2. února 2023

Ústecký kraj dá na Ukrajinu sedm sanitek

(www.ods.cz/ustecky) Z iniciativy radního pro investice a majetek Tomáše Riegera (ODS) proběhla videokonference vedení Ústeckého kraje s Oblastní radou Zakarpatské oblasti na Ukrajině.

„Spolu s Volodymyrem Čubirkem, předsedou Zakarpatské oblastní rady, jsme sestavili soupis nemocnic v Zakarpatí, kde jsou momentálně sanitky nejpotřebnější, a z nich jsme vytipovali 7 opravdu nejvíce potřebných případů, kde se jedná buď o chudší, nebo lidnatější oblasti, proto je pro ně sanitka prioritou,“ upřesnil Rieger.

Jedná se o řadu menších, především horských nemocnic v oblasti Zakarpatské Ukrajiny, a to konkrétně o 6 nemocnic ve městech Rachov, Velký Bočkov, Ťačiv, Dubove, Iršava, Uhlia. Jednu sanitku pak Ústecký kraj vyčlenil do Volyňské oblasti, kde žije početná komunita volyňských Čechů.

„Z jednání vyplynulo, že do všech sanitek bude přidána i humanitární pomoc ve formě zdravotnického materiálu, elektrocentrál a dalších věcí, o které při online jednání požádal předseda Čubirko,“ pokračuje Rieger.

Ústecký kraj je v úzkém kontaktu s dobročinným fondem ViZa, který pomůže vyřídit veškeré převozní a administrativní náležitosti, stejně jako již v minulosti pomohl Královéhradeckému a Pardubickému kraji.

„Fyzický převoz zajistí zejména členové Rady Ústeckého kraje, kteří dovezou sanitky až do míst určení, abychom měli stoprocentní jistotu, že nejen sanitky, ale i veškerý zdravotnický materiál a elektrocentrály přijdou opravdu do potřebných rukou,“ vysvětluje radní pro finance Jan Růžička (KDU-ČSL, zvolen za ODS).

Tato pomoc tak nepoputuje přímo do frontové oblasti, ale do míst, které průběžně přijímají vnitřně přesídlené uprchlíky a mají nemocniční místa s léčením ukrajinských vojáků z fronty.