24. ledna 2014

Zaorálek na MZV znamená oslabení české pozice ve světě i v EU

Rozhovor budoucího ministra zahraničí Zaorálka pro iDnes je potvrzením těch nejhorších obav, které se s nástupem tohoto člověka na MZV mohly spojovat. Uvedl to v reakci první místopředseda ODS Jan Zahradil.

"Z rozhovoru je jasné, že svou roli nevidí v plnění povinností ministra zahraničí, ale že se považuje za jakéhosi proevropského apoštola, jehož úkolem je zavést ČR co nejhlouběji do tvrdého integračního jádra EU," řekl Jan Zahradil.

"Pan Zaorálek se proto obsáhle vyjadřuje k agendě, která Ministerstvu zahraničí vůbec nepřísluší, jako je přibližování České republiky k zóně jednotné měny. Zato však o ekonomické diplomacii či o vztazích ČR s mimoevropským světem, které by zejména jeho ministerstvo mělo mít na starosti, jsme se nedozvěděli ani slovo."

"Názory pana Zaorálka na Evropskou unii lze i v současném evropském kontextu označit za jednostranný a nevyvážený extrém, který je s to oslabit pozici ČR a zavést nás do vážných ekonomických problémů. Ukazuje se, že nejrůznější výhrady, které zaznívaly vůči jeho možnému působení na MZV, byly plně opodstatněné."

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda
poslanec EP