3. června 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT byl 1. místopředseda ODS Jan Zahradil.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Barack Obama ujišťuje Evropu: "Bezpečnost spojenců na starém kontinentě je pro Američany nedotknutelná." Kvůli krizi na Ukrajině pošle víc svých vojáků do členských zemí Aliance. 


Josef PAZDERKA, redaktor:


Po třech letech se Barack Obama vrací do Polska ujistit jednoho z největších amerických spojenců v Evropě, že stojí v neklidné době na jeho straně. 


Barack OBAMA, americký prezident (záznam): 


Náš závazek vůči bezpečnosti Polska i našich dalších spojenců ve střední a východní Evropě je základem naší vlastní bezpečnosti. 


Josef PAZDERKA, redaktor:


Obama oficiálně přiletěl na 25. výročí pádu komunismu v Polsku. Jeho hostitele ale zajímá hlavně budoucnost. Krize na Ukrajině silně připomněla problém společné evropské obrany a taky role Severoatlantické aliance. 

 


Radek SIKORSKI, polský ministr zahraničí (záznam): 


Uvítáme větší přítomnost amerických vojáků v našem regionu, aby byla bezpečnost rovnoměrně rozložená na všechny členy NATO. 



Josef PAZDERKA, redaktor:


A Obama opatrně reaguje. Ve Varšavě prohlásil, že požádá americký Kongres o miliardu dolarů na zvýšení americké vojenské přítomnosti v Evropě. 

 



Barack OBAMA, americký prezident (záznam): 

Rozšíříme společná cvičení i přípravu tak, abychom zlepšili bojovou připravenost našich jednotek. 

 



Josef PAZDERKA, redaktor:


Poláci už mají malou část amerických vojáků i stíhaček na svém území. Chtějí jich ale podstatně víc, stejně jako zvýšení společných výdajů států Severoatlantické aliance na vlastní obranu. 

 


Radek SIKORSKI, polský ministr zahraničí (záznam): 


Polsko plánuje zvýšit výdaje na obranu a modernizaci své armády až na dvě procenta HDP ročně. 

 


Josef PAZDERKA, redaktor:


Během odpoledne se Barack Obama setkal i s prezidenty států střední Evropy, včetně Miloše Zemana. Ten zvyšování americké přítomnosti v Evropě chápe. 

 



Miloš ZEMAN, prezident republiky (záznam): 


Je to gesto, které má znamenat, že kdyby například Rusko okupovalo východní Ukrajinu, takže tato okupace nezůstane bez odpovědi. 

 



Josef PAZDERKA, redaktor:


Podle informací České televize se v zákulisí varšavských setkání probíraly velmi praktické otázky - možnost prodeje zbraní ukrajinské armádě, dodávky amerického zkapalněného plynu do Evropy, společná protivzdušná obrana i možnost zvýšení vojenských rozpočtů všech členů NATO. S konkrétními sliby nebo závazky ale Barack Obama tady ve Varšavě příliš nespěchal. Spojencům poslal symbolický vzkaz: Jsme s vámi. Reálné společné kroky chce ale ještě pečlivě zvážit. Josef Pazderka, Česká televize, Varšava. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Svůj pohled a dosti odmítavý na navyšování počtu vojáků NATO dnes vyjádřil český premiér Bohuslav Sobotka. 

 



Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ (záznam):


My, když jsme si vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci, tak v tuto chvíli taková potřeba v České republice není a Česká republika tedy nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Premiéra ale za jeho slova čekala na domácí půdě ostrá kritika i od jeho koaličních partnerů. 

 



Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/ (záznam): 


Tato vyjádření jsou nesmírně citlivá. Je potřeba je interpretovat v kontextu a v jasné dané situaci. Jsou členské státy, které prostě tu svoji bezpečnostní situaci vnímají a z oprávněných důvodů prostě úplně jinak než jiné. Když si představíme dvoumilionový malý stát u Baltského moře, tak asi chápeme a ... se symbolickou armádou, mimochodem ale třeba docela aktivní v misích, tak asi pochopíme, že tady můj estonský, litevský nebo lotyšský kolega dělají všechno pro to, aby tam prostě ty jednotky měli v omezené míře, to je teď několik stovek vojáků, aby je tam měli fyzicky přítomné. No a potom jsou jiné situace, kdy to prostě potřeba není. My třeba i pod vlivem těch událostí se chceme účastnit pravidelného cvičení letectva Spojené státy - Polsko, které probíhá už několik let. 

 



zdroj: Twitter Pavla Bělobrádka: 

Vyjádření premiéra k posílení přítomnosti amerických vojáků v Evropě považuji za nezodpovědné a poškozující Českou republiku. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


A teď rozeberu s Janem Zahradilem, europoslancem a místopředsedou, prvním místopředsedou ODS. Dobrý večer. 

 



Jan ZAHRADIL, 1. místopředseda strany a europoslanec /ODS/:


Dobrý večer. 

 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


"Česká republika tedy nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě." Slova premiéra České republiky. Jak ta slova čtete? Jako, řekněme, určitý odklon nebo distanc od NATA? 

 



Jan ZAHRADIL, 1. místopředseda strany a europoslanec /ODS/:


Vůbec nevím, jak je mám číst a vůbec nevím, proč to pan premiér řekl. Nikdo to po něm nechtěl, nikdo to po něm nežádal. Skoro bych řekl, že platí teď to okřídlené úsloví, že propásl dobrou příležitost mlčet. Možná propásl ještě jednu příležitost, a to je posílit, alespoň verbálně, alespoň symbolicky tu transatlantickou linku toho spojení mezi Evropou nebo konkrétně mezi Českou republikou a Spojenými státy. A já jsem z toho smutný. Myslím, že to byla opravdu chyba a že ten výrok zaznít vůbec neměl. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Počkejte, ale na druhou stranu pan premiér řekl poměrně jasně, a to se ptám, není to prostě tak, že on jasně vyjádřil, že my v tuto chvíli prostě jaksi u nás jednotky NATO nepotřebujeme a nejsou pro nás tuto chvíli přínosem? Není to legitimní prohlášení? 

 



Jan ZAHRADIL, 1. místopředseda strany a europoslanec /ODS/:


To, že Česká republika v tuto chvíli nebude na svém území rozmisťovat nějaké jednotky NATO, neznamená, že by český premiér, jako premiér členské země NATO, neměl vyjádřit takové myšlence podporu. Já si myslím, že ten výrok právě svou dvojznačností, neuchopitelností a jakýmsi takovým nekonkrétním obsahem je prostě špatný, je chybný. Ta symbolika těchto výroků je velice citlivá. To už tady koneckonců zaznělo a například prezident republiky podle mého názoru reagoval daleko adekvátněji. Ten jeho výrok je daleko jednoznačnější, daleko diplomatičtější, ale také daleko pozitivnější. Takže tady se možná také projevuje určitá rozdílnost v praktické zkušenosti s těmi zahraničně politickými věcmi. Pan premiér asi v tomto ohledu žádnou velkou zkušenost bohužel nemá. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Jakou pozici si v rámci NATO podle vás podobnými výroky budujeme? 

 



Jan ZAHRADIL, 1. místopředseda strany a europoslanec /ODS/:


Nepříliš dobrou, na rozdíl třeba od Polska, které, jak se zdá, využilo příležitosti, které využilo té ukrajinské krize k tomu, aby se prezentovalo jako aktivní člen NATO, jako výrazný spojenec Spojených států na evropském kontinentně, tak my jsme tuto příležitost právě třeba takovými výroky, které pronesl pan Sobotka, promeškali. A byla to vlastně jedna z možností po dlouhé době, po několika letech, jak napravit tu určitou pachuť která tady zůstala z doby, kdy Obamova administrativa odstoupila od projektu protiraketového deštníku, což je věc, které já dodnes třeba velmi lituji. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Rozumím. Nicméně přesto, nemůže, řekněme, na začátku pouze ta slova o rozmisťování dalších vojáků ve východní a střední Evropě eskalovat napětí mezi Západem nebo Evropou, řekněme a Ruskem? Nemůže to naopak být kontraproduktivní? A nemohou naopak slova premiéra v zásadě tu situaci mírnit? 

 



Jan ZAHRADIL, 1. místopředseda strany a europoslanec /ODS/:


Nevěřím tomu. Myslím si, že premiér mohl říci něco úplně jiného, mohl to říci úplně jinak a nemusel se při tom dopouštět nějakých konfrontačních výroků. Znovu říkám, to, co řekl prezident republiky, je podle mého názoru, a to nejsem žádný fanoušek pana Zemana, ale to, co řekl v té chvíli, tak přesně sedělo na danou situaci. Škoda, že se premiér nedržel nějaké podobné cesty. 

 



Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:


Říká Jan Zahradil. Díky za váš čas, za vaše odpovědi.

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
europoslanec