6. prosince 2013

Přikyvovače Česko v Bruselu nepotřebuje

Zatímco ve Sněmovně probíhá klopotné rozdělování křesel, občanští demokraté se začínají připravovat na volby do Evropského parlamentu. Ty proběhnou 23.-24. května 2014.

 
Konkurenční výhoda ODS je podle Jana Zahradila jasná: ODS je jedinou stranou, která má samostatnou, propracovanou a realistickou evropskou politiku.
 
"Socialisté a lidovci včetně TOP 09 sice o EU občas mluví, ale ve skutečnosti postrádají lidi, kteří by evropské politice rozuměli, a nedovedou tak ani formulovat žádný vlastní názor nebo zvážit případná rizika pro Českou republiku. Bohužel to pak vede k tomu, že svým hlasováním v Bruselu neustále poškozují zájmy ČR a českých občanů," říká Jan Zahradil.
 
Jan Zahradil současně neočekává, že by se evropská politika stala výrazným tématem víkendového sněmu TOP 09, který má podle očekávání pouze potvrdit stávající vedení. Na evropské úrovni je navíc tato strana v podstatě neodlišitelná od evropských socialistů, se kterými vytváří nepsanou velkou koalici.
 
"Evropští socialisté a evropští lidovci - a jejich české protějšky ČSSD a TOP 09 - jen pohodlně plavou s proudem. To není naše poli­tika. Nekýváme na všechno, co vznikne v Bruselu. Z EU ale nechceme odcházet. Chceme ji reformovat a já věřím, že nás v tom čeští občané podpoří," uvedl Jan Zahradil. 
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení