13. března 2024

Méně je někdy více

(Pětka) Reakce na otázku měsíce: Jaká kultura by se mohla objevit ve veřejném prostoru na Andělu?

Anděl je především dopravní křižovatkou, místem, kudy procházejí desetitisíce lidí denně, většinou přestupující z metra na tramvaj a obráceně. Především této funkci by měl být prostor Anděla podřízen. Proto bych byl rád, aby i populární trhy měly o něco méně stánků a byly pro pěší více propustné. Výstava či hudební vystoupení na Andělu by sice být mohly, ale opravdu jen v decentní míře, neobtěžující ty, kteří o to nemají zájem. V tuto chvíli jsou však na Andělu spíše pouliční umělci. Nic proti nim. Spíše je problém míra hluku z jejich zesilovačů, kterými lákají kolemjdoucí. Ta je dle mého názoru mnohdy neúnosná a městská policie by mohla žádat nápravu. Korunu tomu všemu pak chtěl v minulém roce dát radní Milan Vrkoč, který chtěl pouštět hlasitou hudbu na Andělu s odůvodněním, že tím vyžene bezdomovce a další nepřizpůsobivé občany. Naštěstí se tento nápad nerealizoval a někdo mu zřejmě vysvětlil, že by tímto postupem vyhnal spíše nás, kteří tudy procházíme, zde bydlíme či prodáváme. A nemluvě o degradaci vážné hudby, kterou chtěl z reproduktorů pouštět na plné pecky. Sečteno a podtrženo, kultura na Andělu ano, ale jen v omezeném a tišším módu.

Lukáš Herold, předseda zastupitelského klubu ODS

Lukáš Herold