11. září 2013

Jste mimo, s Evropou si nevíte rady, řekl Zahradil Barrosovi

Štrasburk - Evropská unie se nedočká žádných změn k lepšímu, dokud ji povedou zástupci stávajícího federalistického mainstreamu, řekl dnes šéf europoslanců ODS Jan Zahradil v rozpravě s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem.

Ten ve Štrasburku přednesl svůj každoroční "projev o stavu unie". Zahradil byl jediným českým europoslancem, který v rozpravě vystoupil. 

Jan Zahradil upozornil, že v Evropě sílí kritický pohled na dosud převládající kurz evropské integrace. Nejde ovšem většinou o démonizovaný euroskepticismus, ale o snahu evropskou konstrukci vylepšit. Zahradil vyjádřil naději, že v Evropském parlamentu, který vzejde z květnových voleb, budou mít podstatně větší zastoupení eurorealistické síly.
 
 
Celý projev Jana Zahradila:
 
Vážený pane předsedo Barroso, já jsem vás volil v roce 2004, protože vás předcházela pověst reformátora. V roce 2009 jsem už nevěřil, že jste reformátor, ale volil jsem vás stejně, abych dokázal, že naše skupina EKR se umí chovat konstruktivně. Věřte, že kdybyste kandidoval potřetí, tak bych vás už nevolil. A váš dnešní projev mě v tom pouze utvrdil.
 
Já vás nebudu trápit, pane předsedo, myslím, že to byl suverénně nejslabší projev, který jste kdy v tomto sále pronesl. Ale daleko zajímavější bylo to, co přišlo potom, daleko zajímavější byly ty reakce z jednotlivých skupin. Od lidovců, od socialistů, od liberálů, od zelených. Ta bezradnost a to zoufalství, které z toho čišelo. Bylo by to skoro směšné, kdyby to zároveň nebylo tragické - jak ani jedna z těchto skupin neví, jak má reagovat na to, co je všechno dnes v Evropské unii špatně. Vy jste si všichni vystavěli vzdušný zámek, skleněnou věž, teď se v ní začínají objevovat praskliny a nikdo z vás neví, co s tím vlastně dělat a všichni jenom dokolečka opakujete "více Evropy, více Evropy", a strašíte tady euroskepticismem. 
 
Já tedy nevím, co to přesně je, ten euroskepticismus, ale vím, že počet lidí v Evropě, kteří se dívají kriticky na současný stav Evropské unie, pořád narůstá. A být kritický k některým aspektům Evropské unie neznamená být euroskeptik. Neznamená to chtít tu konstrukci zničit, ale znamená to chtít ji vylepšit. To se ovšem nemůže stát, dokud tady budou sedět lidé, jako vy.
 
Dámy a pánové, já vám říkám: Bohužel jste všichni úplně mimo. Úplně mimo. A naštěstí ty volby příští rok dopadnou tak, že lidí jako vy tady bude stále méně, lidí jako my tu bude stále více, a to bude pokračovat, dokud se nám nepodaří paradigma evropské integrace změnit nějakým rozumnějším směrem. Já se na to velice těším, dámy a pánové.