18. března 2019

Přemysl Sobotka už tuší, co bude následovat po útoku Klause staršího na ODS. Jde o Klause juniora

ROZHOVOR Výzva poslaneckého klubu ODS k odchodu Václava Klause mladšího je podle bývalého předsedy Senátu za ODS Přemysla Sobotky adekvátní tomu, co Václav Klaus mladší dělal a dělá. „Po tom, co řekl takzvaný otec zakladatel Václav Klaus starší, že ODS už nemá právo být na politické scéně a že je potřeba založit novou pravicovou stranu, se osobně domnívám, že Václav Klaus mladší odejde sám a založí si svoji politickou stranu, která se bude svými radikálními kroky blížit spíš Okamurovi než standardní pravicové straně,“ prohlásil Přemysl Sobotka, který je dnes náměstkem hejtmana Libereckého kraje.

Souhlasíte s rozhodnutím poslaneckého klubu ODS, který vyzval Václava Klause mladšího, aby opustil poslanecký klub, protože podle svých poslaneckých kolegů svými výroky, které se liší od stanovisek strany, dlouhodobě poškozuje ODS?

Každá politická strana, ODS nevyjímaje, má svůj program, má své stanovy, a bylo by dobré, aby je každý člen dodržoval. A pokud se tak neděje jako v případě Václava Klause mladšího, a pokud navíc uletí, jako uletěl tento týden, je podle mne rozhodnutí poslaneckého klubu ODS adekvátní tomu, co dělal a dělá.

Myslíte si, že ten „úlet“, kterým přirovnal sněmovnu k židovskému výboru, který místo toho, aby schvaloval zákony, rozhoduje jen o tom, koho pošle do transportu, stejně jako se to dělo za druhé světové války ve sběrných táborech, byl tou pověstnou poslední kapkou? Protože některé výroky, například jeho kritiku českých zahraničních vojenských misí, už s ním jeho kolegové ve sněmovně řešili. ODS vždycky podporovala účast českých vojáků v zahraničních misích, teď se o jejich významu v rámci NATO mluvilo i v souvislosti s výročím dvaceti let od vstupu do Severoatlantické aliance, ale Václav Klaus junior se vyjadřoval poměrně ostře proti této účasti.

Osobně si myslím, že jeho postoje se častokrát odlišovaly od té naší linky. Každý má právo na to mít svůj názor, také jsem se několikrát odlišoval, ale vždycky to bylo v mezích našeho programu. Václav Klaus mladší žije v představě, že může říkat všechno, pak by měl být totální solitér, mimo ODS.

Ale Václav Klaus mladší odmítl uposlechnout výzvu svých poslaneckých kolegů s odůvodněním, že „strana byla založena u nás v kuchyni“. Zřejmě je přesvědčen, že mu to dává právo dělat a říkat si, co chce. Co jeho postoji říkáte?

Je to úsměvné, protože kdyby ODS zakládal se svým tátou v kuchyni, samozřejmě by nikdy nevznikla tak dobrá politická strana, jako byla, je a doufám bude ODS. To bylo přece kolektivní rozhodnutí mnoha lidí. A bylo jich hodně, od té centrální části v Praze až po okresy, kde mnozí z nás stranu také zakládali.

Jak jste jako jeden ze zakladatelů ODS v Libereckém kraji a bývalý dlouholetý šéf Senátu vnímal slova Václava Klause mladšího, že v ODS je skupina zasloužilých funkcionářů, kteří už stranu kdysi dovedli ve volbách z třiceti procent na šest? Ti ho prý nenáviděli od prvního dne, co tam vkročil, a teď se jim podle něj velice hodilo jeho „možná příliš drakonické přirovnání ohledně ztráty suverenity českého Parlamentu“.

Já s tím absolutně nesouhlasím. Historie se vždycky zpětně dobře hodnotí, ale byl to Mirek Topolánek, který to začal, a Petr Nečas, který to svými kroky dotáhl až k tomu, že se ODS stala velmi špatně volitelnou. Ale zvedli jsme se a myslím, že si nezasloužíme, aby nás někdo házel do pytle starých funkcionářů. Stejně tak můžeme s nadsázkou říci, že jestliže Václav Klaus zakládal ODS v kuchyni, tak je podle mého názoru jedním z nejstarších funkcionářů. A to, co udělal Václav Klaus starší, že nás opustil, když se ODS nedařilo, také signalizuje něco nedobrého v myšlení této rodiny.

Ale z ODS neodešel v době, kdy se jí nedařilo, jen expředseda a exprezident Václav Klaus, ale i jeho syn, který je dnes poslancem díky tomu, že mu současný předseda ODS Petr Fiala nabídl spolupráci, když si ho vzal jako experta na školství. A Václav Klaus junior začal dělat v ODS kariéru, dostal se na pražskou kandidátku na třetí místo, získal podporu voličů a stal se poslancem. A dnes se Petr Fiala za jeho výroky musí ve sněmovně omlouvat a musí voličům vysvětlovat, že ODS není pro vystoupení z Evropské unie, jak prosazuje Václav Klaus mladší.

Václav Klaus mladší se stal expertem skoro na všechno, nejen na školství. Myslím, že to trochu přeháněl. S některými jeho názory souhlasím, ale u některých to už je krajní poloha, která se hodí tak k panu Okamurovi, například výroky, že vystoupíme z Evropské unie. Ten, kdo tohle prosazuje, by měl vždycky říci také B, co bude po našem vystoupení. Myslím, že by to byl krajně nedobrý krok, i když v daném okamžiku se mi Evropská unie svojí centralizací a direktivností vůbec nelíbí. Ale jsou podobné signály, které se objevují v reakci mnoha členských zemí, takže věřím, že to dospěje k nové formě Evropské unie, ale ne k jejímu zániku.

Pokud Václav Klaus junior sám neodejde, bude se podle předsedy ODS Petra Fialy jeho případem zabývat v sobotu výkonná rada strany na programové konferenci. Myslíte si, že by měla dospět k razantnímu rozhodnutí? Byť to může být složité, protože to většinou řeší místní organizace, které je členem, a tou je místní organizace v Praze 6, kde má Václav Klaus junior podporu.

Neznám zákulisí, nejsem v Praze, nevím, kdo za kým stojí. Ale když tak rozhodne jeden z nejvyšších stranických orgánů, což je poslanecký klub stejně jako senátorský klub, a to jsou silné jednotky v ODS, jejich závěr by měl být ctěn. Václav Klaus mladší ODS opustil, když jsme byli na dně, a vrátil se jako super expert. Já si myslím, že lidé, kteří jednou odešli, už by se měli chovat jiným způsobem než Václav Klaus mladší. Podle mne je reakce poslaneckého klubu přiměřená.

Byl byste i pro krajní řešení, aby Václav Klaus junior byl vyloučen z Občanské demokratické strany?

Po tom, co řekl takzvaný otec zakladatel Václav Klaus starší, že ODS už nemá právo být na politické scéně a že je potřeba založit novou pravicovou stranu, se osobně domnívám, že Václav Klaus mladší odejde sám a založí si svoji politickou stranu, která se bude svými radikálními kroky blížit spíš Okamurovi než standardní pravicové straně.

Když už jste zmínil reakci exprezidenta Václava Klause na výzvu k odchodu jeho syna z poslaneckého klubu ODS, jak jste vnímal jako dlouholetý člen strany i jeho další slova, že „tihle lidé, kteří jsou dnes v ODS, nemají s ODS nic společného, rozešli se s jejími ideály už dávno, nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce“.

Já osobně to beru jako urážku celé členské základny, protože mnozí jsme prokázali v určitých okamžicích dostatek statečnosti a pravicovosti. Ale pohybujeme se v jakémsi prostředí, já neberu Václavu Klausovi staršímu jeho názory, ale jasně to signalizuje, že tím, že on opustil ODS, se rozešel on s námi, a ne my s ním, tak ať dnes nehází vinu na nás, ale ať zpytuje své svědomí. V momentě, kdy jsme ho velmi složitě dostali podruhé do prezidentského úřadu, odvděčil se nám tím, že nás opustil. Nepovažuji to za fér.

Myslíte si, že ODS zastává pořád stejné ideje, s kterými byla založena, nebo se s nimi rozešla, jak tvrdí bývalý předseda ODS Václav Klaus? Nebo se od původních ideí naopak odklonil Václav Klaus starší, protože mu jeho kritici vytýkají příklon k Rusku, podporu prezidenta Miloše Zemana, který je znám proruským a pročínským postojem?

ODS drží své původní ideály a já nevidím žádný odklon. Václav Klaus, který nás opustil a který má tuto rétoriku, kdy na nás nenechá niť suchou, by se měl podívat do těch zakládajících materiálů a ne tady populisticky vykřikovat. Dál to nebudu hodnotit. A pro mne Václav Klaus není členem ODS, protože z ní sám odešel, ani nevyznává hodnoty, které vyznává ODS.

Domníváte se, že ODS pomůže, pokud se zbaví Václava Klause mladšího? Na sociálních sítích má řadu fanoušků, ale také odpůrců, kteří říkají, že kvůli němu nebudou ODS volit. Je otázka, zda jeho odchod straně pomůže k získání voličů, nebo naopak bez jeho příznivců jich ve volbách bude mít méně.

Myslím, že svět není černobílý, někteří se od nás odkloní, jiní se naopak přikloní. Počkejme si na výsledek voleb. Jsem přesvědčen, že jsme velmi dobrou alternativou současnému populistickému pojetí politiky, kterému vévodí pan Babiš společně se sociálními demokraty. Neobávám se, že bychom se měli omlouvat, že jsme měli v našich řadách Václava Klause mladšího. Byl členem, odešel, zase se vrátil, tak ať zase odejde.

Přemysl Sobotka

náměstek hejtmana Libereckého kraje
člen regionální rady