8. srpna 2013

Úlehla by měl z ODS sám odejít, míní krajský šéf strany Lukáš

Zlín - Zlínský poslanec Tomáš Úlehla by měl z ODS sám odejít, řekl dnes ČTK předseda strany ve Zlínském kraji Libor Lukáš. Místní sdružení ODS ve Zlíně se podle svého předsedy Miroslava Chalánka bude situací zabývat v pátek.

Krajského šéfa ODS ve Zlínském kraji jednání zlínského poslance "politicky zklamalo a lidsky ranilo". "Je to pro mě šok a zrada. Mluvil jsem s ním jako jeden z posledních ještě před hlasováním v úterý večer a nic takového nenaznačoval. Byť to podle mého názoru měl už v té době promyšlené," přiblížil Lukáš. O pohnutkách, které Úlehlu vedly k nerespektování vůle většiny, prý může jen spekulovat. "Otázka je, nakolik to bylo jeho svobodné rozhodnutí," uvedl Lukáš. Další pokračování poslance v ODS si představit nedovede.

"Skupina přijala většinový názor, on individuálně a navíc potají, aniž svůj názor jakkoliv prosazoval, vybočil z řady. Na Divokém západě se takovému člověku neříkalo rebel, ale padouch. Buď takoví lidé uvnitř ODS jsou a nejsem tam já, nebo tam nejsou. Těžko se můžeme takto překvapovat," mínil Lukáš. Dodal, že Úlehla by měl předejít případnému vyloučení a stranu by měl opustit sám. "Kdyby byl chlap, řekne 'sbohem a šáteček'," doplnil Lukáš.

Místní sdružení ODS ve Zlíně se podle Chalánka k "velmi závažné situaci" vyjádří až po pátečním zasedání místní rady.

Úlehla před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě uvedl, že odejít ze sálu sice není výhodné pro něj, ale je to prý dobré pro Českou republiku i pro ODS. Podobně jako Florián argumentoval tím, že je třeba řešit otázky vysoké nezaměstnanosti, podpory podnikání nebo nastartování ekonomiky. Podle spekulací médií ovlivnil poslance člen pražské ODS a lobbista Tomáš Hrdlička. Předseda pražské ODS a exprimátor Bohuslav Svoboda uvedl, že navrhne vyloučení obou ze strany. Florián z ODS dnes sám odešel.

Úlehla, který je členem ODS od roku 1994, v letech 2002 až 2006 byl primátorem Zlína a v Poslanecké sněmovně zasedá od roku 2006, dnes nezvedá telefon a nereaguje ani na sms. Po vyloučení z klubu poslanců ODS Zlínskému deníku řekl, že 'ODS na parlamentní úrovni dělá jeden přešlap za druhým a u voličů to nedožene lacinou hrou na týmovou soudržnost'. Jeho vyloučení po 18 letech "bezaférových" služeb by prý jen potvrdilo sílící odklon od konzervativních hodnot politiky ODS, proti jejímž stanovám se údajně nijak neprovinil.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

Libor Lukáš

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady