2. dubna 2014

Socialisté se v Bruselu zbláznili, chtějí zdražit elektřinu z jádra

Brusel - Evropský parlament schválil směrnici o jaderné bezpečnosti. Hlasováním prošla i povinnost neomezeného pojištění pro případ jaderné havárie. "Absolutně neuvěřitelné je, že tuto směrnici podpořili čeští poslanci za sociální demokracii, a to v rozporu s oficiální pozicí české vlády, vedené jejich premiérem," uvedl místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

 
"Jakékoli úvahy o výstavbě dalších bloků Temelína by se z ekonomických důvodů staly bezpředmětné," řekl po hlasování Evžen Tošenovský. "V České republice by toto nové neomezené pojištění znamenalo dramatické zdražení elektrické energie pro spotřebitele." Podle Evžena Tošenovského je také otázkou, co by nová pravidla pojištění udělala s akciemi společnosti ČEZ a tedy i se státními dividendami.
 
Další problém nové směrnice, kterou občanští demokraté v této podobě jednoznačně odmítli, vidí Evžen Tošenovský v novém systému vzájemných hodnocení bezpečnosti, kdy Komise může vybírat témata a podnikat inspekční mise. Evžen Tošenovský uvedl: "Náš Úřad pro jadernou bezpečnost v čele s paní Drábovou dělá vynikající práci a není přijatelné, aby do jeho kompetencí vstupovala Komise s nejasnými zájmy. Jaderná bezpečnost je a musí zůstat odpovědností jednotlivých států."
 
Jaderná energie je důležitou součástí energetického mixu řady členských států EU, včetně České republiky. Skupina Evropských konzervativců a reformistů, do které patří i ODS, je dlouhodobě jejím silným zastáncem, prosazuje přitom ale rozumné podmínky pro její výrobu, bezpečnost jaderných zařízení a zachování suverenity členských států v otázce volby energetických zdrojů.