17. listopadu 2013

Zákonodárci za ODS společně položili věnec u památníku 17. listopadu

Poslanci, senátoři a europoslanci ODS dnes společně položili věnec u památníku 17. listopadu a spolu s dalšími členy a příznivci strany zavzpomínali na události, které přivedly Česko před dvaceti čtyřmi lety do rodiny demokratických zemí. Jak ale zdůraznil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, zapadnout nesmí ani vzpomínka na studenty, kteří se 17. listopadu v roce 1939 vzepřeli německé okupaci.

 
„Dnešní den mnoho lidí vnímá jako oslavu, protože 17. listopadu padl komunistický režim a přestali jsme žít v nesvobodě. Stejně tak důležité je připomínat si události roku 1939 a odvahu studentů, kteří za boj za svobodu zaplatili životem. Poselství tohoto dne je třeba předávat dalším generacím, které útlak a nesvobodu nikdy nezažily,“ uvedl před pamětní deskou v podloubí na Národní třídě Přemysl Sobotka.
 
 „Můžeme nadávat na politiku, ale právě dnes bychom si měli připomenout, že svůj názor můžeme svobodně vyjadřovat jen díky tomu, že žijeme ve svobodné a demokratické zemi. Svoboda přitom není samozřejmá a je třeba ji neustále chránit,“ řekla první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.
 
„Přes všechny nedostatky naší demokracie a politické turbulence je život v České republice o několik řádů lepší než před rokem 1989. Dnešní den je dobrá příležitost si říct, že přes občasnou skepsi žijeme ve svobodné a úspěšné zemi,“ dodal předseda klubu poslanců Evropského parlamentu Jan Zahradil.