29. března 2017

Předseda ODS Petr Fiala diskutoval s občany Olomouckého kraje o volebním programu

V Olomouci a v Prostějově pokračovala v úterý 28. března série cest předsedy ODS Petra Fialy po jednotlivých regionech ČR pod heslem „Tvoříme program“. Cílem této tour je posbírat co nejvíce podnětů od široké i odborné veřejnosti pro přípravu předvolebního programu ODS pro letošní podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Také v Olomouckém kraji proto předseda ODS absolvoval dvě setkání, na kterých diskutoval s občany o tom, co je trápí a co by chtěli změnit.

 
„Naším cílem je, aby náš program maximálním způsobem odrážel skutečné potřeby lidí. Chceme, aby nám řekli, jakou politiku od nás po volbách očekávají. Nechceme vytvářet program jako ostatní strany pouze od stolu ve spolupráci s marketingovými specialisty, chceme jej tvořit s vámi, a proto jsem dnes tady,“ řekl předseda Fiala v úvodu setkání s veřejností, které se uskutečnilo v podvečer v prostějovském Národním domě. Zároveň uvedl, že ODS má samozřejmě o svých hlavních prioritách jasno a že jimi budou zejména čtyři klíčové oblasti: ekonomika a podnikání, omezení byrokracie, podpora vzdělání a zajištění bezpečnosti České republiky a jejích občanů. „Chceme zastavit levicově-populistickou vládu. Chceme, aby se tu lidem žilo lépe a jednodušeji. Nabídneme veřejnosti silný program pro silné Česko,“ zdůraznil hlavní volební cíl Fiala.
 
Veřejná diskuse navázala na odpolední setkání s učiteli a řediteli základních a středních škol, které se uskutečnilo v hotelu Flora v Olomouci. Na obou setkáních předsedu ODS doprovázel lídr ODS pro sněmovní volby v Olomouckém kraji Michal Zácha. Ten po jednání uvedl: „Výdaje na školství sice rostou, ale kvalita vzdělávání bohužel klesá. Učitelé jsou zavaleni byrokracií a jsou na ně kladeny stále větší nároky, aniž by adekvátně rostly jejich mzdy a motivace. ODS chce tento trend obrátit. Chceme dát více pravomocí ředitelům škol, zrušit zbytečnou administrativu a výkaznictví. Chceme zvýšit platy učitelům a chceme zvýšit kvalitu vzdělávání. Chceme rozvíjet spolupráci odborných škol se zaměstnavateli a klást tak důraz na provázanost s praxí.“
 
Tour Petra Fialy bude pokračovat v nadcházejících týdnech ještě v Ústeckém, Libereckém a Plzeňském kraji. Další diskuse se uskuteční již tento čtvrtek v Ústí nad Labem. Ti, kteří se nemohou zúčastnit některého z veřejných setkání, mohou své náměty k volebnímu programu zaslat elektronicky prostřednictvím webu na adrese www.ods.cz/program. Tvorba programu ODS pak vyvrcholí v dubnu závěrečnou ideovou konferencí v Praze, na které bude představena finální verze programu ODS pro volby do Poslanecké sněmovny.