10. června 2021

Špinavé prádlo perme doma

(www.konzervativninoviny.cz) V Evropském parlamentu byla velkou většinou schválena rezoluce o Babišově střetu zájmů. Není to poprvé, co je český premiér terčem kritiky na plénu EP. Poslední text pochází z dílny kontrolního výboru. Reaguje jak na ukončený audit Evropské komise, který konflikt zájmů potvrzuje, tak na přiznání Agrofertu, že Babiš je jeho konečným beneficientem.

Výbor si také objednal analýzu, která dokládá ověřený seznam 25 konečných beneficientů, kteří nejvíc těží z peněz EU. Žebříčku v celé EU (!!!) vévodí Babiš Trust – s vývarem třikrát větším než francouzský subjekt na pozici číslo 2. Vyznění je proto daleko tvrdší než texty předchozí. Vyzývá EK, aby firmám spojeným s Babišem – dokud si konflikt nevyřeší – zastavila všechny i budoucí platby, včetně tzv. nárokových zemědělských dotací. Naštěstí rezoluce prohlašuje, že za hříchy Andreje Babiše nesmí pykat čeští občané, takže k zastavení plateb jiným subjektům nedojde.

Obří konflikt zájmů českého premiéra je nesporný a bohužel u nás neřešený. Sám to zdůrazňuji léta. A EU má samozřejmě právo přijmout opatření, jsou-li ve hře její peníze. Rezoluce proto není překvapivá. Hlasoval jsem pro ní, i když musím říct, že se skřípěním zubů. Proč?

Protože špinavé prádlo se má prát doma. Internacionalizací problému jen sklízíme následky za to, že česká vláda (nejen ANO, ale i ČSSD) problém neřešila, jen ho zametala pod koberec. Babiš a jeho podnikání za to budou pykat. Ale „pirátští“ aktivisté v gesčním výboru do rezoluce prosadili větu, který zpochybňuje český justiční systém. Nahrála jim zbrklá rezignace nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a rétorika, kterou ji obhajoval (že byl „pod tlakem“). Přitom právě on mohl Babišův konflikt zájmů dávno řešit. Místo toho jen alibisticky vrátil návrh obžaloby zpátky k došetření. Kauza se dál vlekla. Naše frakce se dnes snažila předmětnou větu vyhodit, ale na úspěch nevěřím. Hrozí proto, že do Česka budou jezdit eurokomisaři hodnotit, zda náš justiční systém (nebo mediální politika, která je v textu zmíněna taky) odpovídá „evropským hodnotám“. Přiznávám, že se mi taková představa vůbec nelíbí. Tím spíš, že Západ neměří Východu stejným metrem.

Zkrátka – úklid po Babišovi nás přijde ještě draho. Víc, než si myslíme.

Komentář vyšel na serveru Konzervativninoviny.cz.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec