9. května 2019

ODS: Živnostníci, vydržte, až budeme ve vládě, EET zrušíme

(www.ods.cz) Pokud se občanským demokratům nepodaří zamítnout další vlnu EET ve Sněmovně, chce toho dosáhnut v Senátu. Předseda občanských demokratů Petr Fiala na čtvrteční tiskové konferenci celý projekt kritizoval, podle něj je další vlna evidence tržeb jen pokračujícím bojem vlády s živnostníky a malými podnikateli. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že ODS bude trvat na tom, aby se o návrzích na vyjmutí jednotlivých oborů z EET, které ODS předložila, hlasovalo jednotlivě. Podle něj tak každý uvidí absurditu vládního návrhu.

„V Senátu se nám minulý týden podařilo prosadit zrušení daně z nabytí nemovitosti a zrušení zákazu prodeje o svátcích. Stejně chceme uspět i s EET. Buď už ve Sněmovně, nebo poté v Senátu. EET nemá žádný smysl, vláda projekt přesto prosazuje. Je to pokračování vládního boje s živnostníky a drobnými podnikateli. Přitom všichni víme, že například řemeslníků je dnes málo. Kvůli EET mnozí z nich podnikání ukončí, tak jako v první vlně skončila řada prodejen hlavně na vesnicích. Vidíme, že vládní poslanci jsou hluší k rozumným argumentům. Když ale neuspějeme ve Sněmovně, podaří se nám to v Senátu, stejně jako jsme uspěli minulý týden. Všem aktivním a pracovitým živnostníkům, kteří se každý den probouzejí do nejistoty, těm vzkazuji: vydržte. Nevzdávejte to. Až budeme ve vládě, EET zrušíme,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Vláda nejčastěji mluví o tom, že se zákonem o EET zavádí úlevy pro podnikatele, ve skutečnosti ale vláda rozšiřuje povinnost EET na všechny ostatní činnosti, při kterých jsou vybírány hotovostní platby. V řadě případů to nemá žádnou jinou logiku, než je posedlost vlády kontrolou. Podali jsme více než 700 pozměňovacích návrhů, kterými postupně vyjímáme jednotlivé činnosti. Chceme, aby každý poslanec věděl, komu ukládá nové povinnosti. Jsou mezi nimi sociální pracovníci, kteří poskytují péči seniorům, učitelé, kteří poskytují soukromé hodiny – např. hry na klavír, nebo učí angličtinu. Budeme proto trvat na tom, abychom o jednotlivých návrzích hlasovali postupně. Aby každý viděl absurditu těchto návrhů,“ doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.