23. října 2013

ODS bude dále bránit svobodu slova i jednotlivců

Miroslava Němcová a Bohuslav Svoboda dnes na závěrečné tiskové konferenci ODS odmítli povolební spolupráci s KSČM, ČSSD, SPOZ a hnutím ANO 2011 Andreje Babiše. Podle Miroslavy Němcové není možné, aby „ODS po volbách spolupracovala s levicovými stranami, ale ani s nesourodým podnikatelským subjektem ANO 2011, jehož majitel Andrej Babiš má nevyřešenou minulost a existuje vážné podezření, že byl před rokem 1989 agentem StB".

Bohuslav Svoboda je podle svých slov přesvědčen, že ODS je jedinou politickou stranou, která se očistila od kmotrovských praktik: „ODS prošla v uplynulých měsících složitým vývojem, jeho výsledkem však je, že nás opustili lidé, kteří nás diskreditovali v očích veřejnosti. ODS dneška je stranou lidí typu profesora Petra Fialy, Jany Černochové, Jiřího Pospíšila či Martina Novotného, ne Hrdličky, Rittiga či Oulického. Kmotry jsme vyhnali, je na dalších politických stranách, aby se vydaly námi nastoupenou cestou vedoucí k očistě české politiky. Jsme si vědomi, že politika nebude nikdy dokonalá, ale snažíme se o její maximální zlepšení a zprůhlednění.“

Miroslava Němcová, lídryně ODS v parlamentních volbách, vytyčila tři nejdůležitější důvody, proč jít k volbám a podpořit ODS. Je to zejména fakt, že ODS bude vždy bojovat za maximální svobodu jednotlivců – a to jak v podnikání, tak v osobním životě.

„ODS vznikla jako strana podporující osobní iniciativu jednotlivců, jako strana solidární s potřebnými, která nechce a nebude bránit svobodnému rozhodování lidí. Není naší ambicí, aby stát zasahoval do všech sfér lidského života. Naším cílem je naopak stát, který své občany bude obtěžovat co nejméně.
Za jeden z nejdůležitějších důvodů, proč volit ODS, označila Miroslava Němcová i obranu svobody slova, která je podle ní v tuto chvíli vážně ohrožena monopolizací české mediální scény: „Již dnes se ukazuje, že část médií přichází o dosavadní míru samostatnosti a tvůrčí svobody, obecně řečeno o svobodu slova. Jsme si vědomi vlivu médií na život demokratické společnosti. Jsme si vědomi rizika, které plyne z propojení moci hospodářské, mediální a politické. Takové spojení nutně vede k autoritářskému pojetí politiky - správy státu. ODS celou dobu po roce 1989 usilovala o to, aby se nemohlo opakovat, že jeden člověk nebo jedna politická síla mohou mít rozhodující vliv na to, co se v naší zemi bude dít. Andrej Babiš a jeho hnutí představují riziko pro normální stabilní demokratický politický systém.“

Třetím důvodem, proč volit ODS, je podle Němcové fakt, že ODS vždy bránila svobodu a demokracii proti snahám některých jednotlivců či politických stran o jejich destrukci. Vymezila se i proti prezidentu Zemanovi, který „označuje ústavní zvyklosti za idiotské, protežuje úzkou politickou skupinu svých přátel a v žádném případě není nadstranickým prezidentem, byť to všem občanům České republiky slíbil. Stačí připomenout jeden z jeho oblíbených bonmotů: ‚Jako prezident jsem nadstranický, ale jako český občan si přeji úspěch ČSSD. A na tom nic nemění to, že osobně budu volit SPOZ.' – Takto se nadstranický prezident nechová, tak se chová prezident, který chce do svých rukou uzurpovat co největší moc.“

Na tiskové konferenci podpořila ODS i řada známých osobností z kulturní a společenské sféry, mezi jinými herečka Iva Janžurová, herec Ondřej Pavelka, dirigent Libor Pešek, grafik Vladimír Suchánek nebo psychiatr Cyril Höschl, který s Miroslavou Němcovou vedl rozhovor „O životě“, který v knižní podobě po tiskové konferenci Miroslava Němcová podepsala hostům své autogramiády.