22. října 2012

Budu opět hlasovat pro daňový balíček

Znovuzvolený senátor Tomáš Grulich odpovídal na otázky deníku Právo.

Čemu se v Senátu hodláte především věnovat?

Chci v Senátu pokračovat v práci v rámci evropského výboru, věnovat se oblasti ochrany hranic, migrace, spolupráce s Čechy v zahraničí, považuji za velmi klíčové to, co Česká republika dlouhodobě zanedbává. Do zahraničí od nás bohužel odchází mnoho lidí, více než si mnozí představují. 

Jak vidíte nízkou účast ve volbách, nepovažujete to za signál obyvatel pro jeho zrušení?

To bych do něj nekandidoval. Myslím, že Senát je "luxus", který bychom si měli dovolit, je to součást naší parlamentní demokracie. Má vyrovnávat tu část, která vládne v Poslanecké sněmovně, a ač je toto složení Senátu k mé nelibosti, tak je dobře, že toto vyrovnávání i nyní funguje. To by si měli lidé uvědomit. 

Kde podle vás stát nejvíce zbytečně plýtvá a jak to omezit?

Stát by měl udělat především revizi zákonů a zbavit se duplicit v legislativě a tím i zbytečné byrokracie. To je velký dluh nejen této vlády, ale i předchozích vlád. Tady je prostor pro úspory. Jde o to, aby se udělaly audity, které ukážou, které povinnosti úřadů jsou nadbytečné, které jsou duplicitní. Nemůžeme šmahem snížit počet úředníků, ale musíme seriózně posoudit jejich činnost, snížit povinnosti úřadů a tím pak i snížit počty úředníků. 

Je správné zvyšovat daně, aby měl stát na pokrytí zvyšujících se výdajů?

Zvyšování daní není správné, ale hlasoval jsem pro a budu i příště hlasovat pro daňový balíček, byť se skřípěním zubů. V situaci, jak vypadá rozpočet, a my potřebujeme urychleně peníze, aby se neznehodnotily, pak budu loajální, a ačkoli nejsem pro zvyšování daní, tak to nyní podpořím.

Jaký máte postoj k církevním restitucím?

Jsem pro církevní restituce. Pokud chceme odluku církve od státu, pak musí být i restituce. 

PhDr. Tomáš Grulich

senátor PČR
předseda oblastního sdružení
zastupitel