15. prosince 2017

Šéfem celosvětové konzervativní aliance ACRE opět zvolen Jan Zahradil

(www.ods.cz) Do čela třetí nejsilnější evropské strany byl v pátek opět zvolen Jan Zahradil z ODS. Zahradil vede Alianci konzervativců a reformistů v Evropě (ACRE) již od roku 2010.

 
„Blahopřeji Janu Zahradilovi ke znovuzvolení prezidentem Aliance konzervativců a reformistů v Evropě. ODS může díky členství v ACRE na našem kontinentě i mimo něj prosazovat jak své vlastní ideje, tak české národní zájmy,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Mé znovuzvolení považuji za velký úspěch pro občanské demokraty i pro Českou republiku. Díky úspěšné práci v ACRE má značka ODS ve světě dobrý zvuk,“ řekl Jan Zahradil, který je současně jediným českým politikem, který podobně prestižní funkci na mezinárodní scéně zastává. „Evropská unie je na jedné straně tlačena do nějaké podoby federálního superstátu, který nemůže nikdy fungovat, na straně druhé stojí ti, kteří by ji chtěli rozložit. Ani jedna z těchto možností není v našem zájmu. Unie potřebuje skutečnou reformu postavenou na svobodné a flexibilní spolupráci členských států, musí dělat méně a dělat to lépe. Jedině naše politická rodina takovou reformu v tuto chvíli nabízí.“
 

ACRE sdružuje středopravicové strany z devětadvaceti evropských i mimoevropských států. Jejím cílem je hájit princip suverenity členských států EU, volného trhu, svobody a parlamentní demokracie. AECR byla založena v roce 2009. Po volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 se Evropští konzervativci a reformisté stali třetí nejsilnější politickou skupinou v Evropě a hlasem mainstreamové opozice, která odmítá eurofederalismus socialistů a lidovců.