17. prosince 2013

Koalice si s Evropskou unií neví rady

Koaliční dohoda mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL čítá padesát stran, ale Evropské unii je věnováno pouze pět vět. To podle šéfa europoslanců ODS Jana Zahradila dokazuje jistou bezradnost a nezájem stran vznikající vládní koalice o evropskou politiku.

 
Návrh koaliční dohody obsahuje mj. i závazek nahradit korunu eurem. Podle Jana Zahradila by ale takový zásadní krok museli nejdříve schválit občané ČR v referendu. "K přijetí eura jsme se zavázali za zcela jiných podmínek," tvrdí Zahradil. "Na rozdíl od roku 2004 by vstup do eurozóny dnes znamenal mimo jiné to, že Česká republika bude muset okamžitě vyčlenit z rozpočtu 390 miliard na splátky cizích dluhů. Udivuje mě, že se koaliční strany sice zavazují referendum uzákonit, ale v tak zásadní otázce, jako je zrušení vlastní měny, referendum odmítají připustit."
 
Za gól do vlastní branky považuje Jan Zahradil slib lepšího využívání strukturálních fondů: "Čerpání z těchto fondů se zkomplikovalo právě za socialistických vlád. Zásluhou ČSSD máme nyní nesmyslně vysoký počet operačních programů, které tím pádem nelze efektivně spravovat."
 
Na rozdíl od koaličních stran občanští demokraté podle Jana Zahradila nadále odmítají zapojení České republiky do vznikajících federalistických struktur, jako jsou např. bankovní nebo fiskální unie.
 
"Je vidět, že od stran vládní koalice nemůžeme žádnou samostatnou evropskou politiku čekat. Všechny tři strany budou jen slepě napodobovat své nadnárodní politické struktury - eurosocialisty, eurolidovce a euroliberály -, jejichž programy jsou od sebe prakticky neodlišitelné," uzavírá Jan Zahradil.
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení