3. dubna 2014

Evropský parlament potvrdil konec roamingu, Telička přišel o volební téma

Brusel - Přesvědčivá většina europoslanců dnes schválila konec roamingu v Evropě na konci roku 2015.

Podle poslance za ODS Evžena Tošenovského, který návrh sledoval již ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, roamingové poplatky už dávno ztratily právo na existenci. "Naši občané cestují a pracují po celé Evropě. Musí se přestat bát používat v zahraničí hlavně mobilní internet kvůli strachu z vysokých účtů," uvedl Tošenovský.

Evžen Tošenovský se vyjádřil také k otázce roamingu jako tématu předvolební kampaně: "Dnešní hlasování jasně ukázalo, že téma roamingu jsme odpracovali již v tomto volebním období. Pokud tedy pan Telička říká, že prosadí konec roamingu, dobývá se do otevřených dveří. Parlament dnes problém vyřešil. Prodávat cizí práci je možná zvykem v lobbistických firmách, ale v politice nemá co dělat," dodal.

Návrh na zrušení roamingových poplatků za volání, textové zprávy a datové služby v prosinci roku 2015 je součástí balíčku opatření k dobudování jednotného telekomunikačního trhu EU (tzv. "Propojený kontinent"). O konečné podobě balíčku bude Parlament jednat s Radou, ale silná pozice Evropského parlamentu v otázce roamingu již bude jasně daná.

Evžen Tošenovský problematiku roamingu a telekomunikací dlouhodobě sleduje. V létě 2013 se z pozice stínového zpravodaje spolupodílel na usnesení Evropského parlamentu o digitální agendě, ve kterém vyzval Komisi k předložení návrhu vedoucího k EU bez roamingu do roku 2015.