13. července 2022

Blesk.cz: Jednou z priorit českého předsednictví v Radě EU je i posilování strategické odolnosti evropské ekonomiky

(www.blesk.cz) Jednou z priorit českého předsednictví v Radě EU je i posilování strategické odolnosti evropské ekonomiky. Přestože je Česká republika v extrémní inflaci a zároveň nepatří mezi členy eurozóny, podle europoslance ODS Alexandra Vondry nejde o frázi. „Nejsme členy eura, ale nehrňme se tam. Uvidíme, jestli euro přežije krizi, která se nepochybně ukáže,“ řekl v pořadu Blesk Zpráv Epicentrum.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

„Máme štěstí, že si to můžeme do určité míry určovat sami, že máme korunu a Česká národní banka je nezávislá,“ dodal. Na evropské ekonomické otázky je podle něj ČR i bez členství v eurozóně připravené. „Hlavní problém je inflace, která se trochu vymkla kontrole,“ varoval. S eurem to však podle něj nesouvisí, protože řádí i v Estonsku, které patří mezi fiskálně zodpovědné severní země EU.

Rýsuje se ale jiný velký problém. Zatímco Česká národní banka i národní banky ostatních zemí bojují s inflací a zvedají úrokové míry, Evropská centrální banka za nimi zaostává. „Velice opatrně o tom diskutuje a fakticky úrokové míry nezvedá,“ sdělil. Každý se podle Vondry bojí, že když to začne ECB dělat, zdraží se obsluha dluhů u nejvíce zadlužených zemí jako je Itálie nebo Španělsko.

„To je těžké dilema pro Evropu,“ uvedl. Spořivé německé země by chtěly s inflací víc bojovat, aby neznehodnocovala úspory. Záleží však na tom, zda u toho riskovat rozpad eurozóny nebo ji zachovat, ale tolerovat částečné znehodnocování úspor nebo rozpouštění v inflaci. To podle něj překračuje síly českého předsednictví, i když musíme být připraveni na diskuse a hlavně udržet evropskou jednotu.

Zároveň je však potřeba brát inflaci smrtelně vážně. „Pokud si na ni zvykneme jako na trvalejší jev, je to cesta do chudoby. Stabilita cen je to co nás tu posledních 30 let zdobilo a co bylo zdrojem toho, že česká společnost za posledních 30 let nesmírně zbohatla. Změnit tuhle trajektorii směrem k chudobě a nekontrolovatelné inflaci by bylo naprosto tragické,“ sdělil Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany