. Nedovedl bych si to představit ještě ani před rokem. Že tu máme premiéra, který je obviněn z dotačního podvodu, což je důležité, protože jde o nějakou formu hospodářské kriminality, že je do toho zapojena jeho rodina a že se ještě k tomu objeví celá ta kauza s jeho synem a podivnou cestou na Krym. To jsou všechno věci, které by nemohly v žádné jiné vyspělé zemi znamenat nic jiného než odchod takového člověka z funkce předsedy vlády do doby, než se vše vyšetří.

Andrej Babiš ale ve funkci nadále zůstává…

Ale z jakých důvodů? Vždyť je to jasné. Existuje tu silné mocenské uskupení kolem polokomunistické vlády, KSČM je dnes nejspolehlivějším partnerem premiéra. Je tu mocenský pakt mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. Popsal jsem ho už dávno a spolehlivě funguje. A samozřejmě je tu také monolitická struktura za Babišem postrádající principy vnitřní demokracie, takže tam nevznikají žádné protitlaky, jaké by vznikaly na každého jiného politika, který by se dostal do podobné situace. A celé to může fungovat jen díky tomu, že fatálně selhává sociální demokracie. Ta předvádí politiku, jež je nejenom nepochopitelná, ale i škodlivá a pro ČSSD sebezničující. To vše umožňuje Andreji Babišovi přežít.

Právě sociální demokraté, kteří se ODS v roce 2013 často vysmívali, že mizí z politické mapy, si teď z vás chtějí vzít příklad. Říkají, že musejí nastartovat stejný obrodný proces, jaký vás vrátil zpět. Vidíte podobnosti?

Je tam spíše celá řada rozdílů. Musím se usmát, když jste mi kladl otázku, jestli nemám být emotivnější. Já jsem si za těch pět let v politice vyslechl jedno zpochybňování za druhým. Jak se to nepovede, jak se nikdy nezvedneme, jak nebudeme úspěšní a tak dále. A hle. My jsme se zvedli, jsme úspěšní, jsme schopni vyhrávat určité druhy voleb. A těší mě, že si nás někdo bere za vzor. Ale ČSSD nepadla na základě nějaké spektakulární mediální akce a policejního skandálu. ČSSD padla kvůli své politice s Andrejem Babišem. A pokud tuto politiku nezmění, voliči nemají důvod ji volit. To je základní rozdíl. My jsme navíc tehdy udělali několik zásadních věcí. Celá strana se sjednotila za mnou, navenek nezněly žádné jiné hlasy. Obrátili jsme se zpátky k hodnotám a principům, které sluší konzervativní politice, a hlavně jsme postavili oslovování voličů na konkrétním programu. To všechno dohromady fungovalo. A je to univerzální recept. Program, uvěřitelní lidé a srozumitelný jazyk.

Neukázalo se na mimořádné schůzi, že je opozice proti Babišovi bezzubá? Že jako celek vlastně nefunguje?

Já odpovídám za ODS, ne za ostatní. Udělali jsme ale to, co byla naše povinnost. Dali jsme na začátku dohromady šest stran s dvaadevadesáti hlasy, které chtěly vyslovit nedůvěru vládě. A na konci bylo pro dvaadevadesát hlasů. To pokládám za úspěch opozice a za splnění úkolu. Hlasů pro nedůvěru bylo dokonce více než pro důvěru. Za normálních okolností by neměly směřovat otázky na opozici, ale na Andreje Babiše: Vy jste sice ústavně přežil, ale politicky jste prohrál. Těch, kteří vás drželi, bylo méně než těch, kteří hlasovali pro nedůvěru. Jak ta vláda teď bude fungovat? Byl to pro Andreje Babiše jasný signál.

Řekl jste, že jsme po hlasování o nedůvěře blíže předčasným volbám. Jak to? Vždyť je snad nikdo reálně nechce…

Jsme blíže proto, že je to teď pravděpodobnější varianta než před hlasováním. Měli jsme tu hlasování o nedůvěře vládě, kde jedna z vládních stran řekla, že vládu vlastně nepodporuje. To je tak zvláštní situace, že to na fungování vlády musí mít vliv. Ta nedůvěra vytváří prostor pro ukončení takové spolupráce. Navíc vláda vlastně vůbec není úspěšná. Co se jí podařilo? Předložila špatně sestavený a deficitní rozpočet, nedává dostatek peněz do investic, promrhává ekonomický růst. Neudělalo se vůbec nic. To je odpovědnost Andreje Babiše. A myslím, že on sám čekal, že bude úspěšnější, že bude v situaci, jako byl před lety slovenský premiér Robert Fico. S jeho kartami by to bylo i logické. Ale místo toho nemá ani většinu při hlasování o nedůvěře, prohrál s námi senátní volby a vládní koalice prohrála i volby komunální. Lidé ji odmítli. Vše naznačuje, že má Babiš velké problémy. I to je možná důvod, proč se přibližujeme k předčasným volbám. My se jich nebojíme a jsme na ně připraveni.

Dovedete si představit, že byste po předčasných volbách usedli s hnutím ANO v koalici? Už po minulých volbách to byla jedna z variant, ačkoli v ODS nakonec převládl názor do vlády nejít, že?

My jsme si už před volbami dali nějaká pravidla hry a řekli jsme, za jakých podmínek nepůjdeme vyjednávat o vládě. Po volbách se navíc žádná vyjednávání ani nemohla rozeběhnout, protože hnutí ANO ihned udělalo hlasovací koalici s SPD a komunisty. Takže nebylo o čem mluvit. Teď je situace taková, že mezi lidmi, s nimiž mluvím, neslyším ani jednoho, který by řekl: Běžte do koalice s ANO. Nebo: Měli jste jít do koalice s ANO. Zátěž, kterou s sebou Andrej Babiš nese, je taková, že se s ním žádná dobrá politika dělat nedá. Já si to na celostátní úrovni nedovedu představit. Babišovy problémy dalšími volbami nezmizí. Ty zůstanou.

Tento týden sněmovna ve druhém čtení projednává deficitní rozpočet na příští rok. Vy ho dlouhodobě kritizujete. Jaký hlavní problém s ním máte?

Hnutí ANO je dnes jednoznačně levicová, etatistická strana. To se můžete podívat na každé hlasování ve sněmovně. Zvětšuje stát, spoléhá pouze na regulaci, nesnižuje daně, nezjednodušuje podnikatelské prostředí, nedělá nic pro to, aby lidé – a ne jen vybrané sociální skupiny – měli větší mzdy. Rozpočet je špatný jak v celku, tak svou strukturou. V době ekonomického růstu je zcela nehorázné připravit rozpočet s deficitem. Je to neomluvitelné a proti veškeré logice. Navíc nejde pouze o nějaký růst, ale o velmi významný růst. Tato vláda má meziročně při sestavování rozpočtu navíc sto padesát miliard korun. Jak může připravit deficitní rozpočet? To není sto padesát miliard, které už jsou někde rozděleny, to je sto padesát miliard proti loňsku navíc! A vláda je rozdělí, a ještě jí to nestačí. Stát by přece neměl růst, měli bychom lidem snížit daně, nechat jim více v peněženkách a méně přerozdělovat. V rozpočtu je také málo peněz na investice. Stačí se podívat, po čem tady jezdíme.

ODS chce v rozpočtu ušetřit čtyřicet miliard. Jak?

Chceme jako každý rok ukázat, jak lze deficit razantně snížit, nebo jako letos úplně odstranit. Ta řešení představíme konkrétně tento týden ve sněmovně. Obecně ale jde o seškrtání některých typů neinvestičních dotací, které vůbec nejsou potřeba, protože to jsou zbytečně vynakládané peníze. Je například úplně zbytečné, aby tu obrovská, úspěšná mezinárodní firma dostávala investiční pobídku.

Mluvil jste o tom, že jste alternativa. Co vlastně představuje současná ODS?

Našim voličům nestačí protest nebo nějaký program Antibabiš. Proto jsem takovou politiku nikdy nedělal. Voliči od nás čekají, že budeme proti populismu, snění a levicové politice stavět politiku rozumnou, kompetentní a založenou na programu. Tu my nabízíme, a proto jsme vyhráli senátní volby. Voliči nás dnes vidí jako politickou a programovou alternativu k hnutí ANO. A my pracujeme na tom, abychom byli i mocenskou alternativou. Aby si lidé v příštích sněmovních volbách, ať už budou kdykoli, museli položit otázku, kdo povede Českou republiku. Zda to bude hnutí ANO, nebo ODS. A aby rozhodli.

Jste sice druhou nejsilnější stranou v Česku, nicméně podle průzkumů nerostete a rozdíl mezi vámi a hnutím ANO je stále kolem patnácti procent. Máte maximálně tři roky na to, něco s tím udělat. Co to bude?

Samozřejmě o tom přemýšlíme. Cesta, která nás postupně zvedá nahoru z toho obrovského pádu v roce 2013, se ukazuje dlouhodobě jako správná. Proto nemáme potřebu něco zásadně měnit, ale musíme být v tom, co děláme, důslední. Být schopni dobře vysvětlovat naši nabídku a naše řešení, ukázat, co lidé naší volbou získají. Když jim řekneme, jak budeme podporovat podnikatele, že všem snížíme daně, že se zasadíme o menší stát, budou nám rozumět. A nesmíme dělat žádné chyby. Pak to bude fungovat.

Na začátku rozhovoru jste se rozzlobil otázkou na emoce…

Nerozzlobil. Já jsem vám chtěl ukázat, že emoce mám, když je potřeba.

Jasně. Směřuje k tomu i má poslední otázka. Když jste před pěti lety nastupoval do čela ODS, čelil jste výtkám, že budete slabý předseda, že se pro občanské demokraty nehodíte a podobně. Zvládl jste to. Cítíte dnes satisfakci?

O satisfakci bych nemluvil, i když jak říkají sociologové, potřeba satisfakce je jednou z klíčových lidských potřeb. Mám spíše radost. Já jsem tomu projektu a své strategii věřil. A musím se přiznat, že mi bylo tak trochu jedno, co se píše a co kdo říká. Jsem si jistý, že cesta, kterou jsem s ODS vyšel, povede k úspěchu. Některé věci, jež jsem si na začátku vytyčil, se dokonce povedly rychleji, než bych čekal – například vítězství v senátních volbách. Mám za sebou v životě nějakou dráhu, která mi dodává určitou vnitřní sílu a jistou míru zdravého sebevědomí. Kdybych dal na dobré rady politických komentátorů, dávno tu není ani ODS, ani pravicová politika, ani Petr Fiala jako politik.
 

(Autor: Filip Nachtmann)

Petr Fiala

předseda ODS