13. září 2021

INFO.cz: Evropský Zelený úděl je jako oběť, které chybí vykoupení

(INFO.cz) Zdražování základních životních potřeb a rozevírání sociálních nůžek. Takové budou podle evropského poslance a místopředsedy ODS Saši Vondry důsledky evropského Zeleného údělu („Green Deal“) na běžné obyvatele. Takzvaná Zelená dohoda, respektive nedávno představený balíček opatření Fit for 55, jsou totiž podle politika až příliš nevyváženě zaměřené na dekarbonizaci, která však bude mít navzdory evropským obětem jen omezený efekt.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou si můžete poslechnout v podcastu na INFO.cz.

„Po Evropanech se vyžaduje oběť s tím, že se musejí více uskromnit, že se jim zdraží základní životní potřeby, ale tato oběť, pokud má mít jakýkoliv smysl, musí být následována vykoupením. A to zde není. Efekt emisí uhlíku je globální a tak to, co v Evropě, která produkuje asi osm procent z globálních emisí, nyní uspoříme, Čína nebo někdo jiný zase obratem přidá,“ vysvětluje v podcastu Kapitola evropský poslanec Alexandr Vondra.

Poměrně jednoduchou odpovědí na otázku dekarbonizace, alespoň v rovině energetiky, přitom podle Vondry může být jaderná energie – té však zatím Brusel odmítá udělit status „čisté energie“. „Proč to zatím není? Bohužel většinu v Evropském parlamentu drží dvě skupiny: na jedné straně ideologové, kteří jsou zelení jako brčál, zejména socialisté, komunisté a liberálové, na druhé straně pak Němci, kteří byli zhysterizovaní po katastrofě ve Fukušimě. To zatím dává v Evropském parlamentu většinu, která je proti jádru,“ říká Vondra.

Naštěstí se podle něj ale o zařazení jádra mezi čisté zdroje musí Evropský parlament dohodnout s Evropskou radou, kde Francie, Nizozemsko, Švédsko a země východní a střední Evropy jádro stále více prosazují. „Bohužel, premiér Andrej Babiš v prosazení jádra coby čisté energie selhal, další vláda by to ale mohla prosadit,“ míní Saša Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec