7. května 2024

Interpelace na zastupitelstvu Prahy 5 ovládly výdaje na poradce

(www.prazskypatriot.cz) Závěr dubnového zastupitelstva Prahy 5 vyplnily interpelace zastupitelů. Ze čtrnácti vystoupení se většina týkala nákladů na poradce členů koalice. Přetřásala se také politická dohoda v rámci koalice, kterou opozice kritizuje. Městská část přepis interpelací zveřejnila na svém webu.

Z opozičního tábora vystoupil například člen Výboru finančního a investic Jan Kavalírek (TOP 09). Ten na předchozím únorovém zasedání interpeloval starostku Radku Šimkovou (Praha 5 Sobě). Ptal se jí, proč mají radní za SEN 21 téměř trojnásobné čerpání na poradce oproti dalším subjektům v koalici (Praha 5 Sobě, Piráti).

Březnovou odpověď Kavalírek přečetl na zasedání zastupitelstva. „Náklady na poradce SEN 21 jsou výsledkem politické dohody. SEN 21 přepustil post uvolněného zastupitele Pirátům a z části to dostal kompenzováno výdaji na své poradce. Celkově byl dodržen stanovený limit výdajů ve výši dva milion korun,“ tlumočil Kavalírek odpověď starostky. Tato kompenzační politická dohoda působí podle Kavalírka jako politický handl.

Někteří poradci SEN 21 si díky navýšení přišli loni na minimálně 300 tisíc korun. Jak Kavalírek upozornil na zasedání, že například poradcem radního Milana Vrkoče je syn zastupitele a ombudsmana Prahy 5 Svatopluka Bartoně (SEN 21), který si loni přišel na 372 tisíc korun.

Pracovní náplní poradců byly loni například analýzy, právní rady, rešerše, prezentace nebo komunikace s odbory radnice.

Kavalírek si nyní od starostky vyžádal další informace, chce například vidět smlouvy uzavřené s poradci nebo výkazy jejich práce. Starostka slíbila, že odpoví písemně. Opoziční zastupitel interpeloval i radního Vrkoče, kterého požádal o komentář k vykázané činnosti poradce.

„Činnosti jako komunikace s občany na sociálních sítích či prezentace práce radního na mě spíš působí jako PR,“ řekl Kavalírek. Bartoňův syn je PR manažerem společné kampaně SEN 21 a Volt Česko ve volbách do Evropského parlamentu. Radní Vrkoč sdělil, že Kavalírkovi odpoví písemně.

Ohledně poradkyně interpelovala místostarostku zastupitelka Moniku Shaw Salajovou (Praha 5 Sobě) Savina Finardi (TOP 09). Podle Finardi by vykázanou činnost poradkyně Salajové zvládla asistentka a jedná se o administrační činnost.

„Mám dvě velké gesce, které jsou plné problémů, jsem členka několika výborů. Práce je plno. Poradci jsou důležitou součástí politika a velká pomoc. Nikdy jsem nepřekročila měsíční výdaje na poradce,“ odpověděla místostarostka. Finardi položila dotazy i Vrkočovi, ten také odpoví písemně.

Opoziční zastupitel Jan Klusoň (ANO) chtěl od Salajové vědět podrobnosti o politické kompenzační dohodě, která se týkala výdajů na poradce. Salajová řekla, že odpoví písemně. Klusoň pak ještě interpeloval Vrkoče, kdy přečetl obsáhlý popis práce Vrkočova poradce. Chtěl vědět, kdo tuto činnost za radnice kontroloval. Vrkoč sdělil, že odpoví písemně.

Nad politickou dohodou se pozastavil i opoziční zastupitel Lukáš Herold, který interpeloval zastupitele a senátora Václava Lásku (SEN 21). „Naprosto mě to šokovalo, jedná se o politický kšeft. Nejde o to, kdo poradce potřebuje, ale nalezení trafik v rámci povolebních vyjednávání,“ uvedl.

„Potvrzuji tu dohodu. Ničím jiným to kompenzováno nebylo. Žádné další dohody neexistují. Není to podobné tomu, co jsem v minulosti napadal trestním oznámením. Tam se potvrdilo podezření, že se jedná o korupci. Toto je nesrovnatelné. To, co nám vytýkáte, je politická dohoda v trestněprávních mezích,“ reagoval Láska.

Láska byl zmiňován i v interpelaci, kterou zastupitel Jan Panenka (ODS) směřoval na místostarostku Shaw Salajovou. „Zaujaly mne údaje v pracovním výkaze vaší poradkyně, kdy je proplácena práce pro neuvolněného zastupitele pana Lásku. Nevím, proč je ve výkaze uvedeno několikahodinové zpracování Výčetky pro náhradu mzdy, když je toto, jak každý ví, minutová záležitost.“ Místostarostka i v tomto případě sdělila, že bude reagovat písemně.

Zdroj: https://www.prazskypatriot.cz/interpelace-na-zastupitelstvu-prahy-5-ovladly-vydaje-na-poradce/

Štítky:
tisková zpráva