31. července 2013

Letošní slavnosti bratrství Čechů (Moravanů) a Slováků na Velké Javořině proběhly za tropického počasí

Nejvyšší vrchol Bílých Karpat, Velká Javořina (970 m. n. m.) se již stala tradičním místem a symbolem československé vzájemnosti. Na oslavy XXI. výročí novodobé historie - Slavnosti bratrství Čechů (Moravanů) a Slováků na Velké Javorině v Bílých Karpatech stejně jako každý rok zavítaly z řad obou národů stovky návštěvníků.

Do přírodního amfiteátru nedaleko vrcholu (vysílače) Velké Javořiny přijal každoroční pozvání i Libor Lukáš. Oproti dvěma předcházejícím ročníkům vyšlo letos nádherné slunečné počasí s tropickými teplotami. V bohatém kulturním programu se zde představili umělci z obou stran státní hranice, mezi nimiž dominovala tradiční lidová hudba.
 
„Velká Javořina se opět stala místem setkání s bohatým kulturně-společenským programem, který připomenul, že na tomto vrcholu ,bratia vždy sa stretať budú'. Slavnosti považuji za jednu z mimořádně důležitých akcí, které se pravidelně konají na česko–slovenské hranici. Domnívám se, že setkání velmi přispívá k udržení úzkého vztahu mezi našimi bratrskými národy, ale hlavně mezi konkrétními lidmi, kteří v blízkosti státní hranice žijí,“ uvedl Libor Lukáš.
 
„Tradiční přátelské, neformální setkávání vnímám jako výraz nadstandardních přeshraničních vztahů i jako symbol společné historie a kultury dvou propojených národů,“ doplnil Libor Lukáš a poděkoval organizátorům za vzornou organizaci slavností.
Libor Lukáš

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady