15. května 2014

Federalisté budou diskutovat sami, jiný názor nebyl připuštěn

V debatách kandidátů na příštího předsedu Evropské komise budou příznačně zastoupeni pouze eurofederalisté. Aliance evropských konzervativců a reformistů, která v Evropském parlamentu disponuje pátou nejsilnější frakcí, byla z debat vyloučena. Slovo tak nedostanou miliony občanů, kteří si naopak přejí volnější evropskou integraci a navracení některých pravomocí zpět na národní úroveň.

 
“Panevropské politické strany chtějí ze souboje svých kandidátů, o kterých nikdy neslyšelo až 86% občanů, udělat téma letošních eurovoleb. Argumentují přitom Lisabonskou smlouvou, kterou ovšem svévolně dezinterpretují,” říká předseda AECR Jan Zahradil. “Smlouva pouze říká, že předseda EK je jmenován členskými státy s přihlédnutím k výsledku voleb do Evropského parlamentu. My politizaci Evropské komise odmítáme a proto se Aliance rozhodla svého kandidáta na post předsedy EK nenominovat.”
 
AECR se opakovaně obracela na Evropskou vysílací unii EBU s požadavkem, aby byli její zástupci přizváni do diskusí a mohli tento postoj obhajovat. EBU však účast evropských konzervativců odmítla.
Předseda AECR Jan Zahradil k tomu uvedl: “AECR nesouhlasí s harmonizací daní, se vznikem evropských ambasád nebo evropské armády. Věříme, že unijní byrokracii je zapotřebí reformovat tak, aby měli občané znovu prospěch z existence volného trhu a z volného pohybu osob, zboží a služeb. Chceme hovořit za miliony občanů, kteří se nechtějí stát součástí federálního superstátu. Tento názor však bohužel v diskusi nedostane příležitost zaznít, federalisté budou dikutovat sami se sebou.” 
Jak připomíná Jan Zahradil, podle únorového průzkumu společnosti ComRes provedeného v šesti nejlidnatějších státech EU většina občanů další integraci a federalizaci Unie odmítá a požaduje naopak navracení pravomocí na národní úroveň.
 
 
 
Ing. Jan Zahradil

lídr kandidátky ODS pro volby do Evropského parlamentu
1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu EP